Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Žene koje vole seriju 'Dosjei X' češće biraju ovakva zanimanja

Čak 63 posto žena priznalo je kako su dodatno shvatile važnost znanosti nakon što su upoznale agenticu Scully. To je doista pomak društvenih normi, kaže predsjednica Instituta Geena Davis

9 komentara

Zanimanjima na području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike sklonije su žene koje su u mlađim danima redovito pratile megapopularnu seriju o agentici Scully i njezinom kolegi Mulderu dok istražuju nadnaravne pojave i rješavaju misteriozne smrtne slučajeve. Stručnjaci kažu kako su Dosjei X potaknuli žensko zanimanje za znanost, prenosi The Cut

Mulder, Scully, and a weird case = the best.

Objavljuje The X-Files24. veljače 2016

To su čak potkrijepili dokazima - novom studijom koju je proveo Institut Geena Davis. Zaključili su da je kod žena koje nisu propuštale niti jednu epizodu ove kultne serije 50 posto veća šansa za rad u spomenutim područjima.

Studijom su proučili koliko je Scully bila uzor djevojčicama i ženama, kako je oblikovala njihovu percepciju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i je li gledanje Dosjea X imalo veze s njihovim odlukama da se posvete vezanim zanimanjima.

The winning design from The X-Files Threadless challenge will be available exclusively in January's Loot Crate! Sign up ends today! lootcrate.com/x-files

Objavljuje The X-Files19. siječnja 2016

- Čak 63 posto žena priznalo je kako su dodatno shvatile važnost znanosti nakon što su upoznale agenticu Scully. To je doista pomak društvenih normi - objasnila je Madeline Di Nonno, predsjednica Instituta Geena Davis.

Kako to uzori djeluju na nas?

Senka Božić, prof. psiholog iz Privatne psihološke prakse Una pojasnila nam je kako uzori djeluju na ljude tijekom odrastanja, na izbor zanimanja...

- Teorije profesionalnih interesa ukazuju da na izbor zanimanja utječe niz faktora. Profesionalni interesi su razvojnog tipa. Male curice bi rado bile princeze, kraljice, Elze, likovi iz filmova koje gledaju u toj dobi. Odrastanjem popularni likovi tv serija, filmova, književnih djela itekako mogu biti inspirativni za izbor zanimanja - kaže ova psihologica.

Foto: Dreamstime

- U odrasloj dobi, ljudi uz posao koji rade, njeguju i sveukupni životni stil. Neopravdano bi bilo generalizirati životne stilove prema zanimanjima, ali dinamične profesionalne uloge obično su praćene i raznovrsnim općim interesima, temeljem kojih ljudi formiraju svoje stavove i uvjerenja koji daju pečat sveukupnoj ličnosti - dodaje.

Proanalizirala je i konkretan slučaj agentice Scully i kako njezina uloga u Dosjeima X djeluje na ženski rod.

- Agentica Scully je samo jedan konkretan primjer. Model ponašanja koji proizlazi iz njezine uloge u seriji inspirativan je za žene. Uz profesiju koju obavlja sa žarom i entuzijazmom (reklo bi se - "našla se u tome"), agentica Scully izvan posla živi  dinamičnim, aktivnim životom. Neovisna je, aktivno i duhovito se u privatnom životu nosi sa svakodnevicom. Ne ponaša se bespomoćno i u osnovi nudi model za identifikaciju mnogim ženama koji je u glavnim crtama socijalno poželjan i prihvatljiv - objašnjava Senka Božić, prof. psiholog.

Inspirirani rezultatima studije, autori Dosjea X su objavili novi video koji se odnosi na tzv. Scully efekt:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message