Obavijesti

Lifestyle

Komentari 79

Pravila pametnog svađanja: U prepirkama se držite fair playa

Pravila pametnog svađanja: U prepirkama se držite fair playa
1

Svađa je poput objave rata, a zbog riječi "uvijek" ili "nikad" partner će krenuti u protunapad, dok ignoriranjem poručujete da veza nije vrijedna čak ni ljutnje

VIDEO

Iako svađe mogu uništiti zdravlje, duševni mir i produktivnost, stručnjaci tvrde kako one nisu uvijek znak loše veze te kako ima istine u izreci “Tko se voli, taj se svađa.” Zdrave svađe mogu dodatno zbližiti partnere te na vrijeme spriječiti eskalaciju sukoba koji nastaju ako probleme predugo ignorirate. Sigurno ste katkad svjedočili žučnoj svađi zaljubljenih prijatelja te ste bili začuđeni uvidjevši kako se nakon svađe još više vole. 

Tajna takvih parova, koji iz strastvenih svađa izlaze bez emotivnih ozljeda, poznavanje je “prometnih znakova” koji ih prema cilju vode dopuštenim smjerovima, bez stranputica i slijepih ulica. Ukratko, želite li da vaša veza iz svađe izađe kao dobitnik, pridržavajte se pravila “fair playa” te izbjegavajte nedopuštene, “niske udarce” odnosno uvrede, psovke i otrovne riječi. Trenutak u kojem svađa počinje je poput objave rata te oba partnera mobiliziraju psihički obrambeni sustav, a to ih udaljava. 

Teške riječi izgovorene u svađi su poput kamenja te polako ali sigurno između vas i partnera grade zid koji svaku interakciju čini vrlo napetom i neugodnom. 

Ako u svađi tajne i slabosti koje vam je partner povjerio upotrijebite kao oružje protiv njega, svađa se lako može pretvoriti u opasan ego-rat u kojem niti jedna strana više neće htjeti popustiti te time priznati kako je slabija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Psovke su strogo zabranjene

Prijetnje da ćete otići, bez obzira na to jeste li njima samo htjeli preplašiti partnera ili to doista mislite, u svađi su zabranjene jer o tako delikatnim pitanjima treba razgovarati smireno. Ma koliko da ste ljutiti, nemojte svađu začiniti psovkama jer će samo pojačati partnerov bijes. 

Ne skrivajte povrijeđenost iza arogancije i bahatosti 

Provokativnim pitanjima poput: “I što ćeš poduzeti u vezi s tim?“ samo pokazujete aroganciju i bahatost odbacujući pritom svaki pokušaj da bolje razumijete partnerove osjećaje, čak i ako ih kažete u samoobrani.

Zbog "ma sve je u redu" problem samo raste

Griješite ako uporno ponavljate partneru kako ste dobro i kako je sve u najboljem redu, iako je i njemu sasvim jasno da nije tako. Budite otvoreni i iskreni. Ako ste ljutiti, recite to jer problem ne možete riješiti ako se s njim ne suočite.  

Šutnja razara gore od bijesa

Novac i nesigurnost u ljubav najčešći su razlozi zbog kojih ona i on ulaze u rat riječima, no razmirice nastaju i zbog njezine ili njegove obitelji te razlika u mišljenju. 

Kako u usijanim trenucima ne biste rekli nešto zbog čega ćete požaliti, vježbajte samokontrolu. “Filtriranjem” razdvojite uvrede, otrovne riječi i optužbe od onoga što zaista mislite te od molbi koje vaš partner uistinu treba čuti. Zapitajte se: “Svađam li se zato što želim riješiti probleme ili zato što ga želim povrijediti?”. Uvijek imajte na umu da se izgovorene riječi više ne mogu vratiti. Izbjegavajte isključive riječi kao što su “uvijek” i “nikad” jer su one municija kojom ćete samo raniti partnera, a nećete riješiti probleme. 

Započnete li s: “Ti to uvijek radiš“ ili “Ti nikada ne slušaš“, pogrešan korak u trenu ćete pretvoriti u životnu manu te ćete ga potaknuti da, braneći sebe, krene u protunapad. No iznimno je opasna i tišina. Ako vas partner prozove te zatraži odgovor ili objašnjenje, ne ignorirajte pitanje. Budete li samo šutke sjedili u nadi da ćete ignoriranjem nervoznih pitanja ugasiti njegov gnjev, pogriješit ćete. Šutnjom partneru šaljete poruku da vam nije važan te ne zaslužuje vašu pozornost i odgovor pa ni ljutnju. 

Iskrenost, prije svega prema sebi

Jasno i precizno objasnite partneru što vas je naljutilo. Ako ni vi ne znate zašto ste uzrujani, recite mu da niste posve sigurni koja je kap prelila čašu. Igrate li otvorenim kartama, partner će lakše razumjeti što vas je povrijedilo, što želite i trebate te ćete moći razgovarati.

"Moja mama bila je u pravu..."

Ako vam je netko iz vaše obitelj rekao nešto o vašem partneru, nikad se time nemojte koristiti u svađama. Dokazujući kako ste vi i vaša obitelj uvijek u pravu, samo ćete ga povrijediti i odgurnuti od sebe te ćete uništiti svaku vjerojatnost za zdravu komunikaciju.

Svađanje je najgore vrijeme za "otvaranje duše"

Mnogi baš usred žučne svađe odluče “otvoriti dušu” te priznati partneru nešto škakljivo kako bi ga povrijedili ili vidjeli kako će reagirati. “Da, potrošio sam novac a da te nisam pitao”, “prevarila sam te” i slična priznanja samo su ulje na vatru te će svađu odvesti u sasvim drugome, opasnom smjeru.

Pridržavajte se dnevnog reda i ne čačkajte po starim ranama

Ako ostanete bez argumenata, ne posežite za nesuglasicama i problemima iz prošlosti samo kako biste vratili poziciju. Turbulentna skakanja iz sadašnjosti u prošlost mogu stvoriti emocionalnu blokadu koja će partnera udaljiti od vas. Stoga razgovarajte isključivo o onome što je trenutačno na dnevnom redu.

Stanite na loptu ako gubite 

Kad ste usred svađe, oboje reagirate kao bik na crveno. No gnjevni ispadi nikad ništa nisu riješili. Kad osjetite da će vas gnjev preplaviti, ispričajte se i otiđite u miran kutak, sjedite nekoliko minuta dok se bura ne stiša te potom ponovno pokušajte razgovarati bez dizanja tona.

Tri čarobne riječi kraj su "ratovanja"

Shvatite li da ste pogriješili, progutajte ponos i i recite: “Žao mi je”. Partner će cijeniti iskreno priznanje. Čak i kad vi imate pravo te vam se on ispriča, recite da je i vama žao što ste izgubili živce ili što ste ga pogrešno shvatili.  To je najlakši i najučinkovitiji način da završite svađu.

Zagrljaj znači više od pobjede 

Ma kako ljutiti ili ogorčeni bili, uvijek se potrudite nakon svađe izgladiti situaciju. Ne morate to činiti riječima, dovoljno je i da nekoliko minuta čvrsto grlite partnera te podsjetite i sebe i njega koliko se volite te koliko si značite. Dovoljan je dodir da oživite ljubav. 

Ne tražite suca, a usporedbe su udarac ispod pojasa 

Usporedbe su iznimno bolna taktika, posebno ako partnera uspoređujete s “idealnim” bivšim. U svađi nema mjesta za troje. Udružite li se s trećom stranom, kojoj ste dodijelili ulogu suca, vaš će se partner osjećati neugodno i izdano.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'