Obavijesti

Lifestyle

Komentari 111

Žene, ne trebate majstora: 10 jednostavnih kućnih popravaka

Žene, ne trebate majstora: 10 jednostavnih kućnih popravaka

Majstor objašnjava 10 sitnih popravaka koje svatko može napraviti sam, bez pomoći stručnjaka - od gletanja do popravljanja brave i vrata ormara, evo koji su i kako ih pravilno napraviti

VIDEO

1. Rasklimana kvaka

Kad se kvaka rasklima od čestog otvaranja i lupanja vratima, treba zavrnuti vijke. Poslužit će vam križni odvijač, kaže majstor Zoran Štrbac iz Peveca. 

- Ako se klima samo jedan dio, zavrnite vijke na tom dijelu odvijačem udesno. Ako se i dalje klima, provjerite jesu li dobro zategnuti vijci s bočne i stražnje strane vrata. 

Ako se jako klima, možete skinuti kompletnu bravu, odnosno odvrnuti sve vijke - objašnjava majstor.

Dodaje da to možete akumulatorskom bušilicom  – namjestite je u vijak i pritisnite gumb na bušilici, pridržavajući je u ravnini vijka. Zatim ih ponovno zavrnite.

2. Rasklimana vrata ormara

- I kukice koje drže vrata ormara znaju se rasklimati. Tu treba pronaći vijak koji drži kukicu i samo ga zategnuti odvijačem udesno - objašnjava majstor.

3. Kad vrata škripe

Dodaje da je, kad vrata škripe, najjednostavnije rješenje povoljni WD sprej. Protresite ga i poprskajte pante koje drže vrata, a možete ih malo podignuti u zrak. 

Odličan trik: Stavite staklenku s rižom u svaki ormar i ladicu
Odličan trik: Stavite staklenku s rižom u svaki ormar i ladicu

4. Kad stolac grebe pod

- Ako vam stolac škripi, najbolje je staviti podmetače na nogice. Postoje oni s čavlićima, koji dulje drže od ljepljivih. Stolac se okrene naopačke i položi na stol. Čavlić se nacilja na sredinu nogice i lupa čekićem do kraja. Jednostavnije rješenje je izrezati ljepljivi podmetač prema obliku nogice, odlijepiti naljepnicu i zalijepiti ga - kaže majstor Zoran.

- Ovo je jednostavniji način za mene i sve druge žene – zaključila je Kristina Marija Jurčić iz marketinga Peveca, koju je Zoran podučio kako biti sama svoja majstorica. 

5. Mijenjanje žarulje

Kad mijenjate žarulju, pazite da veličina grla žarulje odgovara lampi. Inače postoje standardi, najčešće se koriste E27 i E14, no usporedite li bazu lampe i grlo žarulje, i od oka ćete vidjeti odgovara li. Ako ne znate koja vam treba, odvrnite staru i ponesite je u trgovinu.

- Prije nego što skidate ili stavljate žarulju, ugasite struju pa je upalite da provjerite radi li. Kad stavljate žarulju, zavrćite je udesno dokle ide, nemojte pretjerivati. Žarulja se odvrće ulijevo - kaže majstor Zoran.

6. Stavljanje slike na zid

Kod stavljanja slike na zid, naglašava, bitno je da bude ravna. Kod veće će vam slike trebati dva čavlića. 

- Možete ih staviti od oka, no teško da će biti pravilna. Za to će vam super poslužiti libela. Ako je nemate, možete posuditi od susjeda. Da bi linija bila ravna, vodeni balončić treba biti u sredini. Olovkom označite crticu sa svake strane. Na njih se zabijaju čavlići - objašnjava Zoki. 

7. Ravnanje zida

Želite li zakrpati rupu u zidu ili izravnati ga, nabavite glet-masu, koju možete kupiti i u manjim količinama. 

- Glet izgleda praškasto. Pomiješajte ga s malo vode u kantici, ali ne previše jer mora biti gust. Nanosite ga špahtlom na rupicu odozgo prema dolje da je popunite. Uzmite mrežicu, stavite je na glet, nanesite još jedan sloj i zagladite ga špahtlom od sredine prema rubovima da se popuni. Glet je suh kad pobijeli.

8. Mrlja na zidu

Želite li obojiti neku mrlju na zidu, za bijeli zid uzmite malo bijele boje, izmiješajte je i nanesite kistom. Dobro raširite kistom potezima gore-dolje. Ne uzimajte previše boje da vam ne kapa. Treba 2-3 premaza da se mrlja ne vidi. Kad se osuši, možete prijeći kistom još jednom - kaže Zoran.

9. Odštopavanje odvoda

Gumu za odštopavanje naglo pritisnite oko odvoda nekoliko puta da zrak povuče nečistoću iz odvoda.

10. Postavljanje mrežice protiv kukaca

Želite li spriječiti insekte da ulaze kroz prozor, možete kupiti jednostavnu mrežicu za 10-15 kuna, uz koju dobijete trakicu koja je na jednoj strani hrapava, da se mrežica uhvati za nju, a na drugoj ljepljiva, da je zalijepite za okvir prozora. 

- Trakica se stavlja oko svakog ruba prozora, koji trebaju biti čisti da se lijepilo primi. Rubove izmjerite pa izrežite trakicu. Trakica se odlijepi na vrhu, ljepljivi dio se lijepi za prozor, a hrapavi mora biti gore. Dobro stisnite trakicu da se primi. Kad pričvrstite sve trakice, stavljajte mrežicu od gornjega kuta oko cijelog prozora. Dovoljno ju je rukama pričvrstiti na hrapavi gornji dio trakice. Višak mrežice odrežite. Ne smije biti prezategnuta da se ne potrga kad otvarate prozor - objašnjava majstor.

Vodoinstalateri vam nikada neće otkriti ovih devet trikova!
Vodoinstalateri vam nikada neće otkriti ovih devet trikova!

 PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života