Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Zdravstveni simptomi koje trudnice ne smiju ignorirati

Zdravstveni simptomi koje trudnice ne smiju ignorirati
1

Ne oklijevajte: Većina trudničkih tegoba nije opasna, no i opasna stanja imaju slične znakove. Zato ne odgađajte odlazak liječniku kod boli, padova, krvarenja...

VIDEO

Trudnoću s razlogom nazivaju drugo stanje. Brojne promjene mogu vas nepotrebno zabrinuti, no neke simptome ne smijete zanemariti.

Intenzivna oštra bol u trbuhu u prvom tromjesečju može ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću, uz bol u ramenima i oko rektuma. U tom slučaju obavezno se javite liječniku. Oštra bol kasnije može upućivati na spontani pobačaj, trganje posteljice ili prijevremeni porođaj. U prvih 12 tjedana trudnoće mala količina bezbolnoga krvarenja je uobičajena. Međutim, ako je krvarenje jače, najsigurnije je odmah otići na pregled. Temperatura od 38 stupnjeva, a bez drugih simptoma, također je znak da treba posjetiti liječnika. Jutarnje mučnine, iako neugodne, nisu opasne ni za mamu ni za bebu. Ipak, treba biti oprezan ako je povraćanje stalno i ako ne možete ništa zadržati.

Dolazi do opasnosti od dehidracije, baš kao i kod dugotrajnog proljeva. Ako odjednom počnete osjećati žeđ, koju prati malo ili ništa mokrenja, to može biti znak dehidracije ili zatajenja rada bubrega, pa se javite liječniku. Glavobolje ili redovite migrene nisu opasne, no može biti riječ o nečem ozbiljnom pojave li se iznenadne smetnje. Dvostruka slika ili sijevanje pred očima u drugom i trećem tromjesečju mogu biti znak preeklampsije, što zahtijeva bolničko liječenje. Kontrakcije između 24. i 36. tjedna trudnoće najčešće su bezopasne Braxton-Hicksove, no sigurnije je zatražiti potvrdu liječnika kako bi se isključila mogućnost prijevremenog porođaja.

Natečene, bolne noge, tople na dodir, mogu biti znak duboke venske tromboze, pa hitno nazovite liječnika. Tijekom trudnoće vrlo je važno pratiti i broj bebinih pokreta. Prvi pokreti osjete se obično između 16. i 20. tjedna trudnoće. Nakon 28. tjedna trebalo bi biti barem deset pokreta na dan. Ako niste osjetili bebu da se miče neko vrijeme, nemojte paničariti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Popijte čašu soka, što će bebi povećati razinu šećera u krvi, nakon čega bi se trebala početi micati. Lezite na lijevi bok i vjerojatno ćete osjetiti bebu. No ako vam se učini da je beba u 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od deset puta u 12 sati, javite se liječniku da provjeri je li sve u redu.

Preeklampsija 

Pretjerano oticanje donjeg dijela nogu te pretjerano i brzo debljanje mogu biti znak peeklampsije (povišen tlak i proteini u urinu).

Svrbež 

Može biti znak kolestaze (poremećaj u radu jetre). Svrbež cijelog tijela je neugodan i bezopasan za majku, no može štetiti bebi.

Padovi 

Ne moraju biti opasni jer bebu štite maternica i plodna voda, no treba reći liječniku što je bilo. Alarm su krvarenje i trudovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana