Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6

Crijevne infekcije ljeti: Znate li kako ih prepoznati i spriječiti?

POWERED BY PLIVA

Crijevne infekcije ljeti: Znate li kako ih prepoznati i spriječiti?
1

Visoke temperature pogodne su za razmnožavanje bakterija i virusa u hrani pa su i ljetne crijevne infekcije česte. Kako biste nesmetano uživali u ljetnom odmoru, donosimo vam nekoliko savjeta na što posebno trebate pripaziti

Na ljetnom odmoru često osjetite mučnine i slabost u trbuhu? U tom je slučaju vrlo vjerojatno riječ o crijevnoj infekciji. Ukoliko je uzročnik virus, često se radi o norovirusima koji se prenose izravnim kontaktom s osobom koja je zaražena, predmetima ili konzumiranjem kontaminirane hrane i pića. Simptomi su mučnina, povraćanje, proljev, a može se pojaviti i temperatura. Osim virusa, još jedan uzročnih crijevnih infekcija ljeti jesu bakterije.

Bakterija Salmonella poznata je kao najčešći uzročnik crijevnih infekcija, a nastaje unosom zaražene hrane koja nije termički obrađena, dovoljno oprana ili nije čuvana u hladnjaku. Simptomi su slični kao kod viroze, samo što su povišena temperatura i bolovi u trbuhu izraženiji. Virusne infekcije u pravilu traju kraće, dok bakterijske mogu trajati do pet dana. U oba slučaja možemo se štititi higijenskim mjerama koje vam donosimo u nastavku.

Pranje ruku prije svakog jela

Naviku redovitog pranja ruku roditelji djeci trebaju usaditi već u ranom djetinjstvu. No zašto je ona uistinu važna? Tijekom svakodnevnih aktivnosti naše se ruke kontaminiraju mnoštvom mikroorganizama s vanjskih površina, predmeta, ljudi, životinja i slično. Upravo pravilna i redovna higijena ruku sprječava širenje bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama.

Osim redovne higijene ruku, potrebno je zavojima zaštititi i sve rane jer je upravo oštećena koža raj bakterijama za stvaranje infekcije. Ako vam u određenom trenutku sapun i voda nisu dostupni, ruke možete oprati preparatima koji sadrže dezinficijense kao što su vlažne maramice, ručnici ili dezinficijens za ispiranje.

Perete li voće s korom?

Kao i kod pranja ruku, potrebno je razviti i naviku pranja svježih namirnica. Svježe voće i povrće na svojoj površini sadrže razne kemikalije poput ostatka gnoja i otrovnih pesticida, ali i prašinu, gljivice te razne bakterije. Voće i povrće možete prati tako da ih potopite u posudu s vodom te ju promijenite nekoliko puta tijekom pranja. Prilikom pranja predlaže se koristiti octenu kiselinu jer upravo ona pomaže u uništavanju bakterija na hrani.

Oprati treba i sve voće i povrće s korama jer se nečistoće vrlo lako mogu prenijeti s površine nožem u unutrašnjost ploda. Nakon pranja voće i povrće odmah osušite tkaninom ili papirnim ubrusima jer voda izvlači aromu iz ploda, ubrzava propadanje te može dovesti do gubitka hranjivih sastojaka i promjene fizičkih osobina ploda.

Ovdje možete pronaći najviše bakterija

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u našim domovima te nam je važno da ona bude čista. Iako ne možemo spriječiti pojavu mikroorganizama, ovi dijelovi kuhinje i predmeti najizloženiji su razvoju bakterija.

  • SUDOPER: Najveći izvor bakterija nalazi se u odvodima sudopera. Kako biste spriječili razvoj bakterija, preporučuje se ulijevanje zagrijane vode u odvod jednom tjedno.
  • SPUŽVICA ZA PRANJE SUĐA: Upravo zato što ju koristimo često i za sve, spužvica je jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji. Redovitim mijenjanjem i iskuhavanjem u kipućoj vodi smanjit ćete razvoj bakterija.
  • KUHINJSKE KRPE: Kao spužvica, i kuhinjske krpe služe kao višenamjenski predmeti u kuhinji. Međutim, zbog toga što su pogodne za razvoj bakterija i mikroba, poželjno je mijenjati ih svaki dan te prati na visokim temperaturama.
  • RUČICA FRIŽIDERA: Ovaj dio kuhinjskog interijera rijetko peremo jer nismo svjesni toga koliko je zapravo izložen bakterijama. Za sprječavanje širenja mikroba ovim putem perite ruke te ručice redovito dezinficirajte.

Ne režite različite namirnice na jednoj dasci

Pri izboru namirnica i njihove obrade obratite pozornost na boju, okus, miris i izgled te provjerite rok trajanja i deklaraciju. Prilikom pripreme mesa na dasci na kojoj režete meso nemojte rezati ostale namirnice. Na taj ćete način spriječiti prenošenje bakterija i virusa. Dodatan savjet jest da pribor uvijek dobro operete nakon upotrebe. Nadalje, za svaku vrstu mesa postoje posebne upute.

Tako se primjerice kod piletine savjetuje kako ju ne bi trebalo prati. Ribu pripremajte svježu, a namirnice s jajima obavezno termički obradite. Ako se odlučite nositi ručak na plažu, obavezno ga čuvajte u zatvorenim posudama u prijenosnom hladnjaku, a konzumacija vode i sladoleda preporučuje se iz originalnog pakiranja.

Ako ste ipak oboljeli, najvažnije je održavati hidrataciju organizma. Nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom i povraćanjem najvažniji je dio liječenja crijevne infekcije. Osim tekućine, mogu se uzeti i dobri mikroorganizmi za ravnotežu crijevne flore kod proljeva. Ono što se savjetuje jest strogo izbjegavanje kofeina i alkohola. I za kraj, nemojte zaboraviti odmoriti se jer u tom periodu vaše tijelo naporno radi u borbi protiv virusa.

POWERED BY PLIVA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...