Obavijesti

Ljubimci

Komentari 4

Tržište nekretnina: Psi i mačke postaju 'posrednici za prodaju'

Tržište nekretnina: Psi i mačke postaju 'posrednici za prodaju'
5

Sve donedavno nepoželjni psi i mačke koje sjede na foteljama i trosjedima postali su 'must have' dodatak brošura i oglasa za prodaju kuća i stanova

VIDEO

Iznajmljujete ili prodajete stan/kuću? Sve ste već probali, ali ne ide? Prije nego još jednom za sve okrivite krizu savjetujemo vam da prilikom idućeg objavljivanja oglasa isprobate nešto novo, što kako doznajemo većina prodavača i iznajmljivača nekretnina u Hrvatskoj uporno izbjegava. 

Najmodavci 'ne vole' kućne ljubimce

U oglas obavezno napišite da je nekretnina idealna za obitelji i vlasnike kućnih ljubimaca općenito. Osim tekstom vaše tvrdnje potkrijepite fotografijom stana ili kuće koji iznajmljujete/prodajete na kojoj se nalazi pas ili mačka, što slađi to bolje. Zašto?

- Generalno, nije lako naći najmodavca koji će dozvoliti psa ili mačku u stanu, iako su to za vlasnike ljubimaca ustvari članovi obitelji - rekao nam je Vice Šantak, direktor agencije za prodaju nekretnina Rivalitas. 

Pozicirajući se kao 'pet friendly' prodavač/iznajmljivač povećati ćete šanse da netko uzme baš vašu nekretninu jer takvih  na tržištu nedostaje.

Prema statistikama portala za nekretnine Crozilla.com, na uzorku od 307 objavljenih oglasa  16,3 posto najmodavca stanova dozvoljava držanje ljubimaca, dok njih 20,8 posto ne dozvoljava. Ostatak, znači velika većina je 'za dogovor'. Kada su u pitanju apartmani na moru od 1297 objekata, 7,3 posto vlasnika dozvoljava držanje ljubimaca, a njih 10,9 ne dozvoljava.  Većina, njih  88,posto nije se izjasnilo.

Prema iskustvu autora ovog članka oni koji se u oglasima ne izjašnjavaju ili su 'za dogovor' u praksi je protiv držanja kućnih ljubimaca u stanu, pogotovo u novogradnji s novim namještajem. Ako imate malog psa još možda imate sreće.

Zašto su ljubimci problem?

Prema iskustvima našeg sugovornika ljubimce dozvoljavaju oni koji su i sami vlasnici ljubimaca, a o tome da li će iznajmljivači stanova dozvoliti ljubimca ovisi o tome kako se ponašaju vlasnici pasa u određenom kvartu.

 - Ako većina vlasnika ne čisti za svojim ljubimcem nije realno očekivati da će susjedi biti oduševljeni – govori Šantak koji susjede koji ne vole životinje navodi kao jedan od glavnih razloga zašto najmodavci u najam ne žele primiti kućne ljubimci.  

Od ostalih razloga zašto vlasnici ne žele ljubimce navodi kako neki 'jednostavno ne vole pse i mačke te misle da im nije mjesto u stanu', a neki se pak boje da neće moći naplatiti eventualnu štetu koju pas, mačka ili neki drugi ljubimac napravi u stanu. Problemi nastaju i ako je pas npr. sam cijeli dan i laje, a uz to ga vlasnici rijetko vode van. 

Svi navedeni problemi sve donedavno vrijedili su i u ostatku svijeta, a uzimajući u obzir  njihovu lošu reputaciju kod prodavatelja i najmodavaca i marketingaši su izbjegavali u svojim oglasima koristi ljubimce.

'Must have' dodatak u oglasima

Telegraph.co.uk piše, a dokazuju to i sve brojniji svjetski primjeri  da je vrijeme kada su se kupci privlačili nekim drugim metodama iza nas, a psi i mačke koji sjede na foteljama i trosjedima postali su ' must have' dodatak američkih brošura i oglasa za prodaju.  

Riječ je o 'pet placementu' marketinškom alatu prodaje proizvoda pomoću životinja. Nije riječ o nečemu novome jer životinje već desetljećima 'prodaju' pivo, mlijeko, automobile i mnoge druge proizvode. 

Novost je da su se tim trikom počeli koristiti trgovci nekretninama koji su godinama  kućne ljubimce smatrali nepoželjnima u reklamama.

Kriza nije kriva za sve

Kao trenutno  u Hrvatskoj i 'preko bare' još uvijek ima otpora novom trendu. 

Naime, agenti starog kova ljubimce još uvijek smatraju jednom od prepreka 'za prodaju' jer kako kažu kućni ljubimci kupce asociraju na  sve ono što ne žele prilikom kupnje stana, a to su neugodni mirisi, mrlje i štete.

 No činjenice im ne govore u prilog. Zagovornici 'pet placementa', koji su sve donedavno, dok nisu otkrili novu strategiju za pad prodaje krivili krizu imaju čvrste argumente.

Da psi i mačke zaista 'prodaju' nekretninu potkrepljuju brojem prodanih nekretnina, koje dok na njima nije bilo fotografija pasa i mačaka dugo nisu mogli prodati.

Zanimaju nas vaša iskustva koja ste kao vlasnici kućnih ljubimaca imali s iznajmljivanjem stanova. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta