Lifestyle

Komentari 2

Zbog TV-a djeci se već sa 6. g. sužavaju krvne žile u očima

Zbog TV-a djeci se već sa 6. g. sužavaju krvne žile u očima

Djeca koja ispred ekrana provode više od sat i pol vremena na dan imaju za oko 2,3 mikrona uže retinalne arteriole u oku, zbog čega su kasnije skloni bolestima srca

Današnje generacije djece provode više vremena ispred televiziskih i kompjuterskih ekrana nego aktivno se igrajući, zbog čega imaju veći rizik od razvojoa bolesti srca u kasnijoj dobi, otkrilo je australsko istraživanje. Zbog višesatnog "buljenja" u televizijski ekran djeci se već u dobi od šest godina sužavaju krvne žile u očima, što je rani pokazatelj sklonosti visokom krvnom tlaku i infarktu, pokazala je studija Sveučilišta Sydney na 1492 djece. Djeca koju su gledala televiziju više od sat i pol vremena na dan imala su u prosjeku sužene retinalne arteriole u oku od 2,3 mikrona, za razliku od onih koji manje gledaju TV i aktivniji su.

Više igre, a manje tv-a!

Prema podacima roditelja, djeca u prosjeku provedu dva sata pred televizorom ili kompjuterom, a samo se 36 minuta bave fizičkom aktivnošću.

- Ukoliko bi djeca zamijenila sat gledanja TV-a za igru na svježem zraku, u starijoj bi dobi bila puno zdravija - tvrdi voditelj istraživanja dr. Bamini Gopinath. 

Najčitaniji članci