Lifestyle

Komentari 28

Zašto se psi toliko vrte u krug prije obavljanja velike nužde?

Zašto se psi toliko vrte u krug prije obavljanja velike nužde?

Češki istraživač Hynek Burda smatra kako su krugovi prije nužde kod pasa zapravo povezani s magnetnim poljem Zemlje. Tvrdi da psi imaju snažan unutarnji kompas

Postoje teorije da se pas vrti u krug prije obavljanja velike nužde zato da se uvjeri kako je mjesto sigurno i da bi utabao okolnu travu kako mu vlati ne bi smetale pri tako važnom zadatku. Psi su evoluirali od vukova, a oni su itekako oprezni s visokom travom jer se u njoj mogu skrivati opasnosti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali, češki istraživač Hynek Burda smatra kako su krugovi prije nužde kod pasa zapravo povezani s magnetnim poljem Zemlje. On tvrdi da psi imaju snažan unutarnji kompas. On i njegov tim su dvije godine proučavali 70 pasa tijekom obavljanja nužde. Snimali su njihovo ponašanje i jačinu magnetskog polja.

Ispostavilo se da, kada je magnetsko polje bilo mirno, radije su se obavili nuždu okrenuti prema sjeveru ili jugu. Kada je magnetsko polje bilo manje stabilno, tada su birali druge smjerove. Ovakav obrazac ponašanja, smatraju, psima pomaže prisjetiti se gdje su obilježili svoj teritorij i kasnije će lakše pronaći to mjesto, prenosi Reader's Digest.

Još neka ponašanja dlakavog ljubimca

Svoju vjernost psi pokazuju vlasnicima čak i dok obavljaju veliku nuždu. Možda ste primijetili kako vas vaš ljubimac gleda direktno u oči dok napeto pokušava izbaciti to iz sebe. A, jeste li znali zašto to radi?

Radi se o tome da se psi osjećaju nesigurnima i ranjivima dok vrše nuždu pa provjeravaju pazi li vlasnik na njih. To, također, pokazuje kako pas ima povjerenja u svojeg vlasnika, vjeruje mu i uz njega se osjeća sigurno.

Psi, također, vole prošetati prije vršenja nužde jer tako potaknu rad crijeva, odnosno pobrinu se da se kompletno isprazne. Stoga, ne požurujte svojeg psa jer ćete kasnije imati problema - recimo, kad ga 'pritisne' usred noći pa vas izvuče iz toplog kreveta. Zato je bolje pustiti ga da u miru obavi ono što ima.

Nakon što se olakšaju psi zadnjim nogama pokušavaju zatrpati izmet. To je zato što pokušavaju počistiti nered za sobom. Inače, psi su vrlo uredni i ne vole obavljati nuždu blizu mjesta na kojem najčešće borave - što dalje, to bolje. Ipak, postoje iznimke koje je teško objasniti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci