Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Kako se financira zbrinjavanje pulskih napuštenih životinja?!

Kako se financira zbrinjavanje pulskih napuštenih životinja?!
1

Udruga Ruka šapi iz Pule otvoreno se pita: Kako je moguće da jedina udruga koja brine o pulskim uličnim mačkama (a ne samo o psima) NE uđe u gradski proračun?

VIDEO

Putem naše Facebook stranice javili su nam se članovi udruge Ruka šapi iz Pule, ogorčeni politikom dodjeljivanja gradskog novca namijenjenog za zbrinjavanje napuštenih životinja. Njihov osvrt prenosimo u cijelosti.

U više navrata su nas pitali kako se financiramo i da li dobivamo neka sredstva od Grada Pule. Naš odgovor do jučer je bio da se financiramo od donacija fizičkih i pravnih osoba te da nam Grad Pula mjesečno uplaćuje  1,875 kuna za jedan dio sterilizacija/kastracija/cijepljenja i čipiranja životinja što ukupno iznosi 22.500 kn godišnje.

 Naši godišnji troškovi rasli su i do 200 tisuća kuna ali to gradske vlasti nije bilo briga. Bili smo im zahvalni i na tih 10% jer smo time sterilizirali ulične mace za koje jedino mi brinemo na području Pule i okolice. 

Znate li koliko ćemo ove godine dobiti? 22.500 kuna manje, tj. 0,00 kn. Zašto? Zato što smo, kao i još par humanitarnih udruga (koje pomažu ljudima), isključeni iz proračuna za 2015. godinu. 

Konkretan razlog navedene odluke ne znamo. Pitamo se zbog čega “Sklonište za životinje“ iliti pulski šinteraj dobiva 250.000 kuna, a psi budu eutanazirani nakon isteka roka od 60 dana (vjerujemo da znate u kakvim uvjetima žive tih 60 dana)? 

Zbog čega Higijeničarska služba dobiva 230.000 kuna? Na što se troši skoro pola milijuna kuna ako uloženi novac ne možemo vidjeti u npr. poboljšanju uvjeta i brige za pse u šinteraju? 

Također, žalosno je to da je na službenim stranicama Grada Pule objavljen proračun za 2015. godinu u kojem je vidljivo da je udruga za zaštitu životinja Snoopy (koja se bavi isključivo psima) ušla u proračun sa 36.000 kuna. 

Nemojte nas krivo shvatiti, nije nam žao zbog toga. Dapače, drago nam je da je barem netko ušao u proračun. Ono što ne shvaćamo jesu kriteriji po kojima se biralo.

 Kako je moguće da jedina udruga koja na području Pule i šire okolice brine o uličnim mačkama (a ne samo o psima) NE uđe u proračun? S tim smo novcima sterilizirali i kastrirali ulične mace i mačore u sklopu projekta "Uhvati-steriliziraj-vrati", ali taj projekt više na žalost nećemo moći provoditi jer sami to ne možemo financirati. 

Bilo je lijepo sve ove godine slušati kako se broj uličnih mačaka i njihovih legla smanjio otkako je Udruga počela djelovati, ali to više nećemo slušati jer je očito realno stanje po pitanju napuštenih životinja grada Pule palo u neki drugi plan. 

Želimo zahvaliti pojedincima koji samoinicijativno, bez naše pomoći steriliziraju ulične mace te se nadamo da će nastaviti sa svojim radom (u puno većem broju) jer od sada ulične mace ovise isključivo o dobroj volji pojedinaca.

Također, sigurno se sjećate odluke o dodjeli zemljišta Udruzi za izgradnju službenog azila koja je donijeta sredinom svibnja 2013. godine. Kao što možete pretpostaviti po našim objavama, moljakanjem smještaja za sve potrebite životinje itd. -nismo vidjeli niti "Z" od zemljišta, a kamoli od ikakvog azila. Unatoč silnim zamolbama i propalim pokušajima pokretanja tog postupka dobili smo jedno veliko NIŠTA. 

Više ne znamo da li da se uopće nadamo tome ili je to bilo samo još jedno pusto obećanje, samo još jedna reklama? Zar je normalno da u cijeloj Istri ne postoji niti jedno službeno NO KILL sklonište? Mi mislimo da to nije normalno, već sramotno. 

Svakim danom je sve više napuštenih, ranjenih i bespomoćnih životinja. Te životinje nisu isključivo “obaveza“ udruge (volontera, dobrovoljaca). Te životinje su obaveza apsolutno svakog građana našega grada, pa tako i Grada Pule. 

Pula se vodi kao prekrasan turistički grad – želimo li da turisti, ljudi koji posjećuju naš grad, ovo gledaju? Žele li oni to gledati? Žele li na svakom ćošku nailaziti na ovakve prizore?

Dobrodošli u “naš“ grad! Bez ikakvog uljepšavanja, ušminkavanja i slično, ovo je REALNA slika grada Pule!"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode