Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

5 stvari koje morate napraviti prije nego napunite 30 godina

Powered by PBZ

5 stvari koje morate napraviti prije nego napunite 30 godina
1

Kakav ste život zamišljali kada ste imali 15 godina? Jeste li ispunili vlastita očekivanja ili ne živite onako kako biste htjeli? Vjerojatno niste ostvarili sve što ste zamislili, ali neke stvari još stignete (i morate) napraviti

Danas se dobna granica pomaknula u svim aspektima života. Duže se školujemo, duže živimo s roditeljima, kasnije stupamo u brak i općenito odgađamo osnivanje obitelji zbog težeg zapošljavanja. To je dokazalo Eurostatovo istraživanje iz 2016. prema kojemu čak 72% mladih u Hrvatskoj u dobi od 18 do 34 godine živi sa svojim roditeljima. Razlog tomu vjerojatno je taj što mnogi mladi ulažu u svoje obrazovanje, ali i zbog težeg pronalaska posla koji bi im pomogao osamostaliti se. Zato nije pogrešno reći da su tridesete nove dvadesete jer, tek u 30-ima počinjemo odlaziti od kuće i osnivati samostalan život. No, iako zbog određenih okolnosti odgađamo takve stvari u životu, neke od njih ne bismo smjeli odgađati. Štoviše, trebalo bih ih napraviti prije nego što napunimo 30 godina. 

Otputujte sami u drugu zemlju

Iako se na prvu može činiti zastrašujućim, solo putovanje jedno je od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe. Možete raditi što god želite i kada god to vama odgovara. Ne ovisite ni o kome, već su sve odluke na vama. Na takvom putovanju imat ćete priliku zaista upoznati sebe i istinski doživjeti mjesto koje posjetite, upoznati kulturu i običaje, stvoriti uspomene. Upoznat ćete nove i zanimljive ljude koje sigurno ne biste upoznali da putujete s nekim i izgradit ćete samopouzdanje kakvo do tad niste imali. Usto, vratit ćete se prepuni dojmova i ispunjeni doživljajima koji će vam zauvijek ostati u sjećanju. Stoga isplanirajte putovanje i posvetite se sebi barem jednom dok ste još u dvadesetima. Kasnije će biti sve teže pronaći priliku za takvo što.

Prepoznajte prave prijatelje

Pritom ne mislimo na poznanike i prijatelje s kojima povremeno odemo na kavu ili ih pozovemo na roštilj. Mislimo na one prave, istinske prijatelje na koje možemo uvijek računati i koji će uvijek biti uz nas, u svakom važnom trenutku u životu. Mislimo na one s kojima se ne morate vidjeti mjesecima, ali znate da će biti tu ako zatreba. Takvi su prijatelji rijetkost i obično imamo jednu ili najviše dvije osobe s kojima smo u takvom odnosu. No izuzetno je važno imati barem jednu takvu osobu u životu jer nas to čini bogatijima, sretnijima i ispunjenijima. Znati da postoji osoba koja zna sve o vama, koja će uvijek biti tu za vas i s kojom ćete moći podijeliti sve uspone i padove, neprocjenjiv je osjećaj. 

Naučite kuhati

Ne morate biti Gordon Ramsay u kuhinji, ali pripremiti nekoliko dobrih jela trebao bi znati svatko. U dvadesetima još nemate tako puno obaveza kao što biste mogli imati kasnije kada osnujete obitelj, stoga je sada pravo vrijeme da naučite nešto skuhati. Možete krenuti od jednostavnih salata i jela s tjesteninom - vidjet ćete koliko zabavno može biti, posebno ako kuhate za još nekoga. S vremenom ćete savladati pripremu variva, mesnih jela i priloga, te ovladati slasticama. Samo trebate primiti kuhaču u ruke. U kasnijim godinama bit ćete zahvalni sami sebi na naučenom. 

Sredite svoje financije

Možda najvažnija stavka s ovoga popisa jesu financije. Prije nego što napunite 30 trebali biste znati na što vam odlazi novac. Na što trošite najviše te koliko i na čemu možete mjesečno uštedjeti osnovna su financijska pitanja na koja morate znati odgovor, neovisno o tome radite li kao student ili ste stalno zaposleni. Iskoristite prednosti modernog doba i uz pomoć digitalnog bankarstva držite svoje financije pod kontrolom. Primjerice, pametna funkcionalnost mobilne aplikacije PBZ digitalnog bankarstva #withPAY olakšat će vam svakodnevna plaćanja kontaktima i učiniti ih bržima, dok ćete uz #withCASH podizati novac s bankomata bez kartice upotrebom samo jednokratnog koda generiranog PBZ mobilnim bankarstvom. Osim toga, dvadesete su pravo vrijeme da počnete štedjeti, a u tome će vam pomoći #withSAVE jer vam omogućuje štednju malih iznosa tijekom cijelog dana bez prijave u PBZ mobilnog bankarstvo. Tako ćete lakše steći naviku štednje i u svakom trenutku znati koliko ste do tad uštedjeli. 

Definirajte svoj stil i izgled

Dvadesete su najbolje godine za eksperimentiranje s izgledom i stilom. Isprobajte drukčiju boju kose i neobičan stil odijevanja, ali do 30. rođendana naučite što vam od svega isprobanog najbolje odgovara i u čemu izgledate najbolje. U dvadesetima je u redu povoditi se za trendovima, no kada dođete na prag tridesetih već biste trebali znati kakva vam odjeća stoji, koja vam je obuća najudobnija i koja vam frizura najviše laska. Štoviše, osim odjeće i frizure, to se odnosi i na modne dodatke, nakit, oblik obrva, brade pa čak i na make up (možda ste u dvadesetima izgledali hrabro s tamnim ruževima na usnama, ali sada vam vjerojatno više pristaju neutralnije nijanse). Iskoristite dvadesete za definiranje svog stila i osobnih preferencija oko izgleda, sada je pravo vrijeme za to. 

Powered by PBZ

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang