Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Znanstvene prognoze: Do kraja stoljeća ljeta će trajati 6 mjeseci

Znanstvene prognoze: Do kraja stoljeća ljeta će trajati 6 mjeseci

Ljeta bi na sjevernoj hemisferi do 2100. mogla trajati šest mjeseci, upozoravaju znanstvenici koji te vremenske promjene objašnjavaju prirodnim ciklusima Zemlje, ali i posljedicama klimatskih promjena

VIDEO

Kako se klimatske promjene ubrzavaju, a globalne temperature nastavljaju rasti, pomaci na početku godišnjih doba mogli bi donijeti katastrofalne posljedice na poljoprivredu, ekologiju i ljudsko zdravlje, pokazalo je novo istraživanje u časopisu Geophysical Research Letters.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

Na temelju svoje analize, autori predviđaju da bi, ako se ništa ne poduzme za suzbijanje emisija stakleničkih plinova, ljeta do kraja ovog stoljeća mogla trajati pola godine, a zima bi trajala manje od dva mjeseca, prenosi IFL Science

Istraživači su proučavali promjene u duljini godišnjih doba promatrajući povijesne klimatske podatke od 1952. do 2011. godine na sjevernoj hemisferi. Za svaku su godinu utvrdili početak ljeta izračunavanjem razdoblja s najviših 25 posto temperatura, dok je razdoblje s najnižih 25 posto temperatura definirano kao zima.

Ljeto se već produljilo - no brine suša

Tijekom razdoblja ispitivanja ljeta su porasla sa 78 na 95 dana, dok su se sva druga godišnja doba smanjivala. Od 1952. do 2011. zime su se povukle sa 76 dana na 73 dana, jesen se smanjila s 87 dana na 82 dana, a proljeće se smanjilo sa 124 dana na 115 dana.

- Ljeta postaju sve dulja i više vruća, a zime sve kraće i toplije zbog globalnog zatopljenja - objasnio je autor studije Yuping Guan u izjavi, prije nego što je dodao da su 'brojne studije već pokazale da promjena godišnjeg doba uzrokuje značajne rizike za okoliš i zdravlje'. Na primjer, dulja ljeta vjerojatno će donijeti produženu sezonu peludi, što bi moglo pogoršati alergije.

Meteoropati: Kako promjena utječe na njih i što mogu učiniti?
Meteoropati: Kako promjena utječe na njih i što mogu učiniti?

Ako se ova situacija dogodi, posljedice će vjerojatno biti dalekosežne. Kao prvo, vidjeli bismo dramatičan porast suše, šumskih požara i drugih katastrofa koje su posljedice dugotrajnih vrućina. U međuvremenu, kraće i toplije zime mogle bi dovesti do povećanja učestalosti i intenziteta oluja, koje mogu prouzročiti znatan gubitak ljudskog života.

Najizraženije na Mediteranu

Iako ti pomaci predstavljaju prosjek na sjevernoj hemisferi, određene su regije doživjele posebno drastične promjene. Prema autorima studije, ovaj trend prema duljim ljetima bio je najizraženiji i na Mediteranu i na Tibetanskoj visoravni.

Kao sljedeći korak, tim je koristio niz uspostavljenih klimatskih modela kako bi predvidio kako bi stvari mogle napredovati ovisno o tome koliko napora ulažemo u suzbijanje klimatskih promjena. Rezultati su pokazali da će prema 'uobičajenom scenariju' - koji ne podrazumijeva promjene u našim emisijama stakleničkih plinova - 'proljeće i ljeto početi otprilike mjesec dana ranije nego što je to bilo 2011. do kraja stoljeća.'

Godišnja doba će početi kasnije, ali trajati dulje

Jesen i zima [započet će] otprilike pola mjeseca kasnije, što će rezultirati s gotovo pola godine ljeta i manje od dva mjeseca zime 2100..

Promjena u početku godišnjih doba također bi dovela do pustošenja u poljoprivredi, jer bi usjevi nikli, cvjetali i dozrijevali u pogrešno doba godine. Slično tome, ekološki sustavi mogu se urušiti ako životinje i biljke ne usklade međusobne godišnje cikluse.

Srećom, u tijeku su inicijative za sprečavanje ovog scenarija, s uspostavljenim globalnim dogovorom da se pokuša održati temperatura unutar dva stupnja Celzijusa iznad predindustrijske razine.

Uništavanje okoliša predstavlja trostruku prijetnju čovječanstvu
Uništavanje okoliša predstavlja trostruku prijetnju čovječanstvu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje