Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Mala, ali ubojita: Hobotnica s kojom žrtve nemaju šanse

Mala, ali ubojita: Hobotnica s kojom žrtve nemaju šanse
1

I dok većina hobotnica napada sa svih 8 krakova, pacifička prugasta hobotnica imadrugačiju taktiku. U lovu se koristi jednim krakom i to tako što žrtvu natjera da ...

VIDEO

Hobotnice su poznate kao inteligentne životinje, ali i super lovci. Budući da većina vrsta boju tijela može prilagoditi okolini žrtve love tako što ih čekaju, dobro kamuflirane. 

Kad im se žrtva približi, napadaju  je  dugačkim i rastezljivim krakovima kojima hobotnica može držati i sklizak plijen.

I dok većina hobotnica napada sa svih osam krakova, pacifička prugasta hobotnica ima sasvim drugačiju taktiku. U lovu se koristi samo jednim krakom i to tako što žrtvu prvo 'potapša'  te natjera da pobjegne ravno u njezina usta. Pokazuje to i video.

Njezino ponašanje iznenadilo je i Roya Caldwella, biologa sa Sveučilišta Berkeley koji se hobotnicama bavi cijeli život.

- Nikad nisam vidio nešto slično - komentirao je Caldwell način lova hobotnice koja se  od 'rođaka' razlikuje i po načinu parenja.

Većina hobotnica ženkama pristupa oprezno i tijekom parena približava im se taman toliko da isto mogu obaviti. Naime, ženke tijekom parenja znaju bit agresivne i ako im se previše približe pojesti partnera.

No, ova vrsta voli se 'ljubiti'. Kako objašnjavaju stručnjaci mužjak i ženka tijekom parenja doslovce se maze krakovima te dodiruju kljunovima kao da se ljube. 

Originalni članak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode