Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

Zbog vožnje bicikla morala je već dva puta operirati vaginu

Zbog vožnje bicikla morala je već dva puta operirati vaginu

Biciklistica i paraolimpijka Hannah Dines (25), u veljači je prošla dvije operacije radi uklanjanja lipoma na stidnici, zbog traume koju je izazvalo biciklističko sjedalo, što je sve češći problem

VIDEO

Paraolimpijka Hannah Dines (25), članica biciklističke reprezentacije Velike Britanije, u veljači je prošla čak dvije operacije tijekom koje su joj uklonjeni lipomi na stidnici. Riječ je o benignim, spororastućim tumorima masnih stanica, zbog kojih  su joj stidne usne na jednoj strani jako odebljale, što joj je stvaralo probleme ne samo na biciklu, nego i u svakodnevnom životu. Liječnici kažu kako se ne zna točan uzrok njihovog nastanka, no vjeruju da to može biti posljedica dugogodišnje traume koju je trpjela na biciklu.

So I just hit the target. You know when you go downhill very fast? That amazing feeling? You've given me that. All extra...

Objavljuje Hannah DinesPonedjeljak, 11. lipnja 2018.

- Sigurno je da dugotrajno sjedenje na biciklu na sportskim utrkama može dovesti do takvih problema, pogotovo ako je i sam organizam malo osjetljiviji te ako žena ne koristi odgovarajuću odjeću i ne vodi računa o prilagodbi sjedala. To u njenom slučaju vjerojatno nije problem, jer kao sportašica vjerojatno ima potrebnu opremu, no i tada se kod dugotrajnog sjedenja u istom položaju  može dogoditi - kaže ginekolog dr. Dubravko Lepušić Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC -a Sestre milosrdnice. Dodaje kako i sam pomalo vozi bicikl, te da iz vlastitog iskustva može reći da je, ako se bicikliranju odlučite posvetiti sportski, izuzetno važno nabaviti kvalitetnu opremu. 

- Na primjer, iako se najčešće govori o tome da žene moraju voditi računa o tome da koriste sjedalo prilagođeno ženskoj anatomiji, i sam sam prije nekoliko godina počeo osjećati da me staro sjedalo žulja i da je postalo neudobno. Treba voditi računa i o tome da se mijenjamo - kaže sugovornik. Osim toga, dobro je uložiti u posebne biciklističke hlačice, koja upravo u području oko gluteusa i spolnih organa imaju pojačanja, pa pružaju nešto bolju zaštitu, dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako bicikl vozite jednom u desetak dana i do pola sata, vrlo je moguće da nikad nećete imati problema, no kod onih koji se na biciklu voze svakodnevno, ili se na taj način često rekreiraju, svakako treba razmisliti o opremi - kaže. Dodaje kako se osobno u praksi nije susreo sa ženama čiji se problemi mogu povezati s bicikliranjem, vjerojatno zato što to kod nas nije osobito razvijen sport među ženama, dok one koje se rekreativno njime bave vjerojatno ne idu na duge utrke koje bi mogle stvoriti probleme. 

Uhvaćen na djelu: Totalno pijan htio ukrasti bicikl ispred kafića
Uhvaćen na djelu: Totalno pijan htio ukrasti bicikl ispred kafića

Za razliku od povremenih biciklistica, Hannah Diners trenira po nekoliko sati šest dana tjedno, te tako prepone izlaže stalnom pritisku. Zbog toga se godinama mučila. Iako je 2015. godine uspjela postati četvrta najbolja biciklistica na svjetskim paraolimpijskim trkama, a 2016. izborila peto mjesto na paraolimpijskim igrama u Riju, uspjeh je uzeo svoj danak: stalni pritisak biciklističkog sjedala na stidnicu doveo je do urastanja dlaka, čestih infekcija područja oko dlaka, pa i otvorenih rana i plikova na njenim genitalijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hannah Dines (@hdines) on

- Dok muškarci svoje genitalije na biciklu mogu pomaknuti, žene doslovno sjede na njima, kaže biciklistica te dodaje kako veliki dio problema leži u tome što biciklistička sjedala često nisu prilagođena ženama. Dodaje kako se ženski sport i ne shvaća ozbiljno, pa tako ne postoji ekvivalent utrke Tour de Francea za žene, na primjer. Dodaje kako je vagina i inače povezana s puno različitih vrsta boli, primjerice menstrualnom, ili bolu tijekom rađanja, dok biciklistice trpe još i više.  

Otkrijte top 10 razloga zašto je dobro i važno voziti bicikl
Otkrijte top 10 razloga zašto je dobro i važno voziti bicikl

Kirurginja Angelica Kavoumi iz Londona kaže kako je još 2016. godine primijetila da raste broj žena koje dolaze zbog operacije 'biciklističkog sedla', koja uključuje kirurško uklanjanje dijela stidnih usana, kako bi se spriječilo trljanje i stiskanje na sjedalu bicikla. I Američko društvo plastičnih kirurga otkrilo je da je potražnja za labioplastikom povećana za 40 posto, no ne zna se točno koliko ih je povezano s biciklizmom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What's your Italian road ride face? #aah #imreallyhere #nocars #arethosetreesreal #isthisreal

A post shared by Hannah Dines (@hdines) on

Istraživanje koje su 2016. godine proveli znanstvenici sa Sveučilišta Yale pokazalo je da bicikliranje otprilike 160 kilometara na tjedan, što za profesionalnog biciklista i nije puno, znatno povećava rizik od oštećenja genitalija te da kod nekih može dovesti i do seksualne disfunkcije. Također, utvrdili su da ima puno biciklista koji imaju učestale infekcije mokraćnog sustava i urinarnog trakta. Slična studija pokazala je da čak 60 posto biciklistica koje se natječu trpi neku vrstu genitalne boli, što dio znanstvenika pripisuje tome da stidnica na biciklističkom sjedalu mora podnijeti čak 40 posto tjelesne težine osobe koja vozi bicikl. 

Pravi bicikl se bira prema životnom stilu i navikama
Pravi bicikl se bira prema životnom stilu i navikama

Iako se donedavno mislilo da je za žene pogodnije široko sjedalo, novija istraživanja pokazala su da ono može utjecati na bedrene mišiće i ne donosi toliko olakšanje, već se preporučuje sjedalo s rupom u sredini, kod kojega je cilj da se oslobodi pritisak na genitalnu regiju. Ipak, efekti takvog sjedala još se istražuju, jer znanstvenici sumnjaju da može stvoriti pritisak sa strane. 

PAZITE U NJIHOVOJ BLIZINI: Blizanci su preosjetljivi i sve im smeta, ali ovaj znak je još gori

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'