Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Kako se pripremiti i bez stresa započeti suživot s mačkom?

Kako se pripremiti i bez stresa započeti suživot s mačkom?
1

Socijalizirani mačići koji nisu prerano odvojeni od majke u pravilu prije će se naviknuti na novi dom. Važno je da im se posvetite i igrate se, ali samo ako mačić prihvaća igru

VIDEO

Kako odabrati mačku? Članak je to u kojem smo obradili najčešća pitanja koja muče buduće vlasnike mačaka. 

Ako ste slijedili naše savjete i odabrali mačku te dogovorili njezino preuzimanje našli ste se pred novom brigom: Kako se pripremiti za dolazak mačke i olakšati joj početak zajedničkog suživota?

Kako za vas i vaše ukućane koji ste uzbuđeni zbog dolaska novog ljubimca, tako i za životinju prvih nekoliko dana bit će stresno. 

Ipak, pridržavajući se sljedećih savjeta stres možete smanjiti i mački olakšati upoznavanje s vama i svojim novim domom. 

Osnovna oprema za mačku

Osnovna oprema koju morate kupiti prije dolaska mačke: hrana, posuda za hranu i vodu, krevet/košara, i transporter.

Upoznavanje vas i mačke treba započeti u azilu odnosno uzgajivačnici. Prije nego je stavite u transporter i odvezete kući pomazite je te dozvolite da vas upozna. 

Za to vrijeme još jednom razgovarajte s onim od koga uzimate mačku. Svaki savjet dobrodošao je.

Vožnja automobilom

Pod pretpostavkom da se prvi put vozi u automobilu zatvorena u transporteru mačka će sasvim sigurno bit uplašena na što će vas upozoriti mijaukanjem. 

Tijekom vožnje pustite je na miru, ne dozivajte je, ne pokušavajte maziti, ne izlažite glasnoj muzici i njoj do tada nepoznatim zvukovima.

Koliko god vam je bilo žao mačku tijekom vožnje nikako ne vadite iz transportera jer ćete je još više uplašiti. Mogla bi vas čak izgrepsti. 

Gdje smjestiti mačku?

Mačku iz transportera pustite tek kad dođete kući. Smjestite ga u mirnu prostoriju u kojoj namjeravate držati mačku i otvorite vrata transportera. U blizini transportera smjestite krevet/košaru u kojoj će vaš ljubimac spavati te posudu s hranom i vodu. 

Mački dopustite da sama odluči kad će izaći te da polako istraži svoj novi teritorij. Teritorij bi u početku trebala bit jedna prostorija u kojoj mački možete ograničiti kretanje ( iz sigurnosnih razloga). 

Postoji velika vjerojatnost da će mačka nakon izlaska pobjeći od vas na mjesto gdje se osjeća sigurnom. Pobrinite se da u prostoriji nema oštrih i staklenih predmeta jer postoji mogućnost da ih mačka prilikom istraživanja razbije i ozlijedi se.

Oprez prilikom upoznavanja!

 Ne pokušavajte je loviti, na silu podizati ili vikati na nju. Pogotovo se to odnosi na djecu koja će prvih nekoliko dana navaljivati, skakati, vikati i na sve načine pokušavati uzeti mačku u ruke, s njom se igrati, maziti je i pokušavati hraniti. 

Takvo ponašanje nije dozvoljeno. Koliko god vama, a pogotovo vašoj djeci to bilo teško morate shvatiti da mačke trebaju imati svoj mir za istraživanje novog doma. Hrana i voda uvijek joj moraju biti dostupni, ali neka sama odluči kad će jesti.

Što manje stresa osnovni je preduvjet da se vaš novi ljubimac opusti i osjeti dovoljno sigurnim da vam se približi. Mačića možete pokušati pomaziti, ali bez naglih pokreta. 

Primijetite li da se boji i pokušava pobjeći ne forsirajte zbližavanje. Tek nakon što vam se mačka sama približi i ne pokušava bježati možete je uzeti u naručje ili krilo. 

Socijalizirani mačići koji nisu prerano odvojeni od majke u pravilu prije će se naviknuti na novi dom. Važno je da im se posvetite i igrate se njima, ali samo ako mačić prihvaća igru. 

Za kraj...

Ostavljate li vašeg ljubimca samog, primjerice jer morate na posao/u školu provjerite da li ste zatvorili sve prozore i vrata od stana kako isti ne bi pobjegao. Također, iz prostorije u kojoj ga ostavljate sklonite sve predmete kojima se mačka može ozlijediti i/ili ih razbiti.

Prvih tjedan-dva boravka u novom stanu mačkama dajte hranu kakvu su jeli kod bivših vlasnika. Mislite li je mijenjati učinite to nakon nekog vremena i postupno. Mačku nikad ne hranite mlijekom, a pokušajte joj davati što manje hrane s ljudskog stola.

Napomena: Navedeni savjeti odnose se na čitatelje koji tek ulaze u svijet mačaka. Odgovoran uzgajivač ili ljubitelj mačaka od kojeg uzimate mačku podijeliti će s vama savjete i iskustva s vašim novim ljubimcem. 

Svaki vaš savjet u komentarima je dobrodošao. 

Vezani članci:

Povijest mačaka

Kako odabrati mačku?

Pet karakteristika koje mačke čine fascinantnim životinjama

Koliko mačke spavaju te da li sanjaju?

Što bi trebao znati svaki vlasnik mačke?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera