Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Zbog bračnih svađa više pate muževi - utječe im na zdravlje

Svađanje u braku ima zdravstvene posljedice samo na muškarce. Zdravstveno gledano, muškarci koji se često svađaju sa svojim ženama pate od nesanice, migrena...

Foto: Dreamstime
44 komentara

Svađe s partnerom mogu imati emotivne i fizičke posljedice na muža i ženu. Ali pokazalo se da kad je u pitanju zdravlje, posljedice svađanja su puno gore kod muškaraca, nego kod žena. 

Istraživanje provedeno u SAD-u, koje je trajalo punih 16 godina, je pokazalo da u brakovima u kojima ima više konflikta, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i općenito su lošijeg zdravstvenog stanja, piše Daily Mail.

- Osjećaj pripadanja, povjerenje i razumijevanje među partnerima su iznimno bitni u svakoj vezi. Kad se ljudi svađaju, a muž i žena su jedan prema drugome neprijateljski naklonjeni, to izaziva razne nelagode, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su provođena paralelno s našim su pokazala da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi te imaju negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav - objasnila je voditeljica istraživanja Rosie Shrout sa Sveučilišta u Nevadi.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Voditelji istraživanja su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih područja sukoba: novac, djeca, vjeroispovijest, njihov odnos sa obitelji muža ili žene, kako se slažu sa svojim obiteljima i kako su provodili svoje slobodno vrijeme.

Zatim su ih pitali o njihovom zdravlju, koliko njihovo zdravstveno stanje utječe na njihove poslovne obveze, jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi da provode slobodno vrijeme radeći ono što žele, imaju li poteškoća s spavanjem, da li se osjećaju nervozno ili frustrirano te jesu li patili od glavobolja.

ODVJETNICA ZA RAZVODE: 4 znaka da ste pred rastavom: Prepoznajte ih dok nije kasno

Na ljestvici od 1 do 5, istraživači su izvrsno zdravlje ocjenjivali peticom, a čestu sklonost obolijevanju s jedinicom. Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u prosjeku su ocijenjeni s ocjenom 4.07 , dok parovi koji su se često svađali su zdravstveno u prosjeku ocijenjeni s 3.86. 

Foto: Dreamstime

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera idućih 16 godina, pokazalo se kako se opće zdravstveno stanje nije bitno promijenilo. 

Ali, ono što je interesantno, je da je razlika u rezultatima u cijelosti ovisila o zdravlju muškaraca u braku. Pokazalo se da svađanje nema nikakav utjecaj na zdravlje žena.

OD INDIJE DO ŠVEDSKE Biciklom prešao 10.000 km da bi zaprosio ljubav svojeg života

- Muževi koji su se svađali sa svojim ženama zbog više različitih stvari, kao što su financije, obiteljski odnosi ili odgoj djece su bili puno lošijeg zdravstvenog stanja od muževa koji su se manje svađali sa svojim ženama. A najlošijeg zdravstvenog stanja su bili oni muškarci koji su se svađali od početka braka - izjavili su znanstvenici na godišnjoj konferenciji Međunarodne udruge za istraživanje odnosa u Coloradu.

VIDI OVO: 11 slika koje će te u potpunosti izluditi!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message