Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Popularna krpica: Znate li kako je bikini dobio naziv - 'bikini'?

Popularna krpica: Znate li kako je bikini dobio naziv - 'bikini'?

Ne tako davno smatralo se skandaloznim doći na plažu i pokazati kožu. Duge vunene haljine bile su jedina opcija za žene koje su htjele kupati, no nasreću uskoro su ljudi izumili bikini

VIDEO

U prošlosti su se žene kupale u dugim vunenima haljinama, ne smijući pokazati niti malo gole kože. Danas, na sreću to nije tako jer je izumljen dvodijelni badić - bikini koji je ženama uvelike olakšao posjet plaži. Ono što je zanimljivo u cijeloj toj priči je to kako je bikini zapravo dobio ime 'bikini'.

Drevni rimski gimnastičari nosili su neku vrstu bikinija

Prije nego što su se zvali bikinijima, drevni Rimljani nosili su sličnu odjeću još u 4. stoljeću. Villa Romana del Casale na Siciliji sadrži mozaike žena koje igraju igre i nose krpe koje pokrivaju strateške dijelove tijela. 

LOS "BIKINIS" DE LA VILLA ROMANA DEL CASALE. Los modernos bikinis fueron creados y comercializados simultáneamente, pero...

Objavljuje Curiosidades históricas y prehistóricas.Ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

No, ovakva odjeća bila je namijenjena sportu, a ne plivanju. Nažalost, u antičko doba trend u ženskoj odjeći bio je onaj pokriveni - a kako rekreacijsko plivanje još nije postojalo sve do 19. stoljeća, žene su imale malo razloga da se kupaju u kupaćim kostimima.

Kupaći u dva dijela

Razboriti viktorijanci, iako su voljeli plažu, nosili su kupaće kostime koji su zapravo bili haljine i ne bili baš tako praktični za kupanje. No, zlatno doba Hollywooda 1930-ih i ranih 1940-ih, i zvijezde poput Ava Gardner i Rita Hayworth donijeli su konačno ono što bismo danas prepoznali kao kupaći kostim u dva dijela.

Ali, bili su iznimno visokog struka i pokrivali su pupak kako bi se uklopili u filmske standarde i propise. Mogla se pokazati samo mala količina trbuha, odnosno prsnog koša.

Claudette Colbert (1941)

Objavljuje The Storybook Of Dreams & BeautySrijeda, 21. lipnja 2017.

Izum i predstavljanje bikinija

Dva francuska dizajnera su se natjecala u stvaranju najmanjeg komada odjeće na svijetu. Jacques Heim izradio je 'Atome', nazvan po atomu; dok je Louis Reard došao do još manjeg stvaralaštva zvanog 'Bikini', nazvanog po testiranju atomske bombe na otoku Bikini u Tihom oceanu.

Bikini slavi 73. rođendan: Prva ga je nosila erotska plesačica
Bikini slavi 73. rođendan: Prva ga je nosila erotska plesačica

Reardov Bikini je bio tako skandalozan da nije mogao pronaći nijedan model da ga nosi, pa ga je na kraju nosila egzotična plesačica Micheline Bernardini. Bikini je bio na predstavljanju 5. srpnja 1946., koji je sada poznat kao svjetski dan Bikinija. Samo 76 centimetara tkanine imao je prvi bikini, a Reards je znao reći da kupaći kostim nije bikini ako se ne može provući kroz vjenčani prsten.

Bikini izazivao skandale

Bikini koji je otkrivao pupak u početku nije bio prihvaćen. Vatikan ga je proglasio grešnim i zabranile su ga zemlje poput Italije, Španjolske i Australije. Nakon što su se bikiniji prvi put pojavili na natjecanju Miss svijeta 1951. godine, većina natjecanja za ljepotu odlučila ga je zabraniti.

Ali, ipak možemo zahvaliti Francuzima što su održali bikini na životu: on je postao popularan zbog filma Rivijera, djelomično zahvaljujući mladoj Brigitte Bardot koja ga je nosila za vrijeme filmskog festivala u Cannesu 1953.

Top savjeti kako pravilno prati kupaći kostim i ostalu opremu
Top savjeti kako pravilno prati kupaći kostim i ostalu opremu

Bikini u Americi

Godine 1960. Brian Hyland objavio je hit pjesmu 'Itsy Bitsy, Teenie Weenie, Yellow Polka Dot Bikini' s privlačnom melodijom koja je opisivala oklijevanje mlade žene da bude viđena kako nosi kupaći kostim.

Pjesma, zajedno s kulturom surfanja iz 1960-ih u filmovima i glazbi, donijela je kupaći u svakodnevni život. Disneyjeva zvijezda Annette Funicello pojavila se s Frankiejem Avalonom u bikiniju u seriji filmova 'Beach Party'. Tako je ona potaknula sve više žena da kupe bikini.

Hollywood poludio za bikinijem

Uskoro, nakon 1960. više nije bilo sakrivanja pupaka u bikiniju. Jedan od najpoznatijih filmova o bikiniju je film Jamesa Bonda gdje je glumica Ursula Andress iz surfanja je izašla u bijelom bikiniju i remenu za noževe. Kasnije je Andress bikini stavila na dražbu i dobila oko 50.000 dolara.

20 najljepših plaža na Jadranu za obiteljski odmor sa djecom
20 najljepših plaža na Jadranu za obiteljski odmor sa djecom

Neki bikiniji i dalje kontroverzni 

Osamdesetih godina dvadesetog stoljeća bikiniji su postali popularni na plažama Brazila i doveli su do uvođenja depiliranja 'brazilskim voskom' kojim su se uklanjale dlake za kupaći kostim. Tanak bikini je normalan prizor u Rio de Janeiru, ali mnogi gradovi i države u SAD-a, uključujući Myrtle Beach i državne parkove na Floridi, još uvijek imaju zabranu nošenja kupaćih koji otkrivaju stražnjicu. U drugim gradovima, kao što je Barcelona, Španjolska, ilegalno je šetati ulicom u bikiniju.

Bikini se vraća svojim sportskim korijenima

Odbojka na pijesku, predstavljena na Olimpijskim igrama 1996. godine, nazvala je bikini službenom uniformom, jer je sva druga odjeća skupljala pijesak na neugodnim mjestima. Popularizirale su ga odbojkašice Gabrielle Reece, i kasnije Misty May-Treanor i Kerry Walsh Jennings, a ovaj sport je 2012. donio novo pravilo koje je omogućilo ženama da nose kratke hlače i rukave ako žele.

Sada bikinija ima u mnogo različitih vrsta

Nakon razvitka i prihvaćanja bikinija razvile su se mnoge varijacije na temu, pa tako danas imamo monokini, jednodijelni kupaći kostim, tankini kojem gornji dio izgleda poput majice dok su gaćice normalne, a tu je i burkini koji prikriva skoro cijelo tijelo, a prilagođen je za Muslimanke. Bikini dolaze i sa halterima, vezicama, visokog struka, ili čak s dijelovima koji prekrivaju pupak. Na vama je da odaberete koji vam se sviđa i ponosno ga pokažete na plaži, piše Reader's Digest

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith