Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Patuljaste koze: Obožavavaju se maziti, ali i pokazati rogove

Patuljaste koze: Obožavavaju se maziti, ali i pokazati rogove
10

Kamerunske koze zbog visine od 50-ak centimetara popularni su kućni ljubimci. Ne daju mlijeko, vole se maziti i igrati, ali ako se na njih ne pazi mogu napraviti štetu

VIDEO

Koze, iako tradicionalno vezane uz farmu i stočarstvo sve češće mogu se vidjeti i kao kućni ljubimci. Najpopularnije su kamerunske koze koje zbog maksimalne visine od pedesetak centimetara često nazivaju 'patuljastim kozama'.  

Klempo, ljubimac obitelji

Među sve brojnijim hrvatskim vlasnicima ovih neobičnih ljubimaca je i Matko Mikulić (21), automehaničar iz Buševca, mjesta kraj Velike Gorice. Životinje voli od mali nogu, a kamerunskim kozama bavi se zadnje dvije godine. Trenutno ima samo jednu, jarca Klempu koji je ljubimac cijele obitelji. Ojario se u veljači 2012. godine.

- Nažalost prilikom jarenja došlo je do problema. Jedan jarić uginuo je odmah, a njihovu majku zbog problema nakon operacije uspavali smo tjedan dana nakon Klempinog rođenja – rekao nam je Matko.

Klopa iz mikrovalke

Dodaje da je i Klempo nakon rođenja imao zdravstvenih problema. Rođen je slijep, a budući da nije dobio niti kap majčinog mlijeka dobio je artritis. Matko i njegova obitelj othranili su ga na bočicu. Prva tri mjeseca živio je s njima u kući, a veterinari su ga izliječili od artritisa. 

- U kući je spavao u 'vrtiću za bebe', a ne bi vjerovali, ali mokrio je uvijek na isto mjesto - na krpu ispred televizora. Kada bi mu grijali bočicu u mikrovalki i kada je ona pištanjem označila kraj grijanja Klempo je strastveno meketao jer ga je zvuk upozoravao da slijedi klopa - govori Matko.Nakon što mu je zajedno s ocem napravio drvenu kućicu s malim dvorištem Klempo živi kao samac. 

Društvo mu prave mačke, njemačka ovčarka Astra i razne ptice koje se časte njegovom hranom. 

Oprez, kamerunske koze ljubav pokazuju rogovima

– Jako se vezao za nas ukućane, a i mi za njega. Obožava se sunčati, velika je maza, a s nama komunicira meketanjem -nastavlja Matko.koji je prije Klempe već je imao iskustva s kamerunskim kozama. 

Svatko tko ih nabavlja kao i o svakom ljubimcu trebao bi se informirati te dobro razmisliti može li se brinuti o njima.

 - Prijašnje koze često su znale pobjeći iz svog ograđenog prostora i tada je bilo velike štete. Pojele bi nam sve mlade voćke, čak i male borove – govori naš sugovornik. 

Za kraj, važno je znati

Ne preporučuju se zato ljudima koji se uz koze misle baviti uzgojem voćaka i ostalog bilja. Također, iako je riječ o zaigranim i slatkim životinjama to nisu životinje za malu djecu jer koze su prilikom igre i pokazivanja ljubavi grube i često koriste rogove. Ljudi zato trebaju biti oprezni.

- Potencijalni vlasnici trebaju znati da kamerunske koze ne daju mlijeko, osim za mlade. Obavezno moraju imati svoju štalicu i čistu stelju (slamu) koja se mora redovito mijenjati. Jedu sijeno, kukuruz, sve vrste žitarica, svježe lišće, grančice, a Klempo od svega najviše voli slane štapiće i stari kruh - zaključuje naš sugovornik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim