Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Iznenadit ćete se kada saznate za što sve služi kamera na mobitelu

Powered by Njuškalo

Iznenadit ćete se kada saznate za što sve služi kamera na mobitelu
1

Pametni telefoni imaju ugrađene kamere čija se kvaliteta slike sa svakom novom generacijom poboljšava. No osim fotografiranja i snimanja videa kamere na mobitelima imaju i druge funkcije koje pojednostavnjuju život

Nakon što je početkom 2007. godine izašao prvi iPhone, a prvi pametni telefon s Android sustavom u jesen sljedeće godine, radilo se o modelu HTC Dream, industrija mobilnih telefona doživljava ekspanzivan rast. S rapidnim razvojem novih tehnologija, operativnih sustava i mreža, hardvera i mobilnih aplikacija, kao i materijala od kojih su izrađeni, mnogi pametni telefoni danas su jačih performansi od nekih kompjutora.

U 2020. godini predviđa se da će broj globalnih korisnika pametnih telefona iznositi 3,5 milijardi, što je porast od 9,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Dakle, koristimo ih svi i služe svojoj svrsi – dostojna su zamjena laptopu za slanje hitnih mailova i dovršavanje poslova.

Dovoljan je jedan klik

Razvoj tehnologije uvjetovao je i kreiranje novih zanimanja, pa su tako danas influenceri oni koji najviše koristi imaju od razvoja mobilnih telefona jer njihova praktičnost i performanse olakšavaju i ubrzavaju poslovne procese. Dovoljan je jedan klik i savršen selfie spreman je za objavu na društvenim mrežama, a takav selfie generira klikove.

Pri razvoju svake nove generacije smartphonea intenzivno se radi upravo na poboljšanju funkcija kamere, čija je namjena višestruka. Također, većina telefona danas ima multikamere kako bi slika bila što kvalitetnija, a mogućnosti gotovo beskonačne. Trenuci koje možemo ovjekovječiti od neprocjenjive su važnosti svakome od nas.

No kamere ne služe samo kako bismo sačuvali, fotografirali i snimili bitne životne trenutke ili kavu s prijateljima.

Što kamera telefona može?

Kamere pametnih telefona danas koristimo za videopozive, služe nam kao dio kućnih sigurnosnih sustava, njima vršimo plaćanja u dućanima, restoranima i web shopovima, skeniramo dokumente, snimamo podatke. One također služe za igranje VR igara, što je izravna posljedica razvoja umjetne inteligencije, a služe i za identifikaciju živih i neživih predmeta (CamFind za prepoznavanje predmeta i LeafSnap za identifikaciju biljaka) te je, uz pomoć aplikacija koje se svakodnevno plasiraju na tržište, moguće prevesti dio teksta na materinji jezik i tako lakše komunicirati s ostatkom svijeta i govornicima drugih jezika. Dobar primjer takve aplikacije jest TextGrabber.

Usporedni razvoj performansi kamera mobilnih telefona i aplikacija otvorio je cijeli novi svijet mogućnosti, a krajnjem korisniku unio prijeko potrebnu jednostavnost u obvezama pretrpan život.

Identifikacija, komparacija...

Danas je kamera koristan alat koji uz AI asistenta omogućuje lakše snalaženje i raspoznavanje lica, a njome vršimo i razne vrste mjerenja uz pomoć aplikacija koje su dizajnirane za to - primjerice, možemo uzeti svoje mjere kako bismo lakše kupovali odjeću, a uz aplikaciju Google Goggles možemo snimiti bilo koji premet i identificirati ga.

Za mobilna plaćanja i skeniranje QR kodova također su nam potrebne kamere, a aplikacije poput ShopSavvy i Quick Scan skeniraju bar kodove proizvoda kako bismo pronašli onaj čija nam cijena najviše odgovara i tako najlakše došli do artikla koji je na akciji.

Upravo ta mogućnost brze i lake komparacije proizvoda i cijena te posljedična ušteda vremena, kojeg nemamo napretek, ono je što donosi dodatnu vrijednost razvoju kamera mobilnih telefona.

Transformacija online oglasnika

I oglašivačka industrija, baš kao i trgovina, doživjela je pravu digitalnu transformaciju, pa su tako dostupne aplikacije pomoću kojih je lako trgovati i oglašavati proizvode online. Moguće je brže pretraživati i predavati oglase te pronaći predmete koji su nam potrebni po pristupačnim cijenama.

Kod nas je upravo Njuškalo razvilo aplikaciju koja pomaže uspješno trgovati na internetu. Paljenjem kamere u aplikaciji i pozicioniranjem na predmet prodaje, bez potrebe za fotografiranjem predmeta, moguće je odmah saznati koliko isti vrijedi. Predaja oglasa je brža, dovoljan je samo jedan klik i predmet je automatski kategoriziran kako bi ga se lakše moglo pronaći..

Jasno razrađen sustav prepoznavanja, osim što određuje raspon cijena za predmet u fokusu, ujedno odmah ispisuje i kada je posljednji put sličan predmet prodan pa se može naslutiti kolika je potražnja i koliko brzo će predmet ispred kamere biti prodan!

Otići korak dalje u primjeni umjetne inteligencije donosi mnoge prednosti – razvoj fotoprepoznavanja uvjetovao je kreiranje ovog tipa korisnih aplikacija, koje omogućuju prodaju u samo jednom kliku, ali i motiviraju korisnike koji su neodlučni ili one koji nisu sigurni kako formirati cijenu za proizvod koji nude. Inteligentnim promišljanjem tehnološkog napretka i djelovanjem u skladu s potrebama krajnjih korisnika na korak smo bliže održivoj budućnosti u digitalnom dobu.

Powered by Njuškalo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući