Na slamku: Od omiljenih orašastih plodova ili žitarica pripremite fine i zdrave napitke koji mogu poslužiti za pripremu frapea, slastica i omiljenih krema
Zob, bademi, kokos i voda mijenjaju ono "obično" mlijeko
Bademovo, rižino, zobeno, sojino ili kamutovo “mlijeko” napici su za kojima najčešće posežu alergični, vegani ili oni intolerantni na laktozu. Posljednjih desetak godina napici od žitarica ili orašastih plodova koji služe kao zamjena za kravlje ili kozje mlijeko preplavili su police trgovina.
Najčešća biljna mlijeka od žitarica su rižino, sojino, zobeno, ali i od kamuta i pira. Bogati su ugljikohidratima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima i zdravim masnim kiselinama.
- Možete ih dodati kavi ili ih jesti ujutro sa žitaricama - savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.
Blago slatkasti, orašasti napici brzo su postali omiljeni kao napitak, ali i u pripremi biskvita, kolača, frapea, palačinki i desertnih krema. Dodaju se i slanim jelima. Zobeno mlijeko je gušće od rižina ili sojina pa ga možete dodati i u povrtne juhe, a rižino prelijte preko palente te uživajte u blagom i slatkom okusu. Osim što ih možete kupiti u trgovinama, možete ih napraviti i kod kuće. Za to vam trebaju samo dobar recept, gaza i blender. Aromatizirati ga možete omiljenim začinima poput cimeta ili mahune vanilije koji će napitku dati poseban okus, a dodajte i morske alge, kakao, med, javorov sirup, datulje ili mrvice crne čokolade pri pripremi frapea, pita ili desertnih krema.
- Napici koje radite kod kuće puno su bolji od onih u trgovinama, posebno ako radite s kvalitetnim namirnicama i znate im podrijetlo - objašnjava nutricionistica te dodaje da se u tom slučaju sve može iskoristiti.
- Ostatke badema pri pripremi napitka kod kuće možete osušiti i još dodatno samljeti te upotrijebiti kao bademovo brašno - savjetuje nutricionistica.
Bademovo brašno blage arome koristi se ponajprije u pripremi slastica, poput francuskih kolačića, keksa ili biskvita za torte i kolače.
Rok trajanja
Domaće napitke nakon pripreme čuvajte u zatvorenim bocama u hladnjaku. Rok trajanja je oko tri dana.
Rižino mlijeko
Stavite u lonac pola šalice riže i šest šalica vode te dodajte komadić kombu alge. Kuhajte oko sat vremena i procijedite kroz gazu.
Napitak od zobi
Namočite preko noći u vodi šalicu zobi. Stavite u blender pa dodajte malo soli i mahunu vanilije. Izmiksajte te dodajte tri šalice vode i meda. stavite gazu preko čaše ili lončića pa ulijte napitak.
Bademovo mlijeko
Šalicu badema namočite i neka odstoji preko noći. Stavite u blender pa dodajte litru vode i malo soli. Miksajte dok ne postane vodenasto. Procijedite kroz gazu dva ili tri puta. Dodajte kekse ili indijske oraščiće.
Pripazite na vitamine
Nutritivno ovi napici ne mogu zamijeniti mlijeko pa je važno da obroci budu dobro osmišljeni da se nadoknadi količina bjelančevina i vitamina, smatra nutricionistica Trumbetaš.
Bez glutena
Pirovo i kamutovo mlijeko pogodno je i za ljude osjetljive na gluten, a odlično je i u slanim i slatkim jelima.
Kokosovo mlijeko
Šalicu kokosova brašna izblendajte s dvije šalice vode. Dodajte mahunu vanilije i procijedite kroz gazu.