Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Zlatni puzavac: Biljka koju svaki dom treba jer pročišćuje zrak

Zlatni puzavac: Biljka koju svaki dom treba jer pročišćuje zrak

Atraktivna australska biljka penjačica idealna je za svaki dom zbog svojih blagodati. Pročišćuje zrak, a vjeruje se i da reducira koncentraciju štetnih tvari u zatvorenim prostorima

VIDEO

Zlatni puzavac ili Epipremnum aurem kod nas se još zove 'šareni puzavac' ili 'đavolji bršljan', sobna je biljka iz porodice kozlačevka. To je biljka penjačica s velikim, ovalnim i ušiljenim listovima koji su jarko zelene boje s izraženim bijelim mrljicama koje ovise o stupnju svjetlosti koje biljka prima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Porijeklom je iz Japana, Kine, Indije i Australije gdje može narasti i preko 20 metara. Idealna je kao sobna dekorativna biljka jer potiče produktivnost i smanjuje koncentraciju štetnih tvari u zatvorenom prostoru kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen. Stoga ju se preporučuje držati u radnoj sobi ili u uredu. Kao takva obično naraste do dva metra dužine.

Uzgoj ove biljke vrlo je jednostavan. Ona zahtijeva osvijetljeno ili sjenovito mjesto i nikako ne voli izravno sunce. Što joj više svjetla pružite to će ona bolje rasti i listovi će joj biti šareniji. Uspijeva na temperaturama između 14 i 16°C, ali joj najbolje odgovaraju temperature između 18 i 22°C. Naraste između 1,5 do tri metra pa joj je potrebno osigurati dovoljno prostora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @froskeplanter

Njega biljke

Kao i svaku biljku, i ovu treba na pravilan način zalijevati, gnojiti i presađivati. 

Kod zalijevanja vodu morate održavati umjereno vlažnom. Zimi puzavac traži nešto manje vode pa tada možete ostaviti zemlju da se malo osuši, prije nego ju krenete ponovno zalijevati.

Ako ste je pretjerano zalijevali ona će vam to i pokazati pa će se na njenim listovima pojaviti smeđe pjege i crni rubovi. Prskanje listova finom maglicom treba biti što češće kako bi zadržali vlagu. 

Može se dogoditi da vam se na listovima nakupi prašina koju trebate redoviti čistiti, a svake druge ili treće godine biljku, ako joj je korijenje preraslo veličinu tegle, presadite u veću teglu.

Razmnožava se tako što vršne ili lisne reznice koje stavite u vodu vrlo brzo puste korijen. Bitno je napomenuti kako se ne smiju stavljati direktno na sunce. Preporučuje se uzimanje one koje imaju malo prozračno korijenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tiffany (@toxmot)

Tijekom proljeća i jeseni, prihrana može biti davana jednom mjesečno univerzalnim gnojivom za sobno bilje. Prečesta gnojidba može dovesti do nakupljanja viška soli u supstratu, što rezultira spaljenim listovima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku