Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zadovoljan roditelj ne viče i kontrolira svoje emocije

Zadovoljan roditelj ne viče i kontrolira svoje emocije
1

U misiji “savršen roditelj” teško je nositi se s visokim očekivanjima, no samokontrola i rad na sebi najbolja su priprema za taj “posao”

VIDEO

Djeca promatraju roditelje pa da ono što oni jesu govori glasnije od ičega što kažu, tvrdi književnik A. Peterson, a na toj tezi se temelji knjiga “Odgojite svoje dijete bez vikanja” Hala Edwarda Runkela.
- Najveći problem je to što su roditelji usredotočeni na djecu umjesto da se počnu baviti izgradnjom sebe - napominje autor i dodaje:
- Nitko ne može biti dobar roditelj ako mu se cijeli život okreće oko djeteta. Usredotočite li se na sebe, ostvarit ćete bolji odnos s  obitelji, a prvi je korak naučiti kontrolirati vlastite reakcije. Iako na djecu ne viču svi roditelji, mnogi ponekad pribjegavaju manipulaciji, pa čak i nasilju ili zanemaruju i izbjegavaju djecu, kažnjavaju ih uskraćujući im ljubav. Ponašaju se tako jer se osjećaju razapeto, nedovoljno pripremljeno i premalo cijenjeno. Najteža roditeljska bitka je s osjećajima koji ne smiju nadvladati razum. Umjesto da pokušavaju ovladati djecom, bilo bi bolje da nauče upravljati onime što mogu - svojim osjećajima i reakcijama. Dijete se odgaja bez vikanja, tako što se roditelj uspije riješiti svoje tjeskobe. Tad će lakše ostati uključen u djetetov život. Zdravlje mora biti najveća odgovornost roditelja jer uništite li sami sebe nezdravom prehranom i životom, neće se moći brinuti za djecu i štititi ih. Naravno, ponekad je nemoguće utjecati na bolesti, ali moguće je poboljšati kvalitetu života. To vrijedi i za odnose s partnerom. Žrtvujete li brak zbog djece, vjerojatno ćete u konačnici izgubiti oboje.

>>Knjiga “Odgojite svoje dijete bez vikanja” je od ponedjeljka u prodaji na svim kioscima po cijeni od 49,90 kuna.


>>Promjenom rječnika djecu je moguće obraniti od utjecaja etiketa koje narušavaju samopouzdanje. Izrazi kao što su “ti uvijek“, “ti nikad” i “ti stalno” bolje je zamijeniti realnijim: “ponekad si”... Tako će se sukobi prorijediti jer dijete neće imati potrebu braniti se. Sljedeći put kad se dijete upusti u objašnjenja kako život nije pravedan, oduprite se porivu da kažete: “Uvijek previše dramatiziraš!”, i recite: “Ponekad si dramatičan dok si tako raspoložen,  zacijelo je naporno imati 12 godina”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno