Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Evo kako zima utječe na naše tijelo

Zima, zima, nije lav: Evo kako hladnoća utječe na naše tijelo

Niske temperature čine nas podložnijima na viruse i infekcije, no hladno vrijeme donosi i niz promjena za našu kožu, zube, metabolizam pa čak i na vid

VIDEO

Prohladne temperature obično nas drže u zatvorenom i čine nas ranjivijima na viruse i infekcije, no hladno vrijeme utječe na naše tijelo na više iznenađujućih načina. I nisu baš svi štetni za zdravlje: Vjerovali ili ne, zimi je lakše skinuti nekoliko kilograma viška, tvrde na portalu Bright Side. Evo koje su još promjene povezali sa zimom: 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako se zaštititi tijekom zime

Pokretanje videa...

Evo što djeca trebaju jesti zimi: Češnjak i drijen čuvaju zdravlje 01:17

1. Kad je hladno, vaš jezik radi više nego obično

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Temperatura smrzavanja usne čini suhima i u iskušenju ste da često poližete usne kako biste ih navlažili. Iako vam to može pružiti privremeno olakšanje, ova navika zapravo ke štetna, jer može dovesti do ispucalih usana. Naime, slina vrlo brzo isparava, usne ostaju još više suhe nego što su bile. Kako slina sadržava puno enzima koji su preoštri za  nježne usne, to će dodatno pogoršati stanje. 

2. Zubi  vas mogu češće  boljeti

Ako imate osjetljive zube, zimi biste mogli  osjetiti oštru, prodornu bol kad je vani prehladno. Naime, hladan zrak može doći do živaca duboko u zubu i izazvati neugodnu bol. Stomatolozi preporučuju disanje na nos kad ste na otvorenom i pokrivanje usta maramom ako vani jako puše kako biste zaštitili osjetljive zube od  hladnoće.

Child with missing tooth

3. Može vam se podići razina šećera u krvi

Hladno vrijeme potiče tijelo da oslobađa hormone stresa koji povećavaju razinu šećera u krvi. Mnogima se s padom temperature povećava i šećer u krvi, jer kad je hladno manje smo motivirani za izlazak i vježbanje. Budući da tjelesna aktivnost smanjuje šećer u krvi, liječnici preporučuju vježbanje kod kuće zimi kako biste održali razinu šećera pod kontrolom.

4. Mogli biste lakše smršavjeti

Iako je istina da se mnogi zimi udebljaju, tijelu je također lakše sagorijevati kalorije kad je hladno. Kad se naša tijela prilagode na hladne temperature, mi proizvodimo toplinu i sagorijevamo dodatnu energiju. Kad drhtimo kako bismo se prilagodili hladnoći, sagorijevamo više kalorija kako bismo generirali toplinu.

5. Mogli biste dobiti više bora

Ne možemo u potpunosti kriviti zimu, ali koža je osjetljivija na oštećenja tijekom hladne sezone. Budući da tijekom hladnih mjeseci dolazi do pada vlage u zraku, koža se počinje sušiti. Ne može zadržati dovoljno vode, a kao rezultat toga postaje suha i sklona većem broju bora.

Lice i pojava bora

6. Vid vam se može pogoršati

Često zaboravimo nositi sunčane naočale koje blokiraju UV zrake tijekom zime, ali sunce koje se odbija od snijega može ozbiljno oštetiti naše oči. Tanak sloj suznog filma koji pokriva naše oči vrlo je osjetljiv na suhi zrak i vjetar koji ga mogu bolno osušiti. Liječnici preporučuju umjetne suze zimi kada ste vani.

7. Brže  ćete dehidrirati

Tijekom zimskih mjeseci rijetko osjećamo žeđ i često zaboravimo piti dovoljno vode. Budući da se manje hladimo znojem, obično pijemo manje, misleći da smo dovoljno hidratizirani. Ali osjećaj manje žeđi ne znači da vašem tijelu treba manje vode, a važno je svakodnevno piti pravu količinu vode koja vašem tijelu treba.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje