Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Završio u bolnici nakon tjedan dana s odvijačem u rektumu

Čovjek koji inače boluje od shizofrenije i bipolarnog poremećaja javio se u bolnicu s bolovima i u stanju sepse. Liječnici su otkrili da ima odvijač u rektumu. Preživio je, a to nije jedini takav slučaj

Foto: Annals of medicine and surgery
42 komentara

U bolnicu na Floridi stigao je čovjek s odvijačem zabijenim u rektum i ostavio ga tamo oko tjedan dana. Taj se 46-godišnjak prijavio na liječenje u septičkom šoku. Naime, zbog perforacije crijeva, u krvotok su ušle bakterije, zbog čega je na kraju završio u vrlo kritičnom stanju, stoji u uznemirujućem izvještaju u Analima medicine i kirurgije, koji uređuje dr. Youssef Shaban iz iz Regionalnog medicinskog centra Kendall u Miamiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Liječnici, naravno, isprva nisu znali što je uzrok problema, iako je bilo znakova da ima problema sa crijevima. Zato je odmah dobio antibiotike i poslan je na CT tog dijela tijela, na kojem se otkrilo da u tijelu ima alat dužine 21 cm i debljine 3 cm.

Nakon operacije tijekom koje su mu izvadili odvijač iz rektuma, liječnici su morali ukloniti i dobar dio okolnog mesa koje je počelo truliti. Pacijent je uspio preživjeti, a vjeruje se da je prvi i jedini slučaj s takvim 'zdravstvenim' problemom u svijetu. 

STAVIO JU U KONDOM Britanac krijumčario drogu u rektumu: Uhvatili ga u Zadru

U izvješću stoji da je muškarac potražio pomoć nakon što je tjedan dana trpio bol u trbuhu i zdjelici. Nije poznato kako je i zašto odvijač dospio u njegov rektum, no utvrđeno je da od ranije boluje od shizofrenije i bipolarnog poremećaja te da nije redovno uzimao lijekove.

Pokušaj da izvade odvijač putem kojim je ušao nije uspio, jer su se na putu našle 'stvrdnute' fekalije, pa je jedini izbor bila operacija.

amsu_1442_gr4_3c_pdf | Autor: Annals of medicine and surgery Foto: Annals of medicine and surgery

Pokazalo se da je metalni dio odvijača napravio rupu u debelom crijevu, te probio mišiće stražnjice, oštetivši tkivo između anusa i penisa. Nisu ga mogli spasiti bez ileostomije - preusmjeravanja dijela tankog crijeva prema trbušnoj stijenki, uz postavljanje vanjske vrećice za izmet. Srećom, nakon dva tjedna praćenja, pacijent je bio dobro. 

ŠOK NA RENDGENU 'Umirao' je od boli: Iz rektuma mu izvadili čašu široku 8 cm

Stručnjaci upozoravaju kako liječnici obiteljske medicine ne bi smjeli olako shvaćati bolove u trbuhu kod pacijenata koji pate od mentalnih bolesti, jer su slične situacije relativno česte. Naime, u literaturi postoje dva dokumentirana slučaja s odvijačima u debelom crijevu.

amsu_1442_gr2_3c_pdf | Autor: Annals of medicine and surgery Foto: Annals of medicine and surgery

ŠTO SKRIVAJU ZATVORENICI? 'Najčešće krijumčare mobitele, jedan ga je donio u rektumu...'

Prvi prijavljeni slučaj dogodio se 1861. godine, kad je pacijent u rektum umetnuo kutiju s alatom dimenzija 12 x 15 centimetara. Umro je nekoliko dana nakon toga. Drugom, 56-godišnjem pacijentu, liječnici su izvadili savijeni odvijač iz rektuma. U oba slučaja bila je riječ o mentalnim bolesnicima.

amsu_1442_gr5_3c_pdf | Autor: Annals of medicine and surgery Foto: Annals of medicine and surgery

A MANJE PUŠE I PIJU... Sve više mladih obolijeva od raka debelog crijeva i rektuma

Dr. Shaban kaže kako je kod mentalnih bolesnika najčešći razlog za umetanje predmeta u anus postizanje seksualnog zadovoljstva, iako pacijenti nekad kažu da su htjeli zaustaviti proljev, ili su sakrili drogu. Kad se pojave u bolnici, često neće odmah priznati što su učinili, jer im je neugodno, a jedan od problema je to što kirurzi nemaju standardizirane protokole, pa od slučaja do slučaja reagiraju na temelju iskustva, piše Daily Mail.    

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message