Lifestyle

Komentari 1

Za osjetljivu kožu: Mandelična kiselina odlična je protiv upala

Za osjetljivu kožu: Mandelična kiselina odlična je protiv upala

Kiselina se sporo upija pa je idealna za osjetljivu kožu. Odlično ujednačava ten i smanjuje vidljivost hiperpigmentacija. Osim toga potiče i proizvodnju kolagena pa poboljšava teksturu kože

Hladniji dani i manjak sunca idealno je vrijeme za uvođenje aktivnih sastojaka u beauty rutinu koji su nepoželjni u ljetnim mjesecima, a imaju blagotvorni učinak na kožu oštećenu suncem.

POGLEDAJTE VIDEO: Bizarni anti-age tretmani

Najpopularniji su retinoidi, odnosno derivati vitamina A koji blagotvorno djeluju na kožu, brišu bore i hiperpigmentacijske mrlje.

Mandelična kiselina najnježnija je od svih kiselina. Ona lako skida odumrle stanice na površini kože te ju regenerira. Koža je nakon nje sjajnija, zdravija te izgleda mlađe. Molekule mandelične kiseline dva su puta veće od molekula glikolne kiseline, zbog čega se sporije upija u kožu. Stoga, ako imate osjetljivu kožu možete koristiti mandeličnu kiselinu bez straha od iritacija i crvenila. Iako je nježna, ne znači da je manje efektivna od drugih kiselina. Inače se dobije od ekstrakta gorkog badema te je pogodna za sve tipove kože, ovisno o načinu i učestalosti primjene. Mandelična kiselina odličan je i za kožu sklonu prištićima jer smiruje te ne izaziva dodatne upale. Uklanja bakterije koje potiču stvaranje akni.

Odlično ujednačava ten i smanjuje vidljivost hiperpigmentacija. Osim toga potiče i proizvodnju kolagena pa poboljšava teksturu kože i smanjuje vidljivost bora. Može se koristiti kao dio kemijskog pilinga u sklopu profesionalnih tretmana ili u kremama u svakodnevnoj primjeni kod kuće.

Mandeličnu kiselinu možete koristiti u kombinaciji s vitaminom C, antioksidansima i peptidima, no ne i s drugim kiselinama zbog moguće iritacije. U drogerijama često se mogu pronaći tonici, kreme, maske ili gelovi za pranje lica koji sadrže mandeličnu kiselinu, a jače koncentracije uzimaju se najčešće u dogovoru s dermatologom.

Najčitaniji članci