Native sadržaj

Komentari 52

Glumica Marijana Mikulić: "Online nastava je za ljutu potrebu i nije za nikoga!"

Glumica Marijana Mikulić: "Online nastava je za ljutu potrebu i nije za nikoga!"

S poznatom glumicom razgovarali smo o majčinstvu i izazovima koje ono donosi, a otkrila nam je i koji svekrvin savjet nije uvažila te kako se nosi s online školskim obavezama svojih sinova

Osim što je poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, Marijana Mikulić (38) majka je trojice sinova koja nerijetko svoja iskrena razmišljanja i svakodnevne situacije o odoju djece dijeli na društvenim mrežama. Zbog toga je mnoge mame simpatiziraju, pišu joj o svojim iskustvima i traže je savjete. Poznata glumica iskreno je za 24sata progovorila o izazovima majčinstva i otkrila što je najvažnije u odgoju djece.

Bitno je da djeca znaju da sam njihova sigurna zona

- Mislim da nema jedinstvenog ni pravog ili krivog odgovora na pitanje što je najvažnije kod odgoja djece. Mogu samo reći svoj stav stečen iskustvom. Biti tu za njih, odvojiti svoje vrijeme, biti im podrška, slušati ih. Ništa njima neće biti ako mama nekad digne glas, bitno da je mama tu kada treba i da znaju da je doma njihova sigurna zona. Dokle god se djeca tako osjećaju, mislim da radim stvari kako treba, rekla nam je Marijana Mikulić i priznala da je iz takta najviše izbacuje bezobrazluk. - Može se dogoditi nestašluk, neki nered, gluposti koje dečki vječno izvode. Nema toga što lijepa riječ ne može ublažiti. Ali bezobrazluk apsolutno ne podnosim, iskrena je glumica.

Marijana smatra da je igra vrlo važna za odgoj djeteta, a prednost daje interaktivnim igricama jer joj je bitno da njeni dečki imaju interakciju s drugom djecom. Na pitanje kakve igračke preferira za njih, odgovorila je da svi imaju različite preferencije kad su igračke u pitanju. - Stariji je već u dobi da se najradije zatvara u svoju sobu i izlazi samo kad je gladan, dok srednji voli sve gdje treba suigrača. Trenutno je opsesija Infinity NADO pa smo mu, nakon dugo žicanja, kupili za rođendan posebnu arenu i battle set na Tisku u pola cijene. Sreći nije bilo kraja.

Bilo je frustrirajuće, ali ništa ne bih mijenjala!

Marijanu smo pitali i koje je njeno najveće dostignuće, odnosno s čim se najviše ponosi. - To je moj brak! U današnje vrijeme sa sto izazova, sto ambicija i mojih i njegovih, odlučili smo se na troje djece, a sami smo, bez ikakve pomoći. Bilo je jako puno iskušenja, jako puno potisnutih ambicija, prvenstveno s moje strane, kako bih se posvetila djeci dok sam im najpotrebnija. Onda se jave i frustracije, nezadovoljstvo... Ali to su krize koje dođu i prođu. Kad se okrenem iza sebe, ništa ne bih mijenjala. Samo bih definitivno manje slušala što drugi govore, priznaje glumica koja nije slušala svekrvu kad joj je dala savjet da bi za djecu bilo dobro da je mama kod kuće i da ne radi dok su mali. Marijana je nastavila raditi, a trenutačno joj je najveći izazov uskladiti poslovne obaveze s online nastavom. 

- Online nastava je za ljutu potrebu i to je to. To nije za nikoga - ni za nastavnike, ni za djecu, a najmanje za roditelje. Kao i mnogi roditelji, suprug i ja radimo, ili od doma ili idemo fizički na posao. Djeci uvijek nešto treba pokazati jer im je nejasno, a tu su i provjeravanja je li sve obavljeno, je li napravljen domaći... A naše obveze se neće same riješiti. Sretna sam dok sve ovako funkcionira, normalna nastava, samo da dođe kraj pandemiji pa da se naša tužna djeca družiti i biti bez maski po cijele dane. 

Na pitanje što želi da njena djeca zapamte za cijeli život, domaća glumica odgovara: - Da sam im bila vjetar u leđa, a ne kamen spoticanja. Da sam im bildala samopouzdanje, a ne komplekse. Da smo se puno smijali zajedno, zaključila je Marijana.