Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: PR
OMILJENO MJESTO ZA BAKTERIJE

Čista kuhinja je pola zdravlja: Znate li koliko često treba čistiti toster, aparat za kavu...?

Neke od kuhinjskih uređaja koje koristimo na svakodnevnoj bazi morali bismo čistiti i više nego što mislimo. U nastavku donosimo koji su uređaji u kuhinjama najprljaviji i kako ih uz pomoć nekoliko jednostavnih sastojaka možete održavati čistima

Sadržaj donosi: Petrol

Jedno od najvažnijih pravila svake kuhinje je čistoća ruku. Upravo su nečiste ruke jedan od glavnih krivaca za prenošenje bakterija, a procjenjuje se da čak 1500 bakterija "živi" na koži naših ruku, i to najviše ispod noktiju i između prstiju. Iako su neke bakterije dobre za nas, vanjske klice koje svakodnevno nesvjesno prenosimo mogu potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme i infekcije, osobito kad je riječ o pripremi hrane. Uz čiste ruke, tijekom pripreme hrane poželjno je izbjegavati lak na noktima i nošenje nakita.

Naime, prema jednoj studiji komad nakita nakon samo tjedan dana nošenja može zadržati do 428 puta više štetnih mikroba nego zahodska daska. Istraživači su otkrili da se svaki tjedan na nakitu pojavi 21.000 bakterijskih izraslina, a najveći krivac za to je prstenje. Isto tako, borbu protiv neželjenih bakterija tijekom pripreme hrane olakšat će vam redovito čišćenje kuhinjskih aparata i pomagala. 

Čist hladnjak je siguran hladnjak 

Kad govorimo o čišćenju kuhinje, područje na koje biste se trebali najviše fokusirati je vaš hladnjak. Ako ga ne čistite redovito, prljavi hladnjak može biti leglo plijesni i bakterija, poput salmonele i Escherichije coli, a jedna je studija čak otkrila da samo ladice za salatu sadrže prosječno 7850 raznih bakterija. I zato, kako biste osigurali čistoću svojeg hladnjaka, poželjno je svaka tri mjeseca potpuno isprazniti hladnjak od hrane i očistiti ga otopinom žličice tekućeg sapuna za pranje posuđa u litri tople vode. Upotrijebite čistu spužvu ili krpu od mikrovlakana za brisanje unutrašnjosti, a zatim obrišite površine čistom suhom krpom. I na kraju jedan bonus savjet. Kad vraćate hranu u hladnjak, dodajte novu, otvorenu kutiju sode bikarbone, koja pomaže upiti neželjene mirise.

Young,Woman,Cleaning,Fridge,In,Hygiene,Concept


Omiljeno pomagalo u kuhinji su i mikrovalne pećnice, ali jeste li znali da one također mogu biti leglo bakterija? Svaki put kad zagrijete nešto u mikrovalnoj pećnici, postoji mogućnost da će se dio hrane proliti ili poprskati uređaj iznutra, a s vremenom te čestice hrane mogu početi trunuti i privlačiti bakterije. Dakle, svoju mikrovalnu pećnicu trebali biste čistiti jedanput tjedno. Najjednostavniji način je brisanje unutrašnjosti mikrovalne bijelim octom ili limunovim sokom nakon svake uporabe. No ako ste predugo zapustili svoju mikrovalnu pećnicu i tvrdokorne mrlje ne možete očistiti, možda je vrijeme da si priuštite novu.

Nije teško uz malo vode, sapuna i octa

Osim spomenutih uređaja, čak i mali kuhinjski aparati mogu sadržavati štetne bakterije koje mogu narušiti vaše zdravlje. Koristite li aparat za kavu, spremnik s vodom idealno je mjesto za bujanje plijesni. Najlakši način da održavate svoj aparat za kavu čistim je da spremnik s vodom napunite octom. Pustite nekoliko minuta da odstoji i zatim provucite ocat kroz aparat za kavu kao da kuhate kavu. 

Ocat vam može poslužiti i za čišćenje brtve blendera. Jedno je istraživanje pokazalo da, ako se redovito ne čiste, brtve blendera mogu sadržavati tragove salmonele i plijesni. Kako biste to izbjegli, jednostavno namočite brtvu u vodu i ocat te ostavite nekoliko minute pa isperite sapunom i vodom.

Mother,And,Little,Daughter,Cleaning,Blender,In,Kitchen

Sve ljubitelje toplih sendviča moramo razočarati informacijom da su tosteri isto tako jedno od omiljenih mjesta na kojima se okupljaju razne bakterije. Malu "ladicu" ispod klasičnog tostera, za koju mnogi uopće ne znaju da postoji, trebalo bi očistiti svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster. U njoj ćete naći mnoštvo mrvica, koje privlače plijesan, bakterije ili parazite. Sve što vam je potrebno da očistite toster je stara četkica za zube koju ćete namočiti sapunom i vodom te proći sve dijelove tostera. Nakon toga toster dobro isperite i osušite, ali ne zaboravite prije čišćenja isključiti toster iz struje! 

No osim kuhinjskih aparata, čak i mala pomagala u kuhinji mogu biti leglo bakterija. Ako svoje noževe odlažete mokre u stalak, stvarate vlažno okruženje za rast bakterija. Utore stalka možete oprati sapunom i vrućom vodom i zatim ostavite da se dobro posuši. Ako koristite drveni stalak za noževe, premažite drvo uljem kako biste spriječili pucanje. Također možete razmisliti o zamjeni drvenog stalka plastičnim, koji je mnogo zahvalniji za održavanje. 

Kad je vrijeme za nove uređaje?

Jedna od najprljavijih stvari svake kuhinje je višekratna boca za vodu. Budući da se puni samo vodom, možda ste mislili da ju je dovoljno samo isprati, a istina je upravo suprotna. Naime, najviše štetnih bakterija upravo se može pronaći u višekratnim bocama za vodu. Njihovo ispiranje vodom ili povremeno ribanje jednostavno ne pomaže, a bakterije koje se talože mogu narušiti vaše zdravlje i uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja i proljeva. Zato je naš savjet da često mijenjate višekratne boce s vodom.

The,Man's,Hand,Holds,A,Sponge,Brush,,Cleaning,A,Small

Na kraju je sigurno da su kućanski uređaji neophodan dio naše svakodnevice, čine nam život lakšim i ugodnijim. Kako bi vaši aparati trajali dulje, primjenjujte ove jednostavne načine čišćenja, a ako su vaši kuhinjski uređaji dotrajali, savjetujemo vam da ih iz sigurnosnih razloga zamijenite novima. No ne očajavajte! Najbolje cijene bijele tehnike i ostalih kuhinjskih pomagala možete osigurati putem programa vjernosti Petrol kluba, a trenutnu ponudu možete pogledati ovdje

Član Petrol kluba postajete dobivanjem kartice vjernosti. Kartica vjernosti omogućuje vam prikupljanje Zlatnih bodova i Zlatnih bonova za mnoge pogodnosti i popuste, a možete je naručiti na internetu u samo nekoliko klikova. Zlatni bodovi i Zlatni bonovi na vašu se karticu vjernosti prikupljaju automatski. Dobivate ih prilikom identifikacije fizičkom karticom vjernosti ili virtualnom karticom, koja je dostupna u mobilnoj aplikaciji Na putu.

Sadržaj donosi: Petrol

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti