Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Po prvi puta, unutar Chanela: Povijesni nastanak mirisa N°5

Po prvi puta, unutar Chanela: Povijesni nastanak mirisa N°5
1

Uoči objavljivanja svoje nove reklame za parfem N°5 Chanel je snimio i povijest njegova nastanka te razvoj širenja. Pogledajte kako je nastao naprodavaniji parfem

VIDEO

Po prvi puta, u novoj reklami za Chanelov ikonski parfem N°5 glumit će muškarac, i to Brad Pitt. Uoči objavljivanja te reklame, u Chanelu su odlučili svijetu otkriti kako je parfem nastao u novom videu. Snažna volja i vizija Coco Chanel zaslužna je za uspjeh ovog, još uvijek najprodavanijeg i najpoznatijeg parfema u svijetu. Donosimo prijevod cjelokupnog videa:

"Po prvi puta, dizajner je revolucionizirao izolirani svijet parfema kreirajući 1921. svoj vlastiti miris, prvi takve vrste. Coco Chanel traži, svojim riječima "ženski parfem s mirisom žene". Njezin miris bi trebao biti važan jednako kao i njezin stil odijevanja. Žena bi, kako je rekla, trebala nositi parfem na svim mjestima gdje želi biti ljubljena. 

Po prvi puta N°5 prkosi pravilima parfema koja slave miris jednog cvijeta. Coco Chanel zove Ernesta Beauxa, parfumera u Czars. U potrazi za inspiracijom, Ernest Beaux odlazi sve do arktičkog kruga i pronalazi svoju muzu u opuštenom zraku sjevernih jezera pod ponoćnim suncem. Dizajnerica ga potiče da bude što smjeliji, zahtijevajući što više najcjenjenijeg mirisa, jasmina. Svibanjske ruže, haitski vetiver, ylang-ylang, sandalovina, cvijet naranče, neroli ulje, brazilsko Tonka sjemenje. Stvorio je buket od 80 mirisa za nju. 

Apstrakt, misteriozni parfem, zrači ekstravagantnim bogatstvom cvijeća. 

Po prvi puta N°5 mijenja alkemiju mirisa kroz Ernest Beauxovu inovativnu upotrebu aldehida, sintetičkih tvari koje pojačavaju parfem, poput limuna koji naglašava okus jagode. Aldehidi dodaju kompleksne slojeve stvarajući N°5 misterioznijim i nemogućim za dešifrirati. 

Po prvi puta, N°5, kod, identifikacijski broj, stvara parfem od sentimentalnih imena koja se čine zastarjelim. Dobio je svoje ime jer je Mademoiselle Chanel odabrala peti uzorak koji joj je Ernest Beaux predstavio. Prema nekima, broj 5 je izabrala i zbog svojih magičnih, sretnih kvaliteta. Po prvi puta, parfem je predstavljen u običnoj laboratorijskoj bočici. Obična, asketska, ogoljena bočica za lijekove, s minimalnim linijama, u potpunosti je razlikuje od kićenih bočica 20-ih godina. Njezina uravnoteženost osigurava joj vječnost. 

N°5 opire se modnim hirovima i prolaznosti vremena, jer je Mademoiselle Chanel pronašla formulu za vječnu ženstvenost

Prema nekim izračunima, njezin oblik, rezan poput dijamanta, je zapravo inspiriran geometrijom Trga Vendome. Originalna bočica neprimjetno se prilagođava svom vremenu. N°5 postaje ikona 20. stoljeća. Godine 1959. dobio je nagradu muzeja MOMA u New Yorku, a Andy Warhol ovjekovječio je serijom fotografija u sitotisku. Po prvi puta, tijekom oslobođenja Pariza, grupa vojnika se fotografirala kraj Chanelovog butika u ulici Cambon, čekajući u redu da kupe i donesu bočicu N°5 svojim suprugama i zaručnicama koje ih čekaju doma. 

Popularnost parfema se raširila, od SAD-a do Japana. Uskoro je postao najprodavaniji parfem u svijetu. Po prvi puta, N°5 uvodi, kao pionir, novu formu oglašavanja u svijetu parfema. Mademoiselle Chanel 1937. fotografirana je u Ritzu za Harper's Bazaar. Po prvi puta, parfem se reklamirao na finalu Super Bowla. N°5 uživa u vrtoglavom uspjehu. Po prvi puta, mjesto N°5 je zapisano u povijesti kada je Marilyn Monroe, na vrhuncu svoje slave 1952., izjavila kako u krevet nosi samo par kapi N°5.

Po prvi puta, Jacques Helleu, art-direktor Chanela, od 1965. do 2007. koristi slavne ljude kao inkarnacije ikonskog parfema. Catherine Deneuve složila se 1968. da poveže svoju francusku ljepotu s N°5, a slijede je Candice Bergen, Suzy Parker, Ali MacGraw, Lauren Hutton, Carole Bouquet, Estella Warren, Nicole Kidman, Audrey Tautou. Po prvi puta, u povijesti N°5, muškarac je pristao da predstavlja najženstveniji od svih mirisa - Brad Pitt. Po prvi puta, parfem, kreiran 1921. je još uvijek najprodavaniji i najpoznatiji miris u svijetu. N°5 opire se modnim hirovima i prolaznosti vremena, jer je Mademoiselle Chanel pronašla formulu za vječnu ženstvenost." 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač