Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Kako napisati oglas i uspješno tražiti odlutalog psa ili mačku

 Kako napisati oglas i uspješno tražiti odlutalog psa ili mačku
4

Prvo mjesto gdje ćete lijepiti letak s oglasom moraju biti stupovi oko psećih livada. Kada ste već tamo osobno se raspitajte da li je netko vidio vašeg kućnog ljubimca

VIDEO

Izgubljen pas ili mačka-poštenom nalazniku bogata nagrada! Naslovi su to oglasa očajnih vlasnika kojima je odlutao ljubimac, a svakodnevno ih susrećemo na stupovima javne rasvjete,ali i na internetu. 

Subotnja priča o psu Romeu koji je nakon 66 dana lutanja, zahvaljujući čipu vraćen vlasniku, ali i brojni komentari čitatelja na našoj Facebook stranici koji su ispričali svoje tužne,ali i priče sa sretnim završetkom motivirala nas je da za sve one koji u ovom trenutku tragaju za svojim životinjama napišemo vodič: Kako tražiti izgubljenog ljubimca?

Čipiranje pasa u Hrvatskoj je obavezno, a iako to propisuje zakon mnogi vlasnici to ne žele učiniti. Da li je razlog cijena ili građanski neposluh prema zakonodavcu ne želimo nagađati, ali u većini slučajeva pas se pronađe zahvaljujući čipu - zato čipirajte psa, a ako imate macu lutalicu učinite to i s macom. Osim čipa dobro je na ogrlici postaviti pločicu s kontaktom!

Nazovite i posjetite veterinarsko-higijenski servis, poznatiji kao šinteraj jer postoji mogućnost da su oni 'pokupili' vašeg kućnog ljubimca, a također posjetite skloništa za napuštene životinje. Većina gradova, ako nema azil ima ljude dobrog srca koji se bave udomljavanjem napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka.

Napišite oglas o izgubljenoj životinji, a pritom probajte biti što originalniji kako bi privukli pozornost građana, ali i medija. Sjećate li se Anđe, prve hrvatske tvorice bjegunke? Našu vijest objavili su drugi mediji i ubrzo je cijeli Zagreb tražio Anđu. Dnevno u Hrvatskoj budu objavljene stotine oglasa i naravno da svi oni ne mogu završiti u medijima, ali u slučaju izgubljene tvorice privukao nas je zanimljiv oglas, objavili smo običnu kvartovsku priču i potraga je počela. Anđa je uskoro pronađena. 

Zanimljiv i upečatljiv oglas mora biti kombinacija nekoliko velikih fotografija ( vidi Anđin oglas u galeriji) novijeg datuma, a uz fotografije stavite kratku i jasnu priču koja će sadržavati nekoliko zanimljivosti o životinji koja se traži plus detaljan opis životinje koju će moći prepoznati svatko. Ne zaboravite na kontakte i to ovim redom: mobitel, kućni broj telefona, e-mail i ostalo. Pozornost prolaznika privući ćete ako ponudite nagradu.

Gdje postaviti oglas? Prvo mjesto gdje ćete lijepiti letak moraju biti stupovi oko psećih livada jer vlasnici pasa prvi će ih primijetiti (bez obzira koju životinju se traži). Kada ste već tamo osobno se raspitajte da li je netko vidio vašeg ljubimca, a ako i nije dajte mu letak osobno. Vjerujte nam, glas će se brzo proširiti. 

Vraćamo se na primjer Anđe. Autor ovog članka vlasnik je psa, a za Anđu je saznao od njezine vlasnice koja je nas šetače pasa u kvartu  zamolila za pomoć. Nakon gradskih livada letke s oglasom ostavite u veterinarskim ambulantama i pet shopovima. Od javnih mjesta birajte ona najfrekventnija: autobusne i željezničke stanice. Upravo zbog tih ljudi, koji nisu vlasnici životinja oglas mora biti zanimljiv jer većina će ga dok čeka autobus, ako je napisan 'slatkasto' sa dobrim fotkama i pročitati. 

Prosurfajte forumima i stranicama Udruga koje se bave udomljavanjem životinja i potražite svog ljubimca. U Zagrebu najpoznatija je SUZA, a ako i nemaju vašeg ljubimca pomoći će vam u potrazi stavljanjem oglasa na svoju web stranicu. Sličnih udruga ima u svakom gradu, a gotovo sve prisutne su na Facebooku i nekoliko puta dnevno objavljuju fotografije pronađenih životinja.

Oglas postavite i Njuškalo.hr, a da ste izgubili ljubimca razglasite svim radijskim i televizijskim postajama, primjerice Tihomiru Ponošu i njegovim Kućnim ljubimcima na HTV-u, a zavirite u našu rubriku Udomi me! Većina medija pomoći će vam u potrazi.

NAPOMENA: Koristite sve navedene savjete, budite uporni i ne odustajte jer priča o Romeu dokaz je da uvijek postoji nada. Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaša iskustva i prijedloge gdje i kako tražiti izgubljenog kućnog ljubimca!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana