Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 27
Foto: PR
PAZITE NA JAKOST LOZINKE

Hakiranje mobitela danas je češća pojava nego što mislite: Ovo su znakovi da niste sami

Ako ste ikad posumnjali da je vaš pametni telefon hakiran, pogledajte u nastavku prema kojim znakovima to možete prepoznati. Razgovarali smo i sa stručnjakom za informacijsku sigurnost o tome možemo li se uopće zaštititi od ovakvih napada

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Nije tajna da su pametni telefoni danas postali produžetak nas samih. Sadrže obilje naših osobnih podataka - od fotografija i poruka do bankovnih transakcija. No što ako vam kažemo da su upravo mobiteli danas omiljena meta hakera i da je hakiranje postalo znatno češća pojava nego što možda mislite?

U nastavku smo istražili kako možete prepoznati znakove da vaš pametni telefon nije više isključivo samo vaš, ali i kako se zaštititi od ovakvih napada. 

Kako prepoznati znakove napada?

Prvi korak u razumijevanju rastućeg trenda hakiranja pametnih telefona je shvatiti da ne trebate biti iznimno stručni ili imati duboka tehnička znanja kako biste postali haker. Danas je dovoljno imati pristup mračnom dijelu interneta, poznatom kao Dark Web, gdje se nude razni alati i usluge za hakiranje. 

System,Warning,Hacked,Alert,,Cyber,Attack,On,Computer,Network.businessman,Using

Prema jednoj statistici, svakih 39 sekundi dogodi se novi napad na internetu, a oko 60% kibernetičkih napada u svijetu pokreće se na mobilnim uređajima, dok se 80% napada događa putem aplikacija. Sastavili smo, zbog toga, pet ključnih znakova koji mogu upućivati na to da je vaš uređaj možda hakiran. 

1. Brza potrošnja baterije

Ako primijetite da se baterija vašeg telefona prazni brže nego inače, to bi mogao biti jedan od prvih znakova da je vaš mobitel hakiran. Hakeri često postavljaju softvere i aplikacije koji rade u pozadini vašeg uređaja i troše energiju.

2. Zagrijavanje telefona 

Isto tako, primijetite li da se mobitel počne zagrijavati bez očitog razloga, moguće je kako je uzrok tome proces koji se odvija u pozadini, dok je zaslon isključen. Čak i najnapredniji zlonamjerni softver može ostaviti traga i "iscijediti" bateriju.

3. Usporeno funkcioniranje

Hakirani telefoni često su sporiji nego inače, jer zlonamjerni softveri opterećuju sve resurse uređaja i on naprosto gubi svoju "snagu".

4. Sumnjive aktivnosti na online računima

Primijetite li čudne aktivnosti na vašim online računima, kao što su promjene lozinki ili pristup podacima koje niste odobrili, to također može upućivati na hakiranje.

5. Neobjašnjive poruke i pozivi

Primitak poruka i poziva s nepoznatih brojeva ili e-mail adresa također je znak da bi vaš telefon mogao biti kompromitiran.

Sumnjate li na hakiranje, učinite ovo!

Ako primijetimo bilo što od navedenog, Damir Bujan, konzultant za informacijsku sigurnost u A1 Hrvatska, kaže da postoji nekoliko koraka koje možemo poduzeti kako bismo pokušali riješiti problem s mobilnim uređajem. Za početak, ako sumnjamo na hakiranje, prvo trebamo, ističe Bujan, promijeniti lozinku za otključavanje uređaja.

- Potrebno je koristiti malo složeniju kombinaciju od barem 6 brojeva, a ne jednostavne lozinke od četiri broja poput 0000 ili 1234. Sljedeći korak jest provjera instaliranih aplikacija. Ako se na popisu našla aplikacija koju prvi put vidite i ne znate čemu služi niti se sjećate kad ste je instalirali, odmah je deinstalirajte. Nakon toga provjerite jesu li operativni sustav i sve aplikacije na mobilnom uređaju ažurirani na najnovije verzije. Ažuriranja često sadrže sigurnosne zakrpe - kaže stručnjak za sigurnost. 

A u slučaju da se mobitel i dalje čudno ponaša, možete razmotriti resetiranje uređaja na tvorničke postavke. Tako će se, dodaje, izbrisati svi podaci s uređaja, pa prije nego što to učinite, obavezno napravite sigurnosnu kopiju svojih važnih podataka. A susretnete li se s krađom povjerljivih podataka, poput detalja o bankovnim računima ili gubitka novca s bankovnih računa, obavezno trebate kontaktirati svoju banku da biste se zaštitili od daljnjega gubitka financijskih sredstava.

- Ako su vam ukradeni osobni podaci i sumnjate da je došlo do njihove zlouporabe, potrebno je odmah kontaktirati policiju, a potom i Hrvatsku agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM). Na kraju, nije na odmet posavjetovati se s odvjetnikom koji se bavi cyber sigurnošću ili digitalnim pravom kako biste razmotrili pravne korake koje možete poduzeti u konkretnom slučaju, primjerice podizanje kaznene prijave – kaže Bujan. 

Izbjegavajte javne Wi-Fi mreže

Budući da se hakeri mogu spojiti i na naše digitalne uređaje putem Wi-Fi-ja ili preko IP adrese, sugovornik savjetuje da bi poduzimanje sljedećih sigurnosnih mjera moglo pomoći smanjiti rizik od hakiranja i neželjenih incidenata. 

- Za početak, svakako izbjegavajte uporabu nesigurnih javnih Wi-Fi mreža kad god je to moguće. Ako ipak morate koristiti javnu mrežu, koristite VPN (Virtual Private Network, tj. virtualnu privatnu mrežu) kako biste šifrirali svoju internetsku vezu. Naime, javne otvorene i nezaštićene Wi-Fi mreže vrlo su ranjive kad je riječ o napadima. Također je važno biti svjestan potencijalnih prijetnji i redovito pratiti svoje uređaje da biste primijetili bilo kakve sumnjive aktivnosti - dodaje sugovornik. 

Vintage,Image,Of,Pink,Padlock,And,Chain,On,Mobile,smart,Phone,tablet,cell

Zaključno, Bujan kaže kako je važno postaviti lozinke koje uvijek moraju biti jedinstvene i jake, a osim toga, ako imate mogućnost, uključite i dvofaktorsku autentifikaciju. 

- Postavite na SMS-ove dodatne lozinke, redovito ažurirajte softver na mobilnom uređaju, budite oprezni s e-poštom i preuzimanjem datoteka (ne klikajte na nepoznate poveznice) te instalirajte antivirusne programe na osobno računalo. Održavajte privatnost i na društvenim mrežama, ne dijelite osobne podatke čijim bi otuđenjem moglo doći do krađe vašeg identiteta. Educirajte se o sigurnosnim prijetnjama, a osim navedenog, pratite svoje financijske transakcije i radite sigurnosne kopije važnih podataka. Fizička sigurnost uređaja i pravodobno reagiranje na sumnjive aktivnosti također su ključni u zaštiti vaše sigurnosti - zaključuje stručnjak Damir Bujan. 

Za sigurnost na internetu i digitalnu dobrobit važna je uloga platformi kao što je #BoljiOnline, koju je pokrenula A1 Hrvatska kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija u Hrvatskoj. Misija platforme je kroz razmjenu iskustava i saznanja, u suradnji sa stručnjacima, ali i korisnicima svih dobnih skupina, raditi na osnaživanju odraslih i djece u korištenju interneta i mrežnih tehnologija na pozitivan, odgovoran i siguran način. Najnovije objave pratite putem hashtaga #BoljiOnline na 24sata.hr, Facebooku i Instagramu te na web stranicama A1.

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Komentari 27
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana