Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brzi vodič za kupovinu auta: 4 super koraka da sve prođe lako

Kupujete li novi auto ili može proći i rabljeni? Koliko ste spremni uložiti u tu investiciju? Koju boju želite? Benzinac ili dizelaš? Trebate li auto za gradsku vožnju ili duža putovanja?

Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kupovina auta je nakon investiranja u stan možda najveće ulaganje koje možete imati. Donosimo četiri koraka kako najlakše ''preživjeti '' ovo ulaganje.

Prvo napravite domaću zadaću i odgovorite na ova pitanja: Koliko ste maksimalno spremni uložiti u tu investiciju? Koju boju želite? Kupujete li novi auto ili može proći i rabljeni? Benzinac ili dizelaš? Trebate li auto za gradsku vožnju ili duža putovanja? Koliki prtljažnik trebate? Koja vam je oprema nužna, a koja je u ovom trenutku ipak ‘nepotrebni’ luksuz?  Koliko članova obitelji planirate imati za dvije godine?

Bez pretjerivanja, na sva ova pitanja trebali bi znati odgovor prije nego li se odlučite za kupovinu automobila. Suzite izbor na pet vozila koja su vam najprihvatljivija – po svojim karakteristikama, ali i cjenovno.  

Birajte kredit koji ćete otplaćivati najviše pet godina

Vaš limeni ljubimac mogao bi ostati uz vas sljedećih 10-ak godina, pa prije nego li potpišete kupovinu provozajte tri automobila koji su vam u užem krugu želja. Auto koji kupujete mora vam jednostavno odgovarati kad sjednete u njega. Ako imate djecu povedite i njih na testnu vožnju. Na što trebate obratiti pozornost? Odgovaraju li vam kontrolne papučice, pogled na retrovizore, je li vam lako rukovati kočnicom…No, prije nego Ii krenete u autosalon istražite koje mogućnosti imate oko podizanja kredita te odlučite koliko ste točno spremni platiti novi auto.

Kupujete li auto kreditom raspitajte se o mogućnostima takozvanih brzih kredita  - koje u banci možete ostvariti bez dodatnih naknada i u jednom danu. Dobra ponuda je ona koju možete otplatiti u sljedećih pet godina i izrealizirati u samo jedan dan. Istražite i ponude banaka u kojima nužno nemate otvoren račun. Ne košta vas ništa osim par minuta, a možete prilično uštedjeti.

Rabljeni auto mora pregledati automehaničar

Ako kupujete rabljeni automobile svakako organizirajte automehaničara koji će vaše vozilo pregledati prije kupovine te sam dati procjenu njegove vrijednosti. U ovom slučaju inspekcija je dobro došla. Mehaničar vam odmah može reći koliko ćete morati uložiti u auto kako bi on bio kao novi i koliko će vas mjesečno koštati neminovni redovni servisi.

Raspitajte se detaljno o modelu koji ste ‘’pikirali’’ kod prijatelja koji imaju taj automobil. Odaberite model koji dobro kotira na tržištu rabljenih vozila. Čisto - ukoliko ćete ga morati ili željeti prodavati.

Finalni razgovor s bankom

Nakon stresa koji ste prošli zadnji korak mora biti jednostavan. Finalni dogovor s bankarom. Zatražite ključne podatke: točnu kamatu koju plaćate, točan iznos rate za kredit te zamolite za savjet bankara koji ima uvid u vaše financije. Pregovarajte, pregledajte sve ponude i odlučite koja je najbolja za vas.

Primjerice, Addiko Blic kredit moguće je realizirati 60 minuta od dolaska u banku. Za ovaj kredit nisu potrebni jamci i sudužnici, nije potrebna zadužnica, nema naknade za obradu zahtjeva, a ono što je klijentima jako važno, ako ne želite, ne morate prebaciti primanja u Addiko banku. Blic krediti su u iznosu do 40.000 kuna. No, za sve veće iznose tu su i Auto krediti s fiksnom kamatnom stopom prve tri godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tema: Pametna kuna

Možda vas zanima i ovo:
Message