Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10
Foto: Privatni album
GENERALNI DIREKTOR MIRABILANDIE

'Hrvatska je spremna, ali i idealna za veliki zabavni park kao što je Legendland!'

Sjećate se priče o potencijalnom zabavnom parku 'Legendlandu', koji želi sagraditi poduzetnik Hesam Qaydi? Ovaj put razgovarali smo s Bernardom Giampaolom - čovjekom koji bi trebao voditi park

Sadržaj donosi: Happy Summer Sky

Hesam Qaydi poduzetnik je koji ima neostvarenu želju, a ta je da Hrvatima izgradi zabavni park u kojem će kroz zabavu učiti o hrvatskim legendama kao što su Tesla ili Modrić, ali i odati im počast. U priči iz prosinca pisali smo o ideji koja stoji iza svega kroz oči ovog inspirativnog poduzetnika, koji je na svom poduzetničkom putu naišao na standardna birokracijska usporavanja. No on nije odustao nego je angažirao, među ostalim, i jednog od najvećih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u vođenju velikih zabavnih parkova diljem Europe, Bernarda Giampaola, kako bi dao svoju viziju "Legendlandu" te tako još više unaprijedio potencijalno vrlo veliku turističku atrakciju u Hrvatskoj. 

1,5 milijuna posjetitelja godišnje 

Jedina misija zabavnog parka je razveseliti svoje posjetitelje, da cijeli dan, od jutra pa do večeri, provedu u smijehu, a kad se vrate kući, da su sretni i umorni od zabavnog jurcanja po svježem zraku i spravama. A tko je zadužen za to da sve u zabavnom parku, na njemu i oko njega bude u najboljem redu, ispravno, sigurno, ali i inovativno, svake godine sve bolje i zabavnije?

Složit ćemo se s tim da biti glavni i odgovorni kad je riječ o turističkoj atrakciji kao što je zabavni park zvuči kao vrlo dinamičan, ali i prestižan posao. A ako se sjetimo da velikih zabavnih parkova diljem svijeta nema baš mnogo, pa tako ni direktora koji vode cijelu takvu priču, prilika da razgovaramo s jednim od njih odlično je iskustvo.

Bernard Giampaolo dugogodišnji je profesionalac s velikim iskustvom u području vođenja hotela i zabavnih parkova. Njegov životopis sastoji se od impresivnih poslovnih uloga u proteklih više od 20 godina, a među njima najznačajnija je zasigurno uloga generalnog direktora u najvećem talijanskom zabavnom parku Mirabilandia. Radio je i kao geenralni direktor najvećeg parka morskih životinja u Europi - Marineland te kao viši investicijski savjetnik u Parques Reunidos, međunarodnom operateru za zabavu sa sjedištem u Madridu - grupaciji koja upravlja s više od 60 parkova u desetak zemalja.

Bernard trenutno obnaša ulogu investicijskog savjetnika u Legendlandu, a ukoliko taj zabavni park posvećen hrvatskim legendama ugleda svjetlo dana, upravo će ovaj veliki profesionalac biti zadužen za upravljanje parkom iz pozicije generalnog direktora parka. Upravo je takvo iskustvo i presudno ako govorimo o postavljanju novog zabavnog parka na noge.

- Velikih zabavnih parkova u svijetu nema baš mnogo, pa je pozicija direktora parka ekskluzivnija od drugih poslova. Bio sam dugogodišnji direktor velikog morskog zabavnog parka Marineland, a nakon njega zvali su me da vodim Mirabilandiju u Italiji, jedan od najvećih parkova u Europi, koji sam uspješno vodio osam godina. To je vrlo dinamičan posao, koji uključuje i vrlo česte posjete drugim zabavnim parkovima diljem svijeta - rekao je na početku naš sugovornik.

Sigurnost, sigurnost, sigurnost

Zanima nas što znači voditi takav veliki zabavni park, kroz koji svaki dan prodefiliraju tisuće i tisuće ljudi. Što to znači u smislu odgovornosti, jer iako se posjetitelji itekako zabavljaju cijeli dan, za zaposlene u parku to je sasvim druga priča? 

- Sigurnost je na prvome mjestu. A ispod svega je najvažnija organizacija svih zaposlenih, da sve teče bez zastoja. Svako jutro obilaze se i provjeravaju sprave za vožnju i zabavu posjetitelja, to je ključno. Mirabilandia je zabavni park kroz koji godišnje prođe 1,5 milijuna ljudi, 30.000 na dan. Zaposlenih je oko 1500, uključujući svakodnevne dobavljače. To su vrlo veliki brojevi i fluktuacija. Moja je uloga, osim vođenja cijelog parka, osmišljavanje dodatnih, novih sadržaja u parku, jer posjetitelji se uvijek vraćaju i žele nešto novo - kaže naš sugovornik. 

Ideja poduzetnika Hesama je sagraditi "Legendland" na velikom zemljištu blizu Zaprešića, ali zatražio je prijedloge i drugih gradskih vlasti diljem Hrvatske, sve kako bi priča o hrvatskim velikanima zaživjela kroz ovakav format. Što je potrebno s vaše strane, iz perspektive iskusnog menadžera parkova, da bi "Legendland" ili neki drugi zabavni park zaživio?

- Potrebno je vrlo veliko zemljište, koje se nalazi u blizini glavnih prometnica u zemlji, dakle dostupnost. A Hrvatska je svojim oblikom i pozicijom odlična za zabavni park budući da se sve autoceste poprilično centraliziraju, odnosno slijevaju u jednom smjeru, tako reći prema moru.

I za kraj nas zanima, budući da je rad s ljudima poprilično izazovan posao, a pozitivan feedback itekako je velika nagrada, koje je najveće zadovoljstvo koje imate kao menadžer jednog zabavnog parka?

- Najveće zadovoljstvo koje menadžer parka može doživjeti jest vidjeti sve te osmijehe na kraju dana. Onda sam sretan zbog njihova odlično provedenog dana. Također, kad nemamo baš niti jednu nezgodu, pa ni posjeklinu na prstu. I jasno, kad nam sve sprave rade ispravno jer to znači da nigdje nema dugih čekanja... Nitko ne voli čekati - zaključuje sugovornik. 
 

Sadržaj donosi: Happy Summer Sky

Komentari 10
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana