Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20

Kako za blagdane pribaviti sve što trebate, a ne bankrotirati

Powered by Addiko

Kako za blagdane pribaviti sve što trebate, a ne bankrotirati
1

Bliže se blagdani i mnogi od nas već planiraju budžet za božićne poklone. Međutim, taj budžet najčešće debelo prekoračimo, pa smo u siječnju na financijskoj dijeti ne znajući na što smo sve točno novac potrošili

Mnogima od nas teško je držati se zadanog budžeta, ako ga uopće i odredimo. Zato nije neobično da za božićne blagdane potrošimo puno više nego smo isprva planirali. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore prošle su godine u prosincu Hrvati potrošili više od 12,5 milijardi kuna, što je 4,16% više nego u prosincu 2016. Ta činjenica pokazuje da svake godine za božićne blagdane trošimo sve više. Zanimljiv je i podatak prošlogodišnjeg istraživanja koje je provela američka banka TD Bank. Naime, čak 71% Amerikanaca na božićne poklone potroši više nego su mislili. Možemo pretpostaviti da je slična situacija i u većini drugih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. 

Što se kupovalo tijekom zadnjih 20 godina? 

Vrijeme i trendovi se mijenjaju, a s njima i troškovi. Dok su nekoć božićni pokloni bili jednostavniji, skromniji i "obični", danas djeca pod borom očekuju moderne, ali i puno skuplje darove. Sjećate li se što ste vi tijekom zadnjih 10-20 godina dobivali pod bor? Ili što ste tada kupovali svojoj djeci? Izuzetno popularni bili su walkie talkie setovi i društvene igre poput Operacije ili Potapljanje brodova. Bili smo ludi za Tamagotchi i Furby ljubimcima, ali i za Bratz lutkama i Ninja kornjača figurama. A tek Lego kocke! Svi su ih obožavali, mlađi i stariji, jer s njima nikada nije bilo dosadno.

Danas većina djece za Božić očekuje drugačije, nerijetko i skuplje darove poput najnovijeg PlayStationa ili laptopa. Na listi želja najčešće se nalaze i mobiteli, tableti i drugi digitalni gadgeti koji prosječnu hrvatsku obitelj mogu financijski unazaditi. Međutim, u vrijeme Božića svaki će roditelj pokušati na neki način ispuniti želje svojoj djeci i tako ih nagraditi za dobre ocjene i trud u školi. 

No, tu se javljaju problemi. Osim poklona za djecu, tu su najčešće i ostatak obitelji te prijatelji kojima želimo pokloniti barem sitnicu. Zatim su tu i božićni ukrasi, potrepštine za kolače i blagdanski stol, a sve to treba nekako financirati. U jednom trenutku počnemo peglati karticu, a nismo ni svjesni koliki će račun doći na naplatu. Pa kako onda pokriti sve te troškove bez ulaska u minus

Savjeti za uštedu

Kako ne biste zbog božićnih troškova upali u minus iz kojeg ćete se izvlačiti narednih šest mjeseci, donosimo nekoliko savjeta uz koje možete smanjiti troškove.

Odredite budžet - Razmislite o tome što vam sve treba od hrane, slastica, dekoracija, poklona i ostalih stvari za blagdane te stavite to na papir. Izračunajte otprilike koliko što košta - ne zaboravite na slatkiše i ostale sitnice poput ukrasnog papira za zamatanje poklona te ukrasnih vrećica. Kada sve zbrojite, imat ćete budžet kojeg biste se trebali držati, a ako on ipak premašuje vaše mogućnosti, izbacite ono što možete. Primjerice, ne kupujte hrpu slatkiša za svakoga, već samo poklon ili kupite samo papir za zamatanje i ne trošite dodatno na ukrasne vrećice. 

Napravite popis - Slično kao s budžetom, napravite popis stvari koje planirate kupiti. Najbolje je napraviti jedan popis s onim nužnim stvarima (primjerice hrana, potrepštine za kolače, pokloni za užu obitelj i najbliže prijatelje) i jedan popis s opcionalnim stvarima (ukrasi, slatkiši, pića, pokloni za širu obitelj, poznanike, kolege i slično). Ono što se nalazi pod "nužno" kupite, a s onim što se nalazi pod opcionalno kalkulirajte - vidite što ćete kome kupiti, treba li vam slatkiša onoliko koliko ste isprva zamislili i slično te tu "režite" budžet. Držite li se zapisanog, izbjeći ćete impulzivno kupovanje. 

Izradite poklone sami - Mnogi će više cijeniti osobno izrađene poklone od kupljenih, a vama je to odlična prilika za uštedu. Sve što vam treba je malo mašte i vremena da nešto napravite. Zašto ne biste nekomu izradili božićni vijenac za vrata ili stol? Ili možete ispeći kolače i kekse te ih pokloniti lijepo umotane u celofan. Možete izraditi i personaliziranu knjigu s receptima ili pak neki ukras za kuću. Odličan poklon mogu biti i ručno izrađene kuglice za bor - sve ovisi o vašoj mašti i kreativnosti. 

Igrajte Secret Santa - Ova je igra odlična za velike obitelji ili kolege na poslu jer svatko dobiva dar, a kupuje samo jednoj osobi - onoj koju izvuče. Naime, igra se tako da se izvlače papirići s imenima: svaka osoba izvuče jedno ime i toj osobi kupuje poklon u vrijednosti koja se unaprijed dogovori - primjerice u vrijednosti od 50 ili 100 kuna. Jednostavnije ne može, zar ne? 

Ne kupujte sebi - Zlatno je pravilo božićnog šopinga, ako želite uštedjeti, da uštedite na sebi. Naravno da si s vremena na vrijeme želite nešto priuštiti, ali imajte na umu činjenicu da je Božić vrijeme darivanja, prvenstveno drugih. Uostalom, kako vi kupujete članovima obitelji i prijateljima, tako će i oni vama, stoga ćete svakako i vi nešto dobiti. Zato čašćenje sebe ostavite za druge mjesece u godini, a tijekom blagdane trošite na druge (i pritom ne pretjerujte - i jedan je dar dovoljan za svakoga). 

Koristite plaćanje s odgodom - Bez obzira na to koliko srezali troškove, opet će to na kraju biti pozamašan iznos. Kako ne biste morali u minus, jedna je od opcija da one skuplje darove platite Revolving karticom kakvu nudi primjerice Addiko banka. Tako ćete izbjeći hrpu božićnih troškova odjednom i moći ćete ih plaćati mjesečno uz mogućnost odabira datuma dospijeća. Naravno, postoji i druga opcija, a to je gotovinski kredit uz božićnu akciju Addiko banke koja vam na poklon ispod bora vraća prvu ratu kredita. 

Ne čekajte zadnji čas - Još jedan trik za uštedu jest da ne čekate zadnja tri dana prije Božića, već obavite kupnju početkom prosinca. Naime, neposredno prije Božića pod većim ste stresom jer još toliko toga trebate kupiti i obaviti, pa ćete, umjesto da ciljano kupite stvari koje ste odredili, kupovati  sve što vam se svidi "na prvu", i tako ćete, u većini slučajeva, proći skuplje. Obavite li kupovinu početkom prosinca, imat ćete više vremena dobro sve razgledati i procijeniti isplati li se što kupiti ili ne. 

Powered by Addiko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang