Lifestyle

Komentari 2

Zdravlje žene: Najčešći mitovi o hormonima, trudnoći i bolesti

Zdravlje žene: Najčešći mitovi o hormonima, trudnoći i bolesti

Uz papa test, savjetuje se obaviti ciljane briseve koje ginekolozi često ne nalažu, a mnoge žene ne znaju kako mogu ostati trudne i za vrijeme trajanja menstruacije

Hormonska terapija nije štetna

Hormonska terapija koja se daje kako bi liječila simptome menopauze poput valunga, nesanice, tjeskobe i brojnih psihičkih smetnji, nakon puštanja na tržište proglašena je čudotvornim lijekom za žene, no potom su brojna istraživanja pokušala dokazati štetnost nadomjesnih ženskih hormona kao potencijalnih uzročnika brojnih vrsta raka. No ove je godine britanski Odsjek za zdravstvo proveo obuhvatno istraživanje koje je utvrdilo da uzimanje estrogena tijekom šest godina zbog simptoma menopauze, zapravo prepolovljuje rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze, a nema dokazanih utjecaja na pojavu raka.

Nisu sve ciste problematične

Ciste na jajnicima učestale su kod žena u reproduktivnoj dobi, a većina njih prolazi u razdoblju od dva do tri menstrualna ciklusa. Najčešći uzrok je izostanak pucanja folikula kod ovulacije i one se tada nazivaju funkcionalne ciste, a osim njih postoje i one nefunkcionalne. Male ciste najčešće ne uzrokuju nikakve tegobe i javljaju se kao jednostrani bolovi u trbuhu. Veće ciste kod pucanja i izlijevanja sadržaja u trbušnu šupljinu mogu izazvati oštru bol poput uboda nožem. Ciste se najčešće ne liječe, a kontracepcijske pilule mogu spriječiti njihovu pojavu. Policistične jajnike ima oko osam do deset posto žena, a uzroci su im najčešće hormonski te se reguliraju terapijom. Česta je zabluda kako žene s policističnim jajnicima ne mogu zatrudnjeti, no čak i kod žena koje nemaju redovne ovulacije, one se mogu stimulirati lijekovima i tako olakšati proces začeća.

Česti mitovi

Spolno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu dugo živjeti izvan tijela, pogotovo ne na hladnoj i tvrdoj podlozi poput wc školjke, pa su šanse gotovo nikakve da se na taj način zarazite.

Raširen je mit i kako žene ne mogu ostati trudne za vrijeme menstruacije, no činjenica je da je osobito kod nepravilnih ciklusa, mnogo žena ostalo trudno na taj način. Ukoliko je npr. ciklus kratak (21 dan), a menstruacija traje tjedan dana, seks pred kraj menstruacije može rezultirati trudnoćom jer spermiji žive do 72 sata u reproduktivnom traktu. 

Ako ne koristite kontracepcijske pilule iz straha da ćete se zbog njih udebljati, vaš je strah bezrazložan jer su 44 odvojene studije dokazale kako korištenje moderne hormonalne kontracepcije ne utječu na težinu već eventualno na subjektivan osjećaj nadutosti i zadržavanja tekućine u tijelu.