Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Predstavljamo najagresivniju pseću pasminu: Na što paziti?

Jazavčar: Potencijalne karakterne mane ove simpatične pasmine bez problema se mogu eliminirati ranom socijalizacijom i dosljednim odgojem. A vaša iskustva?

Toschka at de.wikipedia
Foto: Toschka at de.wikipedia
6 komentara

Tražite velikog psa 'zarobljenog' u malom tijelu? Na vrhu vašeg popisa trebao bi se naći jazavčar, ali oprez. 

Pasmina je to koju se ne smije podcjenjivati jer jazavčar je prije svega lovački pas koji, ako ga se zbog njegove veličine podcijeni može postati problematičan.

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji na uzorku od šest tisuća vlasnika proveli su istraživanje kojim su željeli otkriti koje su pasmine najagresivnije. 

Ovo su tri najagresivnije pasmine

Istraživanje je pokazalo da je jedan od pet jazavčara vlasnika koji su sudjelovali u istraživanju ugrizlo ili pokušalo ugristi nepoznatu osobu ili drugo psa. Svaki dvanaesti jazavčar pokušao je ugristi svog vlasnika.

Razloge prije svega treba tražiti u podcjenjivanju ove pasmine kako od samih vlasnika, tako i od svih ostalih s kojim se ova pasmina susreće.

Naime, jazavčar je u SAD-u jedna od 10 najpopularnijih pasmina. Kao i svaki pas koji se nabavlja isključivo zbog izgleda, pritom zanemarujući potrebe u skladu karaktera pasmine i jazavčari mogu postati nezgodni.

Tri vrste jazavčara

Jazavčar je maleni pas prepoznatljiv po izduženom mišičavom tijelu, kratkim nogama i dugačkim ušima. 

Postoje tri vrste jazavčara. 'Originalni' su kratkodlaki jazavčari, a kasnijim križanjima stvorenu su oštrodlaki i dugodlaki jazavčari. 

Poznavatelji jazavčara tvrde kako je 'original' o kojem mi danas pišemo najoštriji jer je u originalu bio lovac na jazavce i zečeve. Dugodlaki jazavčar pak ima najmirniji karakter od svih jazavčara.

Riječi koje opisuju standard pasmine su: hrabar, pametan, živahan, energičan, zabavan i ponekad tvrdoglav. 

Iako malen rastom ima sve odlike psa čuvara. Kad dolaze gosti vlasnika će na to upozoriti lajanjem.

Pročitajte zašto su mali psi agresivni lajavci

Bez problema postavit će se na puno veće pse, pogotovo ako ih procijeni kao neprijatelja.

Vole kopati i jesti

S druge pak strane pravilno socijaliziran i odgojen jazavčar bez problema bit će prijatelj sa svim psima bez obzira na veličinu. 

Ono što kao potencijalni vlasnik trebate znati jest da jazavčar voli kopati. To znači da će vaš vrt bit njihovo omiljeno mjesto za kopanje. Ako nemate vrt, a ne omogućite im povremeno kopanje nemojte se čuditi ako počnu kopati po vašem trosjedu. Rezultat kopanja neće vam se svidjeti.

Jazavčari vole jesti i ne dobiju li dovoljno fizičke aktivnosti skloni su debljanju, a s viškom kilograma dolaze i problemi s kostima i zglobovima.

Koliko uložite toliko će vam pas vratiti

Koliko fizičke aktivnosti? Kao lovački pas jazavčar može loviti plijen nekoliko kilometara, ali kao gradski ljubimac zadovoljit će se s tri prosječne šetnje. 

Osim što vole kopati tijekom šetnje vole njuškati i trčati za životinjama u kojima prepozna plijen.

Sve potencijalne karakterne mane ove simpatične pasmine bez problema se mogu eliminirati ranom socijalizacijom i pravilnim odgojem. Takav jazavčar obožava djecu, igru i druge životinje. Pravi obiteljski pas! 

Dopustite li mu da on vodi glavnu riječ i ne posvetite mu se 100 posto mogli bi dobiti tvrdoglavog psa.

Za kraj recimo da se vežu za jednog gospodara kojeg će pratiti kud god krenuo. Ne vole napuštanje o ostavljanje kod kuće te se ne preporučuju osobama koje puno rade. 

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Šnaucer

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message