Lifestyle

Komentari 34

Vodič kroz Oktoberfest: Znak za eksanje su noge na stolu

Vodič kroz Oktoberfest: Znak za eksanje su noge na stolu

Spektakl počinje tek nakon što gradonačelnik da znak, pije se samo lokalno pivo, krađa krigli je nemoguća zbog osiguranja, a noge na stolu znak su za "eksanje"

Oktoberfest u Münchenu na livadi Theresienwiese najveća je pučka fešta na svijetu, na koju dolaze i brojni turisti sa svih strana, svake godine njih preko šest milijuna. Zaštitni znak Oktoberfesta velike su količine piva, pjesma, ples i lunapark. Ove je godine započeo 19. rujna, a svatko tko želi biti dijelom spektakla, treba znati ovih deset stvari.

1. Održava se već više od 200 godina

Prvi Oktoberfest organizirao se još davne 1810. godine u čast vjenčanja bavarskoga princa Ludwiga i princeze Therese. Dan se proslave vjenčanja proglasio javnim praznikom, a uključivao je konjske utrke kao zabavu. Pjena je na red došla tek devet godina poslije zajedno s dobavljačima piva.

2. Zapravo bi se trebao zvati Septemberfest

Potpuno je legitimno pitanje zašto se festival zove Oktoberfest jer zapravo počinje u rujnu. Isprva je trajao samo tjedan dana, ali nije trebalo dugo da se zabava produlji na 16 dana. Organizatori su odlučili iskoristiti toplije rujansko vrijeme za početak manifestacije kako bi sve skupa bilo ugodnije.

3. Zabava počinje tek nakon što gradonačelnik da znak

Sajmišta se otvaraju u devet sati ujutro, ali do prave zabave se treba čekati još dva sata dok je gradonačelnik svečano ne otvori. U podne je simboličan pozdrav vojnika s 12 pištolja, nakon čega gradonačelnik otvara prvi barel piva, piše Huffington Post.

4. Ondje se pije samo lokalno pivo

Tradicija je da se na festivalu može kupiti samo pivo proizvedeno u Münchenu - ukupno u ponudi ima šest marki piva: Hofbräuhaus München, Spaten-Franziskaner-Bräu, Paulaner Bräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Bräu te Augustiner Bräu. Svako od njih ima drugačiji okus pa su time zadovoljeni svi ukusi pivopija.

5. Osim piva, dobro se i jede

Za dva tjedna zabave festival se opskrbljuje sa šest milijuna litara piva, ali se i peče 500.000 pilića, 120.000 kobasica te 50.000 svinjskih odrezaka. U svako je doba dostupna i neograničena količina pereca, koji se izvrsno slažu s pivom. Za desert se ondje mogu pojesti knedli, palačinke od krumpira te štrudla od jabuka. Obično se za suvenir ponese licitarsko srce koje se nosi oko vrata.

6. Uzimanje krigle za suvenir ne dolazi u obzir

Kao prvo, staklene litrene čaše za pivo i krigle vrlo su masivne i teške pa i nisu najbolji detalj za nošenje cijeloga dana, ali i da jesu, pospremanje u torbu je nemoguća misija. Naime, osiguranje se nalazi na svakom uglu i ulazu tako da  "lopovima" ne gine novčana kazna.

7. Noge na stolu znak su za pivo "na eks"

Neki se na festivalu toliko opuste da se osjećaju kao kod kuće te se zna omaknuti podizanje nogu na stol. Ipak, valja znati kako je to ondje univerzalni znak za "eksanje" cijele litre piva. Dakle, nakon davanja dotičnog znaka, svi se posjetitelji okreću prema čovjeku s nogama na stolu i čekaju da ispuni misiju. U svakom slučaju, rezultat nije dobar - ako uspije izvršiti zadatak, pijan je u roku odmah, dok se na odustajanje od izazova ne gleda blagonaklono.

8. Ondje se pjeva iz svega glasa

Suprotno očekivanjima, na Oktoberfestu se ne sviraju samo njemačke pjesme, već sve popularne stvari koje se slušaju diljem svijeta. Popis pjesama se uglavnom ponavlja po nekoliko puta na dan. Svojevrsne himne festivala su country hitovi: "Sweet Home Alabama" i "Country Roads".

9. Pivo, pereci i... natjecanje u samostrelu

U pauzi od ispijanja piva i prejedanja, što zna biti vrlo naporno, nude se raznorazne aktivnosti poput lunaparka, cirkusa i uličnih zabavljača. Za one koji žele još više adrenalina, priređuje se i natjecanje u samostrelu, što je svojevrsna tradicija još od 1895. godine.

10. Ako je original daleko, kopije su blizu

O popularnosti Oktoberfesta svjedoči i činjenica da se festivali na istu ili sličnu shemu priređuju diljem svijeta - od Brazila i Perua do Indije, Vijetnama i Palestine. Najveći Oktoberfest izvan Njemačke je u Kanadi. Ondje se organizira od 1969. godine i prima gotovo milijun posjetitelja svake sezone.  

Najčitaniji članci