Lifestyle

Komentari 11

Znate li tko je ovaj simpatičan blagdanski lik i što simbolizira?

Znate li tko je ovaj simpatičan blagdanski lik i što simbolizira?

U prošlosti Tomte je bio povezan s izvornim stanovnikom farme, jer se vjerovalo da je on duša tog čovjeka. On štiti farmera, njegovu obitelj i zemlju koju posjeduje. Ako ga razljutite mogli biste ostati bez ičeg

U Švedskoj postoji blagdanski lik, gnom kojeg zovu Nisse, Nisser ili Tomte. Tomte štiti farmera i njegovu obitelj, kao i zemlju koju je farmer posjedovao ili na kojoj je radio. Tomte je najviše štitio tijekom noći.

POGLEDAJTE VIDEO:

U prošlosti Tomte je bio povezan s izvornim stanovnikom farme, jer se vjerovalo da je on duša tog čovjeka. Tijekom ranog pokrštavanja, niste smjeli reći da imate Tomta na farmi jer bi susjed farmer mogao biti ljubomoran na susjedovo bogatstvo i optužiti bogatog farmera da drži Tomta. U to vrijeme Tomtea su smatrali poganim pa kad bi vas netko optužio da ga držite na farmi povezalo bi vas s vragom.

Općenito, Tomte je u povijesti bio usamljeni lik, a ne društvenjak. Vjerovanje u Tomtea bilo je rašireno u skandinavskim zemljama i do danas Švedska još uvijek ima priče o njemu.

Tomte je bio iznimno nizak i ne viši od polovine veličine odraslog čovjeka. Bio je star, s dugom bradom i obučen u farmersku odjeću. Unatoč svojoj maloj veličini, posjedovao je nevjerojatnu snagu. Zaštita koju je Tomte nudio mogla se vrlo lako povući. Tomtu ste mogli naljutiti ako biste promijenili stvari - on je bio konzervativan i tradicionalan i nije volio da se mijenja način na koji stvari funkcioniraju na farmi. Drugo je nepoštivanje farme, psovanje, nepristojno ponašanje i loše postupanje prema životinjama.

Običaj je izraziti priznanje Tomteu ostavljajući mu zdjelu kaše na Badnjak. To je također oblik štovanja predaka jer je Tomte povezan s dušom mrtvaca. 

Tomte posebno preferira mali komad maslaca na vrhu svoje kaše. Razne priče govore o tome kako bi mališan tražio osvetu ako ne bi dobio svoju kašu, tako što bi pobjegao i ostavio svoju ulogu zaštitnika ili prouzročio neku nesreću ili pustoš na farmi.

Legenda kaže, kada bi bio istinski bijesan da bi imao sposobnost da izludi ljude ili da im nanese otrovni ugriz koji može biti smrtonosan.

Oblik Tomtea, koji se pojavio u kasnim 1800-im, kasnije je postao poznat kao Jultomte. Jultomte se od tada povezuje s donošenjem božićnih darova u obiteljsku kuću u božićno vrijeme. 

Danas je Tomte na tržištu vrlo popularan, a zadržao je i neka tradicionalna obilježja. Još uvijek je nizak, a za razliku od Djeda Mraza, Tomte se stavlja na ulazna vrata i u Švedskoj živi u obližnjoj šumi. Tomte nema prekomjernu težinu i ako ima sobove koji vuku saonice, sobovi ne lete, piše Sweden.

Najčitaniji članci