Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Vuk, medvjed i ris hrvatske su zvijeri! Saznajte gdje one žive

Vuk, medvjed i ris hrvatske su zvijeri! Saznajte gdje one žive
5

U Hrvatskoj živi najviše 220 vukova raspoređenih u 50 čopora, od kojih 24 'dijelimo' sa Slovenijom te BiH. Smeđih medvjeda živi oko tisuću, a najugroženiji su risovi

VIDEO

Nedavno smo bili svjedoci neobične akcije 'spašavanja' u kojoj su članovi HGSS iz jame duboke 100 metara izvlačili medvjeda od 200 kilograma. 

Ne kako bi ga spasili i vratili u prirodu, već su to učinili na zahtjev lovaca koji se nisu željeli odreći vrijednog trofeja. Kako je akcija spašavanja završila možete pročitati OVDJE.

Smeđi medvjedi nisu jedine životinje kojima zahvaljujući ljudskim interesima prijeti izumiranje. Uz njih, to su i velike zvijeri poput euroazijskih risova i sivih vukova.

Koliko u Hrvatskoj ima velikih zvijeri?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu prirode u Hrvatskoj živi najviše 220 vukova raspoređenih u 50 čopora, od kojih 24 'dijelimo' sa Slovenijom te BiH. Smeđih medvjeda živi oko 1000, a najugroženiji su risovi kojih ima između 40 i 60 jedinki. 

Sve tri zvijeri žive uglavnom na području Gorskog Kotara i Like, a vukova također ima na području Banije, Dalmacije. Povremeno, vukovi se pojavljuju na Učki i u središnjem dijelu Hrvatske.

Najviše ih ugrožava čovjek, o čemu govore službene statistike. Od rujna 2011. do rujna 2012. u Hrvatskoj je pronađen samo jedan vuk koji je uginuo od bolesti. Čak 21 vuka ubili su lovci (zakoniti odstrjel), a 11 njih stradalo je u prometu. 

Uzimajući u obzir poražavajuće statistike Josipa Kusaka, stručnjaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji se bavi njihovim praćenjem pitali smo: 

Kakva je budućnost velikih zvijeri u Hrvatskoj?

- Za sada su prognoze povoljne, ali stalno treba biti na oprezu. Svako malo pojavljuju se ideje o zadiranju u stanište velikih zvijeri kao što je novi trend gradnje vjetroparkova čime se ugrožavaju prirodna staništa - govori naš sugovornik.

Što kažu zakonski propisi?

Vuk i ris strogo su zaštićene vrste To znači da ih se ne smije uznemiravati, namjerno hvatati niti držati u zatočeništvu, uzgajati, ozljeđivati, trgovati i ubijati, a zabranjeno je i uništavanje njihovog staništa.

Kazna za ubijenog vuka iznosi 40 tisuća kuna, dok je za ubijenog risa predviđena kazna od 20 tisuća kuna. Smeđi medvjed je zaštićena vrsta. ali njih se za razliku od vukova i risova smije loviti ( ako ste lovac).

Kako i vi možete pomoći zaštiti zvijeri, ali i divljih životinja općenito? Pročitajte OVDJE!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode