Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Vjernici su ove godine u velikoj dilemi, postiti za Badnjak ili ne? Crkva savjetuje što napraviti

Vjernici su ove godine u velikoj dilemi, postiti za Badnjak ili ne? Crkva savjetuje što napraviti

Evo kako prakticirati post i nemrs: Kod posta se uzima samo jedan puni obrok u danu, a kod nemrsa se jede redovito, tri obroka u danu, ali oni ne smiju sadržavati meso

VIDEO

Zapovijedani dani posta u Crkvi su samo Pepelnica i Veliki petak. Post na Badnjak je pučki običaj vjernika u želji da što pobožnije dočekaju Božić. Nepisano pravilo je da se post prebacuje na dan prije, dakle trebalo bi postiti u subotu. Tako ću ja napraviti, a vjerujem i mnogi naši vjernici, rekao je don Mihael Mišo Prović, župnik Župe sv. Križa u Velom Varošu za Slobodnu Dalmaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

žive jaslice na opatovini 01:50

On je, naime, pomogao riješiti dilemu koja se pojavila u glavama mnogih vjernika obzirom da ove godine Badnjak pada u nedjelju. Dilema je - postiti ili ne? Osim toga, to je i četvrta nedjelja došašća, a prema nauku Katoličke crkve nema posta i nemrsa nedjeljom i blagdanom.

Naglasio je kako nije bitno što se jede, nego koliko se jede te da se razlike između odabira posta i nemrsa razlikuju od lokaliteta do lokaliteta, ovisno o narodnom običaju.

VIDEO Zaplesali pod zvjezdanim nebom: Zagrepčani nisu odoljeli taktovima glazbe na Adventu
VIDEO Zaplesali pod zvjezdanim nebom: Zagrepčani nisu odoljeli taktovima glazbe na Adventu

- U našem tumačenju oslanjamo se na Zakonik kanonskog prava (1983.), kojega je za cijelu Latinsku Crkvu proglasio papa Ivan Pavao II. i koji obvezuje sve katolike u svijetu. Crkva propisuje pokorničke dane tijekom godine, a to su svaki petak u godini i korizmeno vrijeme. U te dane vjernici se obvezuju da se na poseban način posvete molitvi, da izvršuju djela pobožnosti i dobrotvornosti, da se odriču sebe, da izvršuju vjernije svoje obveze i da obdržavaju osobito post i nemrs - pojašnjeno je na stranici Svetišta i Župe Gospe Sinjske.

- Majka Crkva poziva da se uzdržavanje od mesne ili druge hrane obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu (Čista srijeda) i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak). Nekada je post i nemrs bio propisan i na Badnjak (24. prosinca), uoči Bezgrješnog začeća BDM-e (7. prosinca) i uoči Uznesenja BDM-e na nebo (14. kolovoza). Iako ta tri dana više nisu zakonom propisana kao dani posta i nemrsa, vjernici u Hrvatskoj tradicionalno na te dane i dalje obdržavaju post i nemrs - objasnili su.

VIDEO Predstavom 'Žive jaslice' u parku oduševili su Zagrepčane
VIDEO Predstavom 'Žive jaslice' u parku oduševili su Zagrepčane

- U našem slučaju, na Badnjak se uzdržavamo od jela na način na ujutro i navečer uzmemo samo malo hrane (ne jedemo do sita), a na podne se uzme normalan obrok hrane. Dakle, na taj dan izbjegavamo meso i masnu hranu, odnosno jedemo samo nemrsnu hranu. Post može biti i stroži - samo o kruhu i vodi. Važno je naglasiti da ove godine Badnjak pada na nedjelju. Kao što vam je poznato, nedjelja na se ne da posta. Jasno je i zašto. To je dan Gospodnji, dan Uskrsnuća - dodali su.

I oni savjetuju što i don Mihael Mišo Prović, a to je da se post i nemrs ove godine ne prakticiraju na sam Badnjak u nedjelju, već dan ranije - u subotu.

- Nemrs obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života (+14); zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine (18-60). Svećenici i roditelji brinu se da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore - stoji na stranici Svetišta i Župe Gospe Sinjske.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala