Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zaljev u meksičkoj pustinji čudo je prirode i dio stare povijesti...

Zaljev u meksičkoj pustinji čudo je prirode i dio stare povijesti...
1

Mjesto nedaleko od Meksika usred meksičke pustinje Chihuahuan pod nazivom Cuatro Ciénegas je čudo od prirode. Naime, radi se o zaljevu u obliku leptira s 'bazenima' u raznim bojama

VIDEO

Valeria Souza Saldívar nikada nije planirala posvetiti svoj život udaljenoj i drevnoj oazi više od 1000 kilometara sjeverno od svog laboratorija u Mexico Cityju. Ali poziv početkom 1999. je sve promijenio.

- To je jedan od najboljih poziva koje sam ikada uputio - kaže James Elser, limnolog na Sveučilištu u Montani. Podigao je slušalicu kako bi pozvao Souza Saldívara da se pridruži projektu astrobiologije koju financira NASA u Cuatro Ciénegasu - bazenu u obliku leptira s raznobojnim bazenima, usred meksičke pustinje Chihuahuan.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatni dvojac koji putuje svijetom

Pokretanje videa...

01:02

Ni Souza Saldívar, mikrobna ekologinja na Nacionalnom autonomnom sveučilištu u Meksiku, University City, niti njezin suprug ekolog i istraživački partner Luis Eguiarte Fruns, nisu nikada posjetili Cuatro Ciénegas. To prvo putovanje uvjerilo ih je da u potpunosti promjene svoje istraživačke planove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#cuatrocienegas #milkyway #mexico

Objavu dijeli Lapsus Temporis (@lapsus_temporis)

- Gledajući te planine i vodu, zaljubila sam se - kaže Souza Saldívar. Krajolik - više od 300 tirkizno plavih bazena razbacanih na 800 četvornih kilometara, među močvarama i veličanstvenim planinama - nije bio jedini crtež. Vode čija je kemija bila slična drevnim morima Zemlje pune mikroba; neobične bakterijske prostirke i tvorbe zvane stromatoliti prekrile su plićake. Kad je Souza Saldívar prvi put uzgojila organizme iz bazena, količina mikroba bila je ogromna, kao i raznolikost boja i veličina kolonija. Za nju je ovo udaljeno mikrobno žarište bilo neodoljiva misterija.

Od tada je rad Souze Saldívara i Eguiartea Frunsa te šireg kruga suradnika u Meksiku i Sjedinjenim Državama pokazao da je Cuatro Ciénegas - što na španjolskom znači 'četiri močvare', jedno od najvažnijih biodiverziteta na planeti.

- Nigdje nema toliko drevne raznolikosti mikroorganizama - kaže Michael Travisano, evolucijski ekolog sa Sveučilišta u Minnesoti, Twin Cities, koji surađuje s meksičkim istraživačima od 2001. godine. Među najnovijim proširenjima, taj zvjerinjak ima stotine vrsta od arheje, drevnih mikroba koji su mogli stvoriti eukariote - organizme sa složenim nukleiranim stanicama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Pedro (@carrionp)

Raznolikost uključuje sojeve s neobičnim adaptacijama, kao što je sposobnost stvaranja njihovih lipidnih membrana sumporom umjesto uobičajenim fosfornom kiselinom, kojeg je u vodama bazena malo. Uključuje i potencijalne izvore novih spojeva za medicinu i poljoprivredu. Zato se nameće pitanje koje je zadnjih 20 godina okupiralo Souzu Saldívar i Eguiarte Fruns: Kako je nastala ova Noina arka prepuna drevnih mikroba?

- Svaki je biolog sanjao da dozna porijeklo ove diverzifikacije - tvrdi Souza Saldívar. Od 1970-ih poljoprivrednici intenzivno ispuštaju vodu iz bazena i rijeka kako bi navodnjavali obližnja polja, uzgajanih za stočnu hranu, postepeno sušeći nevjerojatnu oazu. U međuvremenu, istraživači ih pokušavaju opisati koliko god mogu i što je brže moguće, prije nego što bazeni presuše, a dragocjeni mikroskopski život koji je neometano preživio milijune godina, umre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Miguel Angel De La Cueva (@miguelangeldelacueva)

Cuatro Ciénegas služio je kao odmorište za lovce-sakupljače tisućama godina. Do danas je u planinskim pećinama oko sliva pronađeno 50 arheoloških nalazišta s pećinskim slikama - neka iz 2275. godine prije Krista. Mnogo kasnije, regija je napravila trag u povijesti kada je Venustiano Carranza, rođen u selu na rubu sliva, postao vođa meksičke revolucije i predsjednik Meksika od 1917. do 1920. godine. Danas se selo zove Cuatro Ciénegas de Carranza po njemu.

No, u 1960-ima, Cuatro Ciénegas postao je poznat po biološkoj raznolikosti, jer su biolozi počeli opisivati ​​nove vrste puževa, riba, kornjača i biljaka koji se nalaze u bazenima i močvarama - a često nigdje drugdje.

Wendell 'Minck' Minckley, poznati svjetski ihtiolog s Državnog sveučilišta u Arizoni (ASU), prvi je put namamljen u Cuatro Ciénegas nakon što je saznao da u njemu živi jedina vodena kornjača kornjača (Terrapene coahuila). Tijekom godina, Minckley je išao u česte izlete na bazene kako bi opisao puževe i ribe usporedno se upoznavajući s lokalnim ljudima, piše Science.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje