Obavijesti

Lifestyle

Komentari 88

Znate li zašto danas svi nose šarene čarape? Obucite ih i vi!

Sindrom Down dobio je ime po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu, a radi se o genetskom poremećaju do kojega dolazi zbog jednog kromosoma viška koji nastaje u trenutku kada je dijete začeto

VIDEO

Odgovor na pitanje zašto mnogi danas nose rasparene šarene čarape je - zato što žele dati podršku ljudima sa Down sindromom, a oni koji danas nose rasparene čarape time pokazuju i koliko je važno prihvaćanje različitosti među ljudima. Ideja s nošenjem različitih čarapa je potaknuti pitanje: 'zašto nosiš različite čarape?', da bi na to odgovarali progovaranjem o problemima osoba s Downom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

08:05

Ljudi sa sindromom Down su vrlo vesele i vedre naravi čija pozitivna energija obavija sve koji se oko njih nađu, pa se tako simbolično nose ne samo različite čarape, već su one i vrlo veselih boja. 

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom, a prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Razlog zašto se to obilježava baš 21. ožujka je u simbolici brojeva tog datuma. Naime, radi se o genetskom poremećaju do kojega dolazi zbog jednog kromosoma viška koji nastaje u trenutku kada je dijete začeto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flora & Fauna (@floraandfaunaau) on

O čemu se točno radi otkrio je francuski genetičar Jerome Lejeune davne 1959. godine. Proučavao je kromosome i na 21. paru je otkrio da se tamo, umjesto dva nalaze tri kromosoma.

Naša djeca imaju Down, naučila su nas da cijenimo male stvari
Naša djeca imaju Down, naučila su nas da cijenimo male stvari

Otuda ideja da se Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava danas 21.3. (21. par kromosoma, 3 komada). Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom.

Ovaj poremećaj je naziv dobio po liječniku iz Velike Britanije Johnu Langdonu Downu koji je prvi opisao sindrom 1866.. Prema nekim procjenama na svakih 650 novorođenčadi, jedno se rodi sa sindromom Down.

Podršku ljudima sa sindromom Down često pružaju i poznati, a jedna od njih je i Ella Dvornik, koja je na Instagramu uz fotografiju sebe i kćerkice Balie Dee pozvala sve da danas obuku rasparene čarape.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith