Čuvarice vitkosti: Jagode imaju više vitamina C nego limun ili naranča, a u 150 g ovog voća ima tek 50 kalorija. Isprobajte slasne recepte s ovim superzdravim voćem
Zavodnica jagoda: Recepti za prste polizati bez zuba savjesti
Vrhunac sezone kraljice bobičastog voća je od travnja do srpnja, a osim što se koriste u pripremi različitih slastica, odlično prijaju u kombinaciji s tučenim vrhnjem, limunovim sokom, acetom balsamicom i alkoholnim pićima. Zdrava i hranjiva, jagoda već u 100 grama sadrži cjelokupnu preporučenu dnevnu dozu vitamina C, a kako obrok tog voća (oko 150 grama ili osam srednjih jagoda) ima svega pedesetak kalorija, smatra se i “najboljim prijateljem vitke figure”.
Zbog izgleda I boje jagoda se smatrala simbolom žene
Ljubitelji svježih jagoda omiljeno voće u hladnjaku mogu čuvati do tri dana, a s obzirom na to da su lako kvarljive, trebale bi se prati neposredno prije jela ili dodavanja u slastice.
Zato je pri kupnji osobito važno birati zrele i sočne plodove s jarkozelenim peteljkama, bez bijelih ili zelenih vrhova ili dijelova koji upućuju na nedovoljnu zrelost.
Nemojte ih potapati u vodu
Peteljke je poželjno odstraniti tek nakon nježnog pranja (stavite plodove u cjedilo i “otuširajte” ih). Tako neće upiti suvišnu vodu, koja može uništiti teksturu i okus voća.
U zamrzivaču se čuvaju 12 mjeseci
Oprane jagode možete posložiti na poslužavnik, posipati šećerom i ostaviti da se zamrznu. Spremite ih u plastične vrećice za zamrzavanje. Iako su vrlo osjetljive, u mogu se čuvati u zamrzivaču do 12 mjeseci.
Desert s acetom balsamicom
Svježe jagode mogu se posuti s malo šećera i papra te ostaviti da se, uz miješanje, pola sata mariniraju u acetu balsamicu.
Domaća pita od lješnjaka i jagoda
Sastojci: Tijesto: 140 g brašna, 50 g lješnjaka, 100 g maslaca, 50 g šećera, žumanjak; nadjev: 250 g mascarponea, 2 žlice šećera, 150 ml vrhnja, 450 g jagoda; 6 žlica mlijeka, 140 g mliječnih karamela, 85 g prženih lješnjaka
Priprema: Izmiksajte brašno, lješnjake, maslac, šećer, žumanjak i dvije žlice hladne vode. Izmijesite tijesto, tanko ga izvaljajte te ispecite. Rastopite karamele u mlijeku. Izmiješajte mascarpone sa šećerom, istucite vrhnje i umiješajte ga u sir. Dodajte polovicu narezanih jagoda. Rasporedite dvije trećine preljeva od karamela po tijestu pa dodajte nadjev od mascarponea. Preostale jagode poslažite po nadjevu, začinite ih ostatkom preljeva od karamela i, prema želji, prženim lješnjacima.
Šarlota od jagoda
Sastojci: 50 ml mlijeka, 125 g vrhnja, puding od vanilije, 4 lista želatine, 125 g kiselog vrhnja, kutija piškota, 300 g jagoda
Priprema: Omekšajte želatinu u vodi. Kad vrhnje i mlijeko zakipe, maknite s vatre, umiješajte puding i dodajte želatinu. Nakon što se malo ohladi, dodajte kiselo vrhnje. Dno i rub kalupa obložite piškotama te sredinu napunite pudingom. Nakon što se ohladi, ukrasite tortu jagodama i, prema želji, čokoladom
Zaleđivanje jagoda
Za zaleđivanje birajte samo čvrste jagode, a da biste izbjegli njihovo oštećivanje, perite ih nježno te ocijedite na papirnatom ručniku.
Kako biste pripremili voće za zamrzavanje, uklonite im peteljke i ostavite da odstoji u ledeno hladnoj vodi. Osim “suhim” zaleđivanjem, kada se prije zamrzavanja posipaju šećerom, jagode se mogu zamrznuti i prelivene sirupom. Za pripremu sirupa rastopite šećer u vodi. Ako je riječ o vrućoj, svakako ga ohladite.
Cijele ili narezane jagode stavite u plastičnu posudu i prelijte ih polovicom šalice sirupa, poklopite te zamrznite. No jagode se mogu zamrznuti i bez šećera, samo uz dodatak malo vode, soka ili usitnjenoga bobičastog voća.
Proljetna savijača
Za pripremu nadjeva za savijaču od jagoda treba vam 3 dag maslaca, 1/2 kg jagoda, 1/2 l slatkog vrhnja, 25 dag vanilin šećera, 3 žumanjka i snijeg od 3 bjelanjka. Jagode izmiješajte sa šećerom, blago istučenim slatkim vrhnjem, žumanjcima i snijegom te nadjevom premažite tijesto.
Džem od jagoda
Džem od jagoda napravite od tri kilograma zrelih, opranih i očišćenih plodova. U lonac stavite jagode i 2,5 kilograma šećera. Izmiješajte, poklopite i ostavite na hladnom preko noći. Drugi dan, uz miješanje, kuhajte dok se masa ne zgusne. U posude ulijevajte vruće.
Energetska bomba za jutro
Izmiksajte bananu, pola šalice jagoda, šalicu i pol narančina soka, pola šalice vode te malo proteinskoga praha ili maslaca od badema.
Tijesto za princes-krafne
Za tijesto pripremite 10 dag maslaca, po žličicu soli i šećera, 4 jaja te 12 dag brašna. Nakon što voda sa šećerom, solju i maslacem zakipi, dodajte brašno i kuhajte dok ne nastane kugla. Maknite s vatre te postupno dodajte jaja. Tijesto pecite pola sata.
Rolada od bobičastog voća
Sastojci: 4 bjelanjka, 200 g šećera, 200 g pekmeza od limuna, 150 ml vrhnja, 10 jagoda, bobičasto voće prema želji, šećer u prahu
Priprema: Tijesto za roladu, preliveno bjelanjkom, solju i šećerom, u zagrijanoj pećnici pecite oko 15 minuta. Na ohlađeno tijesto rasporedite pekmez od limuna, bobičasto voće, vrhnje istučeno sa sokom bobičastog voća i jagode. Zarolajte kolač i pospite ga šećerom u prahu.
Princezice s jagodama
Sastojci: Krema: 5 dl slatkog vrhnja, vanilin šećer, 50 dag jagoda, 3 dag šećera; umak: vanilin šećer, 5 dag šećera u prahu; jagode za ukras
Priprema: Istucite ohlađeno vrhnje i dodajte oba šećera. Zdrobite 30 dag jagoda s 5 dag šećera te umiješajte u nadjev. Ostatak jagoda usitnjavajte s 5 dag šećera u prahu - dok ne dobijete umak. Kremu i umak ohladite te napunite princeze nadjevom.
Voće za ljubav i zdravlje
Osim što se odlično slažu s kivijem, narančama i bobičastim voćem, jagode u tren oka postaju profinjeni desert.
Šalici jagoda može se dodati po žlica meda i svježe metvice, a za ukusni parfe u čaši kombinirajte slojeve jagoda, jogurta i borovnica. Za pripremu mnogima omiljenoga deserta - jagoda s čokoladnom kremom, potrebne su tri žlice jogurta od vanilije, tri žlice kakaa, tri žlice javorova sirupa te tri šalice jagoda.
Čarobna svojstva
Jagodama se odavno pripisuju afrodizijačka svojstva, a podijelite li dvostruku jagodu s osobom suprotnog spola, prema drevnom vjerovanju, ludo ćete se zaljubiti jedno u drugo.
Jagode s likerom
Sastojci: Pola kilograma jagoda, 3 žlice likera Cointreaua, narančina kora, 4 žlice šećera, lišće metvice
Priprema: Stavite jagode u zdjelu, prelijete ih likerom, dodajte naribanu narančinu koru i šećer te izmiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena kako bi se jagode natopile. Prije posluživanja još jedanput promiješajte, a čaše ukrasite lišćem metvice.
Mousse od jagoda
Sastojci: 3 bjelanjka, 50 g šećera, 300 g jagoda, 150 ml blago tučenoga vrhnja
Priprema: Istucite bjelanjke, dodajte šećer te sve dobro izmiješajte. Snijegu dodajte usitnjene jagode te sve dobro izmiksajte, dok količina ne poraste. Prije posluživanja ohladite i ukrasite svježim jagodama.
Frape od jagoda s metvicom
Sastojci: 500 g očišćenih jagoda, 125 ml jogurta od vanilije, 250 ml mlijeka, 1/2 žličice cimeta, 10 kockica zdrobljenog leda, listovi metvice
Priprema: Nekoliko jagoda sačuvajte za ukras, a ostale izmiksajte. Dodajte im mlijeko, jogurt, cimet i led te miksajte dok ne dobijte gustu smjesu. Ulijte u visoke čaše te ukrasite jagodama i metvicom.
Brzi sladoled od jagoda i meda
Sastojci: 450 g jagoda, žličica limunova soka, 4 žlice meda, nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 500 g nemasnog jogurta
Priprema: Izmiješajte med, limunov sok i ekstrakt vanilije pa umiješajte jogurt. Ulijte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač. Nakon dva sata izmiješajte pjenjačom te isto ponavljajte svakog sata dok se ne zamrzne.