Lifestyle

Komentari 10

Zdravstveni simptomi koje trudnice ne smiju ignorirati

Zdravstveni simptomi koje trudnice ne smiju ignorirati

Ne oklijevajte: Većina trudničkih tegoba nije opasna, no i opasna stanja imaju slične znakove. Zato ne odgađajte odlazak liječniku kod boli, padova, krvarenja...

Trudnoću s razlogom nazivaju drugo stanje. Brojne promjene mogu vas nepotrebno zabrinuti, no neke simptome ne smijete zanemariti.

Intenzivna oštra bol u trbuhu u prvom tromjesečju može ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću, uz bol u ramenima i oko rektuma. U tom slučaju obavezno se javite liječniku. Oštra bol kasnije može upućivati na spontani pobačaj, trganje posteljice ili prijevremeni porođaj. U prvih 12 tjedana trudnoće mala količina bezbolnoga krvarenja je uobičajena. Međutim, ako je krvarenje jače, najsigurnije je odmah otići na pregled. Temperatura od 38 stupnjeva, a bez drugih simptoma, također je znak da treba posjetiti liječnika. Jutarnje mučnine, iako neugodne, nisu opasne ni za mamu ni za bebu. Ipak, treba biti oprezan ako je povraćanje stalno i ako ne možete ništa zadržati.

Dolazi do opasnosti od dehidracije, baš kao i kod dugotrajnog proljeva. Ako odjednom počnete osjećati žeđ, koju prati malo ili ništa mokrenja, to može biti znak dehidracije ili zatajenja rada bubrega, pa se javite liječniku. Glavobolje ili redovite migrene nisu opasne, no može biti riječ o nečem ozbiljnom pojave li se iznenadne smetnje. Dvostruka slika ili sijevanje pred očima u drugom i trećem tromjesečju mogu biti znak preeklampsije, što zahtijeva bolničko liječenje. Kontrakcije između 24. i 36. tjedna trudnoće najčešće su bezopasne Braxton-Hicksove, no sigurnije je zatražiti potvrdu liječnika kako bi se isključila mogućnost prijevremenog porođaja.

Natečene, bolne noge, tople na dodir, mogu biti znak duboke venske tromboze, pa hitno nazovite liječnika. Tijekom trudnoće vrlo je važno pratiti i broj bebinih pokreta. Prvi pokreti osjete se obično između 16. i 20. tjedna trudnoće. Nakon 28. tjedna trebalo bi biti barem deset pokreta na dan. Ako niste osjetili bebu da se miče neko vrijeme, nemojte paničariti.

Popijte čašu soka, što će bebi povećati razinu šećera u krvi, nakon čega bi se trebala početi micati. Lezite na lijevi bok i vjerojatno ćete osjetiti bebu. No ako vam se učini da je beba u 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od deset puta u 12 sati, javite se liječniku da provjeri je li sve u redu.

Preeklampsija 

Pretjerano oticanje donjeg dijela nogu te pretjerano i brzo debljanje mogu biti znak peeklampsije (povišen tlak i proteini u urinu).

Svrbež 

Može biti znak kolestaze (poremećaj u radu jetre). Svrbež cijelog tijela je neugodan i bezopasan za majku, no može štetiti bebi.

Padovi 

Ne moraju biti opasni jer bebu štite maternica i plodna voda, no treba reći liječniku što je bilo. Alarm su krvarenje i trudovi.

Najčitaniji članci