Lifestyle

Komentari 1

Zbog pandemije korona virusa očekuje se kraći životni vijek

Zbog pandemije korona virusa očekuje se kraći životni vijek

U Hrvatskoj se očekuje kraći životni vijek za 0,8 godina, sa 78,6 na 77,8 godina, dok se najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka bilježi u Španjolskoj, Bugarskoj, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj

Pandemija Covida-19 prekinula je dugogodišnji rast očekivane životne dobi i u većini država članica EU-a očekuje se kraći životni vijek 2020. u odnosu na 2019. godinu, objavio je u srijedu Eurostat, statistički ured Europske komisije.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako hrvatski građani doživljavaju pandemiju?

Najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka u trenutku rođenja bilježi se u Španjolskoj, 1,6 godinu manje, zatim u Bugarskoj, 1,5 godina, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, 1,4 godina manje. U Hrvatskoj se očekuje kraći životni vijek za 0,8 godina, s 78,6 na 77,8 godina.

Jedino u Danskoj i Finskoj očekuje se nešto dulji životni vijek za 0,1 godinu. U većini država članica muškarci su nešto više pogođeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog vijeka.

Očekivani životni vijek u trenutku rođenja stalno je rastao posljednjih desetljeća. Od 60-tih godina prošlog stoljeća očekivani životni vijek rastao je u prosjeku za dvije godine po desetljeću. Najnoviji podaci pokazuje da dolazi do stagnacije i pada u nekoliko država članica.

Najčitaniji članci