Vlakna - čuvaju srce, snižavaju kolesterol i potiču probavu
Topiva vlakna daju veći osjećaj sitosti, a netopiva potiču probavu. I obje vrste jednako dobro reguliraju šećer u krvi, tjelesnu težinu i čuvaju zdravlje srca
Vlakna su se do sada dijelila na dvije kategorije, topiva i netopiva u vodi. Topiva stvaraju gel u želucu i pružaju dulji osjećaj sitosti, a netopiva djeluju kao laksativ i potiču probavu. U topiva vlakna ubrajaju se zob, ječam, jabuke, naranče, orašasti plodovi, sjemenke lana i grah, dok kategoriji netopivih pripadaju cjelovite žitarice, brokula, tikvice, kupus, celer i zeleno lisnato povrće, piše<a href="http://http://www.webmd.com/diet/fiber-health-benefits-11/insoluble-soluble-fiber"> WebMD</a>. | Foto: Fotolia
1/8
Vlakna su se do sada dijelila na dvije kategorije, topiva i netopiva u vodi. Topiva stvaraju gel u želucu i pružaju dulji osjećaj sitosti, a netopiva djeluju kao laksativ i potiču probavu. U topiva vlakna ubrajaju se zob, ječam, jabuke, naranče, orašasti plodovi, sjemenke lana i grah, dok kategoriji netopivih pripadaju cjelovite žitarice, brokula, tikvice, kupus, celer i zeleno lisnato povrće, piše<a href="http://http://www.webmd.com/diet/fiber-health-benefits-11/insoluble-soluble-fiber"> WebMD</a>. | Foto: Fotolia
Vlakna su se do sada dijelila na dvije kategorije, topiva i netopiva u vodi. Topiva stvaraju gel u želucu i pružaju dulji osjećaj sitosti, a netopiva djeluju kao laksativ i potiču probavu. U topiva vlakna ubrajaju se zob, ječam, jabuke, naranče, orašasti plodovi, sjemenke lana i grah, dok kategoriji netopivih pripadaju cjelovite žitarice, brokula, tikvice, kupus, celer i zeleno lisnato povrće, piše<a href="http://http://www.webmd.com/diet/fiber-health-benefits-11/insoluble-soluble-fiber"> WebMD</a>. | Foto: Fotolia
Osim na topiva i netopiva, nutricionisti vlakna sada dijele s obzirom na porijeklo na dijetalna i funkcionalna vlakna. Obje vrste koristan su dodatak prehrana, ali dijetalna su puno bolja u kontroli tjelesne težine. Funkcionalna vlakna najčešće su umjetna tvorevina poput polidekstroze koja se koristi kao aditiv u hrani, ali mogu biti i prirodna kao što je čitin iz rakova. Dijetalna vlakna su biljnog i životinjskog porijekla. Bez obzira na podjelu obje vrste jednako dobro djeluju na zdravlje.| Foto: Fotolia
Topiva vlakna u kombinaciji s vodom tvore želatinasti gel u želucu koji oblaže stjenke i poboljšava crijevnu floru. Ona pojačavaju rad jetre i žuči, čime potiču izlučivanje otrovnih tvari iz organizma i sprječavaju apsorpciju "lošeg" kolesterola u krvi. Topivim vlaknima obiluju grah, zelena salata i grašak, piše <a href="http://http//www.huffingtonpost.com/builtlean/diet-and-nutrition_b_4239882.html?utm_hp_ref=healthy-living">The Huffington Post</a>.| Foto: Fotolia
Osim što snižavaju kolesterol u krvi, vlakna smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Istraživanja su potvrdila da redovito jedenje hrane s visokim udjelom vlakana smanjuje razinu C-reaktivnog proteina za 63 posto. Taj se protein povezuje s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, otkrili su znanstvenici s američkog Sveučilišta Massachusetts. | Foto: Fotolia
Organizam vlakna sporo probavlja što znači da jednako sporo i hranjive tvari ulaze u krvotok. To sprječava dizanje šećera u krvi i smanjuje rizik od otpornosti na inzulin, a samim time i od dijabetesa. Vlakna također vežu vodu na sebe, zatomljuju apetit i smanjuju opasnost od prejedanja. | Foto: Marko Jurinec/Pixsell
Vlakna potiču probavu i pomažu kod zatvora. Osobito su dobra netopiva vlakna koja apsorbiraju vodu i time omekšavaju stolicu. Najbolji izbor su smeđa riža, cjelovite žitarice, mahune i brokula koje ubrzavaju pražnjenje crijeva i potiču izbacivanje toksina iz organizma. | Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Hrana bogata vlaknima odličan je izbor za sve one na dijeti. Ona veže vodu čime produljuje osjećaj sitosti i time suzbija apetit. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu puno vlakana lakše kontroliraju svoju tjelesnu težinu nego drugi. | Foto: Fotolia