Obavijesti

Lifestyle

Komentari 97

Ženski libido pada zbog lošeg imuniteta i problema štitnjače

Ženski libido pada zbog lošeg imuniteta i problema štitnjače
1

Usponi i padovi: Pad seksualne želje podjednako pogađa muškarce i žene, a na nju utječu hormonalne promjene, stres... Otkrivamo pet najboljih biljaka za to

VIDEO

Egzistencijalni problemi, stres, bolesti, partnerova nevjera, ali i hormonalne promjene mogu oslabiti libido. Čak i pozitivan stres, kao pri prelasku na novi posao, polasku djeteta u vrtić ili na fakultet, može uzrokovati strmoglavi pad seksualne želje. 

- Pad libida je normalna reakcija na nenormalne, stresne životne okolnosti koje nas iscrpljuju, slabe imunitet i stvaraju plodno tlo za razvoj bolesti. Tijekom života našu vitalnost i libido iscrpljuju svakodnevni stresovi te posebno psihičke patnje i boli uzrokovane gubitkom bliskih osoba i zdravlja. Seksualna želja lako kapitulira i pred egzistencijalnom nesigurnošću i tjeskobom vezanom uz aktualnu ekonomsku krizu, kredite i nezaposlenost - kaže mr. Ida Šamanović, prof. psihologije i specijalistica kliničke psihologije – psihoterapeutkinja na Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Pad libida, nastavlja Šamanović, nerijetko je i nuspojava hormonskog disbalansa, bolesti štitnjače, snižene razine testosterona, liječenja karcinoma, raznih postoperativnih stanja, kronične boli i depresivnosti. 

- Nezainteresiranost može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, u prvom redu antihipertenziva i anitidepresiva - pojašnjava Šamanović.  

Seksualna želja prirodno fluktuira tijekom života, ali i tijekom dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tako je primjerice tijekom dana razina testosterona, hormona zaslužnog za seksualnu motivaciju kod oba spola, na vrhuncu u jutarnjim satima, a opada nakon menopauze. Zbog pada estrogena u menopauzi su češće smetnje lubrikacije i promjene genitalne sluznice te neke žene zbog pojave genitalne boli  izbjegavaju seks. Fizičke promjene koje se događaju u procesu starenja mogu dovesti do pada samopoštovanja i libida, a tome neminovno pridonosi fokus društva, a ponekad i partnera, isključivo na fizičku ljepotu - upozorava mr. Šamanović. 

Kod nekih je žena, dodaje, pad libida povezan s uzimanjem kontracepcije. Dugotrajna medicinski potpomognuta oplodnja, u kojoj seks ima prokreacijsku, a manje svrhu užitka, mogu utjecati na seksualnu želju.

I menstrualni ciklus ima utjecaj na libido te on najčešće jača neposredno prije ovulacije, a slabi na početku mjesečnice. Za to su, osim fluktuacije hormona, krivi i simptomi PMS-a, poput osjećaja nadutosti, razdražljivosti i umora, tvrdi dr. Hilda Hutcherson, profesorica ginekologije na Sveučilištu Columbia. Sniženoj seksualnoj želji pridonosi i loš odnos s partnerom, kao i to što ne sudjeluje ravnopravno u brizi o djeci i domu. 

- Život s malom djecom značajan je prediktor pada libida. Mnogi parovi dolaskom djeteta mogu osjetiti prolazne promjene seksualne želje, no to je uglavnom posljedica umora - kaže mr. Šamanović. 

Postporođajni period je pak biološki fenomen. Nakon rođenja žensko tijelo proizvodi manje estrogena i libida, a jača se veza između majke i bebe. Tijekom dojenja proizvodi se prolaktin, hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka, a to može dodatno potisnuti libido. Sve to udruženo s manjkom sna, promjenom težine i stresom zbog brige o novorođenčetu stvara miks koji gasi seksualnu želju, kaže bračna i seksualna terapeutkinja, dr.sc. Kat Van Kirk.

Top 5 biljaka za libido

Azijski ginseng

  • Potiče vitalnost i izdržljivost organizma te se vjeruje da potiče libido u oba spola. Preporučena doza u slučaju erektilne disfunkcije iznosi 900 mg, tri puta na dan, najviše tri mjeseca.

Maca

  • Djelovanje mace očituje se u povećanju kondicije i izdržljivosti, a kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida, povećanju volumena ejakulata i broju spermatozoida.

Bablji zub 

  • Tribulus potiče seksualnu želju i moć. Preporučene doze kreću se od 450 do 1500 mg na dan. Smije se uzimati najviše dva mjeseca, napominje mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać. 

Epimedium

  • U tradicionalnoj kineskoj medicini rabi se za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca. Ljudi koji uzimaju lijekove za sniženje krvnog tlaka ili antikoagulanse moraju ga izbjegavati.

Eterično ulje ruže 

  • Ima visoke elektromagnetske frekvencije, tj. aromaterapijskom primjenom vrlo brzo podiže energiju i stvara harmoniju u cijelom tijelu, kaže aromaterapeut Saša Radulović.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje