Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Zimske radosti mogu se vrlo brzo pretvoriti u opasnosti

Potresi mozga, ozljede kralježnice, lomovi nogu ili ruku samo su neke od posljedica s kojima bi se djeca mogla suočiti na snijegu ako ne budu dovoljno oprezna

Pixsell
Foto: Pixsell
0 komentara

Snježne radosti skrivaju i mnoge zamke, a roditelji trebaju biti itekako svjesnosti opasnosti koje vrebaju njihovu djecu u zimskoj idili. Obična šetnja može se pretvoriti u pravu katastrofu jer je i mali pad na smrznutim ulicama opasan te može imati posljedice poput potresa mozga, ozljede kralježnice ili lomova ruke i noge. Zbog sanjkanja je u posljednjih 10 godina u bolnicama SAD-a završilo 230.000 djece pa je i kod te bezazlene aktivnosti potreban oprez te roditeljski nadzor. 

Ledene sige

Viseće sige vrlo su opasne jer su teške i oštre, a padnu li s velike visine mogu prouzročiti ozbiljne ogrebotine, modrice i natučenja. Pokušajte hodati dalje od krovnih žlijebova, znakova na ulici i drveća.

Hipotermija i smrzotine

Dugo izlaganje niskim temperaturama može prouzročiti pothlađenost organizma zbog čega bi roditelji trebali prilagoditi odjeću i opremu prije izlaska iz kuće te razmisliti o aktivnostima kojom će se djeca baviti. 

Izloženost suncu

Izloženost suncu u zimskom periodu često se zaboravlja, a može biti opasnije nego ljetna. Razina UV zračenja raste s nadmorskom visinom, a i refleksija zraka od snijega je četverostruko veća nego od mora. Zato se potrebno zaštititi kremom s UV faktorom, a na snijegu nositi naočale jer refleksija od snijega štetno djeluje na vid. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message