Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Zbroj pristojbi otkriva da jeftini avioprijevoznici i nisu povoljni

Zbroj pristojbi otkriva da jeftini avioprijevoznici i nisu povoljni
1

Mnoge pristojbe se ne mogu izbjeći, ali neke se mogu zaobići i time uštedjeti mnogo - zato pazite što pišete jer se svaka naknadna promjena skupo naplaćuje

VIDEO

U godišnjoj studiji, website travelsupermarket.com objavio je da su u posljednjih 12 mjeseci mnoge zrakoplovne kompanije podigle cijene dodatnih usluga, prenosi Daily Mail. Uglavnom se to odnosi na prijavu prtljage, pretešku prtljagu, priority boarding, rezerviranje sjedala i cijenu promjene karte. Najveći porast zabilježili su kod Thompsona za checked-in prtljagu za Majorcu u porastu od 47 posto (sa 133,35 na 195,58 kuna) te kod Ryanaira za cijenu usluge sjedenja djeteta mlađeg od dvije godine u krilu. Ono je poraslo za 50 posto, sa 177,80 na 266,70 kuna.    

Uložite u ručnu prtljagu

Iako se neka plaćanja ne mogu izbjeći, druge je ipak moguće zaobići. Većina niskobudžetnih kompanija naplaćuje jako puno prtljagu, pa je bolje uložiti u manji kofer koji ćete moći ponijeti sa sobom kao ručnu prtljagu. Ryanair ima jedne od najskupljih cijena za checked-in prtljagu.

Checkirajte prtljagu online

Također, prtljagu je bolje checkirati online nego na aerodromu jer će vam naknadnu prijavu naplatiti gotovo dvostruko više. Prema pisanju britanskog Daily Maila, Ryanair ovog ljeta naplaćuje prtljagu za povratni let do Kanara 620 kuna, a ukoliko je ne prijavite online već to učinite na aerodromu prtljagu ćete platiti samo u jednom smjeru 1155 kuna. To ćete isto platiti i pri povratku. Situacija je slična i s drugim avioprijevoznicima. 

Budite sigurni u kilažu svoje prtljage

Preteška prtljaga također je veliki problem, pa je dobro izvagati je već doma i pripaziti pri povratku sa suvenirima. Svaki prijeđeni kilogram Ryanair naplaćuje 20 funti, odnosno 178 kuna. Ako ste na putu shvatili da će vam torba biti preteška, jeftinije ćete proći ako kupite novu putnu torbu nego plaćati svaki dodatni kilogram.

Pooling of allowances - zajednička prtljaga

Naknade i troškovi za zajedničku prtljagu još su jedan način ekstra zarade aviokompanija. To znači da kategoriju "pooling of allowances" za checked-in prtljagu vašeg avioprijevoznika trebate dobro pročitati. Riječ je o zajedničkoj prtljazi para ili obitelji koja je na istom bookingu. Npr. ako par putuje zajedno na istom bookingu, kod nekih avioprijevoznika može podijeliti dozvoljenu težinu, a kod nekih čak i premašiti za tri kilograma maksimalno. To dozvoljava easyJet, Monarch, Thompson, ali ne i Ryanair. U tom slučaju, u jednoj torbi može biti 23 kilograma, u drugoj 17, ali to također ovisi o svakom avioprijevozniku i mora se posebno provjeriti. Ryanair to ne dozvoljava i kategorija dijeljenja prtljage ne postoji, pa ako par odluči zajedno staviti stvari u jednu torbu koja teži npr. 27 kilograma, naplatit će ekstra 7 kilograma viška po cijeni od gotovo 200 kuna po kilogramu. 

Uštedite neplaćajući rezervaciju sjedala

Rezervacija sjedala kod većine avioprijevoznika se naplaćuje. Ako je let kratak, rezervacija se onda i ne isplati. Ryanair je jedan od rijetkih koji nema rezervaciju sjedala pa je dovoljno doći na checked-in ranije kako bi sjeli zajedno sa svojim suputnicima ili jednostavno sjeli gdje želite. 

Svaka promjena je jako skupa

Prije nego stisnete potvrdu svog bookinga dobro provjerite što ste napisali. Samo promjena imena se plaća i to između 970 i 1420 kuna, a promjena leta od 260 do 800 kuna po putniku. 

Jesu li doista niskobudžetne?

Sa svim dodatnim taksama i pristojbama, niskobudžetne aviokompanije, nakon što se uračunaju svi troškovi, više se ne čine tako pristupačnima. Dobro je provjeriti sve opcije i ne brzati s rezervacijama samo zato što je riječ o niskobudžetnoj kompaniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam