Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Broj oboljelih raste, a žene obolijevaju duplo češće

Powered by Sanofi

Broj oboljelih raste, a žene obolijevaju duplo češće
1

Umor, zamagljen vid, trnci, vrtoglavice, a zatim dijagnoza - multipla skleroza. O neizlječivoj bolesti koju ima oko 7.000 ljudi u Hrvatskoj razgovarali smo s jednim od naših najboljih stručnjaka iz tog područja, profesorom dr. sc. Mariom Habekom

Svake godine 30. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze, bolesti od koje u svijetu boluje gotovo 2,3 milijuna ljudi. Zovu je bolest s tisuću lica, pogađa mlade odrasle osobe te dovodi do invalidnosti. Uzrok joj se ne zna, neizlječiva je, ali uz adekvatnu i pravodobnu terapiju kvaliteta života oboljelih može se značajno poboljšati. 

Razgovarali smo s profesorom dr. sc. Mariom Habekom, jednim od naših vodećih stručnjaka za ovu bolest. Trenutno je izvanredni profesor na Katedri za neurologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te neurolog u KBC-u Zagreb. Prije sedam godina i nakon završetka fakulteta izabran je u 20 najboljih znanstvenih novaka u klinici za neurologiju KBC-a Zagreb.

Zbog blagih simptoma prvotna reakcija izostaje

Kod multiple skleroze imunološki sustav napada živčanu ovojnicu, mijelin, zbog čega nastaju ožiljci ili lezije, što uzrokuje otežanu komunikaciju između mozga i tijela. Dr. Habek objašnjava da se radi o kroničnoj imunološki posredovanoj demijelinizacijskoj bolesti središnjeg živčanog sustava i najčešća je netraumatska bolest mladih odraslih osoba koja dovodi do invalidnosti.

Tipični prvi simptomi su gubitak vida na jednom oku, nemogućnost razlikovanja boja i bolovi tijekom pokretanja oka, dvoslike, poremećaj ravnoteže i vrtoglavica, oslabljena funkcija ruke ili noge, ispad osjeta ili utrnulost te smetnje mokrenja ili stolice. To su tipični simptomi uz koje je postavljanje dijagnoze u većini slučajeva jednostavno, no dr. Habek ističe da simptomi ponekad nisu toliko jasni.

- Ponekad navedeni simptomi mogu biti vrlo blagi, pa bolesnik zbog njih ne zatraži liječničku pomoć ili ih liječnik pregledom ne može objektivizirati. Navedeno je glavni razlog zašto se multipla skleroza često prezentira takozvanim nevidljivim simptomima - govori dr. Habek.

Broj oboljelih sve više raste

Uzrok MS-a nije poznat, a epidemiološka istraživanja procjenjuju da je samo u Europi 83 oboljelih na 100.000 stanovnika, od čega je prevalencija viša u sjevernim zemljama. No u posljednje se vrijeme broj oboljelih povećava. 

Posljednji podaci iz Hrvatske govore da na 100.000 stanovnika ima 145 oboljelih, a slični podaci bilježe se i u okolnim zemljama.

Zanimljivo je da se MS češće javlja kod žena nego muškaraca. Dr. Habek objašnjava da je u Hrvatskoj omjer ženskih naspram muških bolesnika 2,5:1, a uzrok tomu pokušava se pronaći u razlikama u imunološkom ili živčanom sustavu kod muškaraca i žena, koje mogu biti uzrokovane učinkom spolnih hormona, genetskim razlikama i različitim utjecajima okoliša i modernog načina života. 

Veliki pomaci u liječenju uz suvremene terapije

Nekad su prognoze za oboljele bile mnogo lošije nego danas, kad je bolest bolje istražena i dostupne su učinkovitije terapije. Dr. Habek objašnjava da su istraživanja provedena u eri dostupnosti lijekova pokazala kako nakon prosječnog praćenja od 16,8 godina tek 10,7% bolesnika dosegne značajniju invalidnost, a 18,1% razvije sekundarno progresivni oblik bolesti. Nekad je ta broj dosezao i 70%. Danas je odobreno više od 10 lijekova koji spriječavaju nastanak progresije bolesti u budućnosti, a na poboljšanu kvalitetu života najviše utječe tzv. simptomatsko liječenje.

- Liječenje multiple skleroze treba biti proaktivno, rano, temeljeno na znanstvenim dokazima, u odluku o liječenju potrebno je uključiti i bolesnika, a najvažnije je da liječenje bude dostupno svim oboljelima - govori dr. Habek.

Najvažnije je liječenje početi u što ranijoj fazi bolesti jer jedino tad može biti učinkovito. To je ujedno najveći problem jer je bolest u početku često "nevidljiva".

Prehodali 14 milijuna koraka za oboljele

Dr. Habek govori kako hrvatski zdravstveni sustav pruža adekvatno liječenje oboljelima, no ono na čemu još treba poraditi jest podizanje svijesti u javnosti o ovoj bolesti. Upravo na tome radi udruga MS Tim Hrvatska, koja svake godine na Svjetski dan oboljelih od MS-a, 30. svibnja, organizira inicijativu u kojoj građani iz solidarnosti hodaju za oboljele. Tako je u sklopu ovogodišnjeg MS Walk-a prikupljeno čak 11,260.814 koraka, kojima je pridodano 2,763.765 koraka prijeđenih u rujnu prošle godine kroz francusku rutu hodočasničkog puta Camino. Ukupno su u akciji "Svaki korak se broji" hrvatski građani u znak podrške oboljelima od multiple skleroze prehodali 14,024.579 koraka.

Među hodačima se našla i Darija Gašparović, koja planira postati prva Hrvatica s dijagnozom multiple skleroze koja će se okušati u poznatom triatlonu IronMan, njegovoj kraćoj verziji, u sklopu koje je očekuje 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21,1 kilometar trčanja.

Powered by Sanofi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang