Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Željko Vukmirica: Tko mi se u životu zamjeri, odglumim ga

Željko Vukmirica: Tko mi se u životu zamjeri, odglumim ga
1

Glumac i profesor na Akademiji Željko Vukmirica i nakon desetljeća djelovanja pun je ideja i energije za nove glumačke projekte, ali i za igranje s unukom

VIDEO

Markantan glas i stas oduvijek su bili prepoznatljive osobine poznatog glumca Željka Vukmirice (61). Mnogi su uživali u njegovoj glumi na kazališnim daskama ili na malom i velikom ekranu, pa opet se iznenade kad ga vide na pozornici okružena glazbenicima okupljenim u bend Millitargrenzemusik i na trenutak pomisle da je prešao u glazbenike. Zapravo je riječ o satiričnom političkom cabaretu “Petritza”, spoju glume i glazbe, čemu je, odaje nam glumac, oduvijek bio sklon:   

- Prvo što sam gledao u teatru bila je u HNK opera ‘Ero s onog svijeta’. Otac me vodio u ‘variete’, današnji Kerempuh. U ulici svoga djetinjstva redovito sam gledao sve u današnjoj Komediji, a u Zagrebačkom kazalištu mladih sam izabran za naslovnu ulogu Mačka Džingiskana s 14 godina. Samo su mi rekli: ‘Kad ti onaj striček dolje iz orkestra da znak, počneš pjevat’ - prisjeća se glumačkih početaka povezanih s glazbom naš sugovornik koji dodaje da je i u Drugu gimnaziju dolazio ranije i odlazio kasnije kako bi u njoj mogao svirati glasovir. Kako nastavlja oživljavati sjećanja tako postaje jasnijim i kako mu se gluma nametnula kao poziv. 

O Melani sam čuo puno unaprijed, a kad sam je sreo, dogodila se ljubav na prvi pogled, i to je bilo sve

- Mama je bila jako zgodna i očito su je mnogi zadirkivali. Brat i ja smo znali, čim bi došla s posla uplakana da će biti super show jer bi mama tada odglumila likove koji su je povrijedili. Pretvorila bi svoju povrijeđenost u vrhunski teatar, rođena glumica - kaže.  

- Ja sam samo fotokopija njezina talenta. Rodila me s nepunih 18 godina i ja sam, kao najmanji i boležljiv, naslijedio isti obrambeni mehanizam. Tko mi se zamjeri, ja ga odglumim, a to su radili i Držić, i Moliere i Shakespeare - kaže glumac i dodaje kako je zato kći Jelena spojila u sebi bakin gen i s ženine strane dujšinovski osjećaj za mediteranski humor (Dujšin je bio rođak njezine bake) te dodala svemu englesku školu glume. 

Majčini su geni sigurno pomogli Vukmirici da s urođenom vedrinom zna okrenuti loše na nešto dobro. To mu je pomoglo i kad je potkraj osamdesetih, kako kaže, pobjegao od prinudne uprave u Gavelli.  Proveo je tada dvije godine volontirajući kod mentora i učitelja Maria Gonzaleza gdje je specijalizirao metodu Chorus na akademiji dramske umjetnosti u Parizu i postao ovlašteni predavač njegove metode. A da bi imao od čega tamo živjeti razvozio je knjige i radio građevinske radove na crno. 

Usred režije ‘Opere za tri groša’ u osječkom HNK došao je unuk i poklonio mi djedovstvo. To je čista ljubav

- Danas mislim kako bih učinio isto, ali na osobnoj razini internacionalizirao bih svoju djelatnost - kaže. U jednom se trenutku Željko odlučio obračunati sa svojim frustracijama autorskim djelom, monodramom “Povijest moje gluposti” koju izvodi i danas.  Dao si je oduška za sve nepravde i od njezina nastanka 1979. dosad je s njom više od tisuću puta izašao pred publiku. I danas se sjeća okolnosti u kojima je Povijest nastala: 

- Žena nezaposlena, dvoje djece, a ja slobodnjak iz uvjerenja. Vuk samotnjak. Bio je to pokušaj da ostanem ono što jesam i sačuvam obitelj. Tada mi je Melani bila velika podrška i lavlja snaga. Divim joj se.

I danas, nakon više od tri desetljeća zajedničkog brođenja, brak Željka Vukmirice i njegove supruge, pravnice Melani, sutkinje u seriji “Sudnica” koja se neko vrijeme prikazivala na malim ekranima, jedan je od uzornijih. Upoznali su se na kultnom mjestu, u Zvečki, gdje se u doba njihove mladosti začelo mnogo veza i rodilo mnogo ideja.  

- O Melani sam čuo puno unaprijed, ali kad sam je sreo, dogodila se ljubav na prvi pogled, i to je bilo sve - kaže glumac i dodaje da je tajna njihova uspjeha u podršci i u tome što su imali razumijevanja za različitosti i posebnosti onoga drugoga. A imaju ga i danas pa su jedno drugome omiljeno društvo.   

- Najradije putujem s Melani. Ona je idealna suputnica jer ne komplicira ‘ja bih sada ovo ili ono’ i jako je duhovita. Oboje volimo putovanja. Običaj je u svijetu da čovjek nakon četrdesete putuje sa svojim životnim partnerom - govori naš sugovornik i prisjeća se putovanja koje im je ostalo u posebnom sjećanju:

-  Kako su joj Islanđani ponudili da bude predsjednica društva prijateljstva Hrvatske i Islanda, pozvani smo na Island na prvi međnarodni festival monodrame. Tada smo u iznajmljenoj Škodi prošli cijeli Island.

Između putovanja i druženja s prijateljima posvećeni su svojim obvezama, supruga pravu, Željko predavanjima na Akademiji dramske umjetnosti na kojoj priprema studente glume za izazove posla kojim su odabrali baviti. 

Iako su ga izbacili z gimnazije zbog predstava koje nisu bile po mjeri vremena, dane u II. pamti po društvu i simpatiji zbog koje je odglumio da umire i padao niz stube

- Danas je mladim glumcima mnogo teže jer tri akademije izbacuju svake godine 36 novih ljudi na malom i zasićenom tržištu. Nastojim ih naučiti da će opstati samo ako mnogo rade i razviju svoj osobni stil. 

Kako su on i supruga udali kćer i oženili sina, moglo bi se pomisliti da osjećaju prazninu ili krizu srednjih godina, ali naš sugovornik ističe da za to nema vremena. 

- Srednjih godina nisam uopće imao. Četiri sam godine na posao putovao 300 km, na akademiju u Osijek nekoliko puta na tjedan. Usred režije ‘Opere za tri groša’ u osječkom HNK došao je unuk i poklonio mi djedovstvo. To je veće od umjetnosti, to je čista ljubav. Čim se ugledamo, bacimo se na pod i igra počinje istog trenutka.

 A kad se ne igra onda, kaže, šeće, jedri, čita ili piše. 

Uvijek je bio osjetljiv na nepravdu i odupirao joj se ironijom i britkošću koja nastoji doprijeti do okorjelih srca i probuditi onaj tračak nade da se nešto može promijeniti i kojem su glumci, pa tako i Željko Vukmirica, posvetili život. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda
MANJAK OSJEĆAJA

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda

Znakovi poznati po manjku emocija u ključnim trenucima imaju posebne karakteristike koje oblikuju njihov specifičan način ponašanja zbog čega se drugima mogu činiti hladni

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena
MOŽE BITI OPASNO

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena

S obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za danas poslijepodne važno je znati što izbjegavati dok vani grmi. Nije dobro stajati kraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina...
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje