Obavijesti

Ljubimci

Komentari 10

Sindrom malog psa: Zašto su džepni psi agresivni i živčani?

Sindrom malog psa: Zašto su džepni psi agresivni i  živčani?
3

Pas je onakav kakav vlasnik želi da bude. Mali psi često su agresivni i 'živčani' jer se vlasnici prema njima odnose kao prema igračkama, a ne kao živim bićima

VIDEO

Agresivni, živčani, ljubomorni, iskompleksirani, ne vole djecu i nepovjerljivi su prema strancima.

Najčešći su to epiteti koji opisuju pse poput pekinezera, čivave, bišona, Shih Tzua, ali i drugih 'džepnih' pasa. Navedene pasmine pasa  ponekad to zaista jesu, ali ne zato što su takvi prema temperamentu i karakteristikama pasmine.

Sindrom malog psa

Pas je onakav kakav vlasnik želi da  bude. Mali psi često su agresivni prema svemu što se kreće jer su se vlasnici prema njima od malena odnosili kao prema igračkama, a ne kao životinjama. 

Riječ je o poremećaju ponašanja kojeg stručnjaci nazivaju sindromom malog psa. Nije riječ o nikakvoj bolesti, već o čitavom nizu krivih predodžbi o malim psima koji se prenose s 'koljena na koljeno'.

Samo zato što su patuljasti rastom od malena im se tolerira lajanje, režanje i skakanje na ljude, ali i druge, pogotovo srednje i velike pse.

Neodgojen pas je neodgojen bez obzira na veličinu

 Umjesto da rade na ispravljanju neželjenog ponašanja vrlo često smijehom i drugim gestama vlasnici potiču takvo ponašanje. Smatraju ga simpatičnim.

Simpatično je sve dok pasmine poput njemačkih ovčara i američkih stafordskih terijera odnosno svi drugi srednji i veliki psi njihovim ljubimcima ne uzvrate isto mjerom. Lajanjem, režanjem, a često i napadom. Sve navedeno nepoželjno je ponašanje bez obzira na veličinu psa.

Kako se to ne bi dogodilo vlasnicima malih pasa savjetuje se da svojim ljubimcima ne dozvoljavaju ništa što ne bi dozvolili velikom psu. 

Također, svaki vlasnik psa trebao bi znati:

Pas nije igračka

Pas nije igračka niti modni detalj za subotnju špicu. Ne odnosite se prema njemu kao prema maloj bebi, već kao psu. I male pse treba voditi u šetnju. I oni se vole igrati s drugim psima. 

Ne nosite psa u naručju

Pas nije igračka da ga se stalno nosi. Povremeno, dizanjem u naručje i maženjem možete ga nagraditi, ali stalnim nošenjem štetite psu.

 Pogotovo ako ga češkate i mazite dok on iz vašeg krila živčano laje na sve što se kreće. Praktički, dajete mu do znanja da je to što radi u redu.

I malog psa treba  odgajati

Jedna od najčešćih grešaka jest mišljenje da malog psa ne treba učiti naredbe. Samo zato što ga mogu dignuti u naručje vlasnici misle da svog ljubimca ne trebaju naučiti hoda na povodcu, sjedne, legne, dođe, zaustavi se na poziv te slično. 

Istina, psa je lakše dignuti u naručje i nositi nego se s njim baviti. No, nikako nije ispravnije.

Ne plašite se velikih pasa

Od malena psa socijalizirajte i odgajajte da se igra s drugim psima. Primanje u naručje, kada god pored vas prolazi veći pas nije prirodno. Ako su oba psa socijalizirana razloga za strah nema. Dopustite psu da bude pas. 

Mali psi vole djecu, ali ...

 Mali psi ne vole da se prema njima odnosi kao prema igračkama. Ne vole da ih se stalno nosi i odijeva kao lutkice i slično.

 Ako psa stalno vodite po kavama i ne dozvoljavate mu da se od malena igra s djecom i psima, a nakon nekog vremena on nekoga ugrize nije kriv pas, već isključivo vi kao vlasnik.

Većina pasa, ako je socijalizirana prema djeci bit će super prijateljski raspoložena. 

Napomena: 

Ovaj članak nije napad na vlasnike malih pasa. Napisan je u želji da neodgovorne ili nedovoljno educirane pojedince upozori zbog čega nastaju predrasude o psima zbog koji najčešće stradavaju cijele pasmine, u konkretnom slučaju mali psi. 

Svatko čiji je pas bezrazložno bio etiketiran kao živčan i agresivan, bez obzira na veličinu zna o čemu smo pisali. Najbolji primjer su predrasude o opasnim pasminama o kojima smo pisali OVDJE

Zanimaju nas vaša iskustva s 'živčanim' i 'neodgojenim' psima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu