Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Egzota: Savršen ljubimac za stan! Zanimljivosti o pasmini

Egzota: Savršen ljubimac za stan! Zanimljivosti o pasmini
3

Egzota je kratkodlaka inačica perzijske mačke. Nastala je križanjem kratkodlake američke mačke s perzijskom mačkom. Temperament: nježne, mirne i dobroćudne

VIDEO

Mačke se po pasminama dijele u 4 kategorije (dugodlake, poludugodlake, kratkodlake te sijamske i orijentalne mačke), a pasmina egzota sudi se i uzgaja pod kategorijom dugodlakih mačaka. 

Egzota je kratkodlaka inačica perzijske mačke. Nastala je križanjem kratkodlake američke mačke s perzijskom mačkom 1960 godine. Iz tog križanja stvorena je kratkodlaka perzijska mačka, nazvana egzota.

Zanimljivosti o pasmini

U uzgojnom programu koristile su se još ruska plava i burmanska mačka. Pasmina egzota priznata je od američkog udruženja mačaka CFA 1966. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od 1987. dozvoljeno je križanje egzote samo s perzijskom mačkom. FIFe priznaje pasminu egzota od 1986. godine. U tipu egzota je ista kao i perzijska mačka samo kratke i guste dlake.

Za ljude koji vole tip i osobitost perzijske mačke, a ne žele imati mnogo problema s održavanjem duge dlake, egzota je idealna pasmina. 

Standard pasmine

Egzota ima kompaktno snažno tijelo i vrat, kratke snažne noge te kratki debeli rep sa zaobljenim vrhom. 

Glava je okrugla i masivna, s vrlo širokom lubanjom, zaobljenog čela i punih obraza te kratke, snažne i zaobljene brade.

Nos je kratak i širok sa stopom (udubljenje na prijelazu korijena nosa prema čelu). Uši su joj malene, zaobljena vrha, otvorene u bazi i široko smještene.

Oči su velike, okrugle izražajne, bakrene, zelene, plave ili žute boje.

Dlaka je kratka, gusta i svilenkasta. Priznate su sve boje kao i kod perzijskih mačaka.

Temperament pasmine

Po temperamentu su nježne, mirne i dobroćudne, ali ujedno i nešto živahnije od perzijskih mačaka.

Radoznale su i zaigrane, prijateljski se odnose prema ostalim mačkama i psima. Ne vole samoću i traže prisutnost svog vlasnika. 

Istovremeno su neovisne i imaju izraženu osobnost, ali su ipak zadržale dio karaktera i energije njihovih kratkodlakih američkih predaka što ih čini dobrim lovcima. 

Pokazuju više sklonosti i lojalnosti od većine drugih pasmina, te time predstavljaju izvanrednog ljubimca. Egzota je idealni partner za sve dobi vlasnika. Njihova nježnost i stabilnost čini ih idealnim mačkama za život u stanu.

Premda su manje sklone zapetljavanju dlake od perzijskih mačaka, egzote ipak treba redovito iščešljavati kako bi se uklonila otpala dlaka i spriječilo stvaranje grumena. Povremeno ih je dobro okupati kako bi dlaka bila sjajnija.

Mogu se hraniti prilagođenom gotovom suhom i vlažnom hranom za perzijske mačke, uz povremeni dodatak sirovog mesa (goveđeg), kuhanog pilećeg mesa, svježeg sira (namaza), uz dodatak vitamina i paste za bolju probavu.

Kao kod svih životinja s plosnatom njuškicom i kratkim nosom, povremeno im je potrebno čistiti lice, oči i nos s navlaženom blazinicom. 

Egzote dosežu punu zrelost nakon dvije godine. Sa svojom slatkom fizionomijom zadržavaju izgled mačića pa ih to čini još ljupkijima. Specifičnost egzota je vezanost za svog vlasnika, a ne za prostor odnosno teritorij, te stoga lako podnose putovanja.

Napisala: Vesna Rižnar Rešetić, predsjednica Saveza felinoloških društava HrvatskeFIFe internacionalni sudac za sve pasmine

Savez felinoloških društava Hrvatske (SFDH) član je jednog od najvećih svjetskih udruženja mačaka - FIFe (Fédération Internationale Féline).

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a ako ste vlasnik egzote fotke vaše ljubimice uz ime ljubimca pošaljite nam na ljubimci.24sata.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje